Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lukrecja___

Umowa o dzieło a staż a UP !!!!

Polecane posty

Gość Lukrecja___

Witam. Dwie sytuacje: - Czy będąc na stażu z UP w danej firmie, mogę również wykonać jakaś pracę na zasadzie umowy o dzieło dla innej firmy? - Czy będąc zarejestrowanym jako bezrobotny w UP (już nie mówię o stażu) można podjąć pracę na zasadzie umowy o dzieło bez wyrejestrowania, czy jednak muszę się wyrejestrować? Jakie mogą być konsekwencje, gdy podpisałam taką umowę i wyrejestrowania nie dokonałam? W jaki sposób UP może się o tym dowiedzieć? Przez Urząd Skarbowy? Przyznam szczerzę, że podpisując umowy o dzieło nie przyszło mi na myśl, że może to jakoś kolidować ze statusem osoby bezrobotnej. Czy może muszę poinformować UP o tym? Bo niedługo rozpoczynam staż i nie chciałbym aby nagle wynikły jakieś konsekwencje i bym miała problemy.

Gość odpowiedź fachowca
"Jeżeli po zarejestrowaniu się w urzędzie pracy i po wydaniu decyzji o nadaniu Panu statusu bezrobotnego, a także decyzji ustalającej prawo do zasiłku dla bezrobotnych, podejmie się Pan wykonania dzieła na podstawie umowy o dzieło, to będzie Pan musiał poinformować o tym urząd pracy. Ten obowiązek wynika z art. 74 ustawy, zgodnie z którym bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub pozarolniczej działalności oraz zaistnienia innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku."

Gość Studentka:))))))))_______
Do odpowiedź fachowca: pracując jako studentka na podstawie umowy o dzieło staż mi się później nalezy? Pracuje na recepcji a studiuję pedagogikę. Chciałabym staż odbyć w szkole.

Gość ecree
pieniądze na staże się kończą i raczej więcej nie będzie, więc zapomnij

Gość nie ma tak, że
staż się komuś należy. Jeśli PUP ma pieniądze to wysyła ludzi na staże, jeśli nie ma to nie. I to też trzeba mieć szczęście, żeby trafić na staż tam, gdzie się chce.

Jeżeli sama załatwię sobie staż w przedszkolu lub w szkole UP będzie mógł mnie skierować. Nurtuje mnie tylko pytanie czy mi się należy,jak pracuje ponad 3 msc na recepcji.

Gość konstanntyn
UP nie da ci stażu, bo nie ma kasy unijne dotacje zostały obcięte i nawet jak kasa była to starczyła na bardfzo krótko tak jest w całej Polsce

Gość nie ma tak, że
Jeżeli sama załatwię sobie staż w przedszkolu lub w szkole UP będzie mógł mnie skierować. Nurtuje mnie tylko pytanie czy mi się należy,jak pracuje ponad 3 msc na recepcji. Skieruje cię tylko wtedy jeśli będzie miał pieniądze przeznaczone na staże. W innym przypadku będziesz po prostu czekała nie wiadomo ile.

Gość idziiii
Urzędy Pracy nie mają pieniędzy już na nic ani na szkolenia, ani na staże bieda straszna

No dobrze, ale przypuszczając, że pieniądze będą to czy pozwolą mi iść na staż po tej umowie o dzieło? Jak nie na staż to trzeba będzie się rozejrzeć za jakąś inną pracą :(

Gość jak chcesz iść na
staż z PUP to musisz być tam zarejestrowana. Jeśli już jesteś zarejestrowana to nie możesz podpisać żadnej umowy.

Mam zamiar zarejestrować się w lipcu bądź w sierpniu i już nie pracować. Pytam czy nie będzie przeszkodą że pracowałam (umowa o dzieło)? Wiem, że jeżeli ktoś był zatrudniony na podstawie umowy o prace lub zlecenia powyżej 3msc nie może iść na staż, nie wiem jak to jest z umową o dzieło. To co, że pracuję więcej niż 3 msc nie mam odprowadzanych składek, urlopu nic! Pracuje raz na jakiś czas.

Gość a nie możesz zadzwonić
do urzędu i się zapytać?

Ja już wiem co oni mi powiedzą, że nie, bo zdobyłam doświadczenie. Będą chcieli się mnie tylko pozbyć. Jak będę się rejestrować nic im nie powiem, że pracowałam i tyle. Jakie ja doświadzenie zdobyłam? -Żadne. Chciałam się tylko dowiedzieć czy mam prawo do stażu czy nie.