Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewska

potrzebuję krótkiej porady - soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość soczewska

mam dobrane PIERWSZE soczewski, i tak okulistka przepisała mi moce bardzo podobne różniace się oznaczeniem "oś" na jedno oko 180 (stopni?) na drugie 0 dostałam dostałam dwa opakowania identycznych soczewek 1 oś 180 i tak mam wisane na rachunku są to soczewski toryczne - były na zamówienie moje pytanie brzmi: czy to jakaś różnica? czy w salonie się pomylili? zauważyłam to dopiero w domu, na razie nic nie otwierałam założone mam soczewki próbne i w lewym oku mam dziwne odczucie (to dla którego powinno być 0) nie chce siać paniki, ani uchodzić za przewrażliwioną, ale jak coś to jeszcze zaraz zadzwonię do salonu... bo nie wiem o co kaman

Gość soczewska
kurde, proszę chociaż o słówko w temacie...

Gość soczewska
mam ale pytam o te 180 stopni czy jak na jedno oko mam 180 a na drugie 0 to czy to normalne że dostałam dwa opakowania ze 180?

To chodzi chyba o astygmatyzm właśnie. Ja nie mam tego, ale moja matka w okularach ma jedną soczewkę specjalną i gdyby nosiła soczewki kontaktowe, tak jak ja, to pewnie też by jedna się różniła, bo ma astygmatyzm tylko na jedno oko

Gość soczewska
to ma zwiazek z astygmatyzmem, zadzwoniłam jednak do salonu i mi powiedziano, ze 180i 0 to to samo :o jakoś im nie ufam...

Dziwne, wszystko wygląda jakby dali Ci 2 na astygmatyzm, a powinnaś mieć tylko jedną. Szczególnie gdy odczuwasz coś dziwnego w tym lewym No ale oni się znają w końcu na tym, może po jakimś czasie to uczucie minie

Gość soczewska
oprócz osi na oznaczenie astygmatyzmu jest jeszcze cylinder, ale ten akurat mam taki sam na oboje oczu