Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o pomoc eksperta

proszę o pomoc osobę znającą się na dietach/ćwiczeniach

Polecane posty

Udało mi się schudnąć do wymarzonej wagi. Ważę 50 kg przy wzroście 164 cm. Przez okres odchudzania zjadałam około 1500 kcal, w weekendy niestety więcej (dochodził czasem alkohol, przekąski). Dużo ćwiczyłam - 4-5 razy w tygodniu od 1 do 2 h aerobów (spinning, czasem bieganie). Obecnie nadal ćwiczę. Z reguły na jednym treningu spalam 350-450 kcal, w przypadku, gdy zostaję na dwóch treningach jest to 700-900 kcal (tak wskazuje pulsometr, w którym są moje dane - płeć, wiek, waga). Staram się także utrzymywać optymalne tętno w zakresie 65-80% tętna maksymalnego, okazyjnie robię interwały. I teraz pytanie. Czy nadal jeść te 1500 kcal? Czy może jednak zwiększyć? Albo może pozostawać przy jednym treningu (lub dolożyć do tego trening siłowy) i jednak tą granicę 1500 utrzymać? Jaka byłaby górna granica dziennego zapotrzebowania kalorycznego przy treningu, na którym spalam 800 kcal (i przyjmując, że już nie chcę chudnąć)? Czy w ogóle jest jeszcze możliwe, żebym więcej schudła (tego bym chciała uniknąć i mam nadzieję, że te 50 kg to optymalna waga dla mnie). I ostatnie pytanie - czy można takiemu pulsometrowi wierzyć (w miarę porządny)? Ogółem nadal walczę z wyrzutami po zjedzeniu czegoś nadprogramowego/kalorycznego. Chyba już tak będzie zawsze. Patrząc na jedzenie, przeliczam, co ile ma kcal. Boję się, że to jakaś obsesja :/ Jak sobie radzić z dietą po osiągnięciu celu? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam

podbijam, z nadzieją że ktoś rozwieje moje wątpliwości :)

może dziś ktoś się odezwie? :)

Gość ekspertów tu nie ma
a co tranujesz, jak czesto?

spinning, 5 razy w tygodniu

Gość ekspertów tu nie ma
wydaje mi sie , ze nie masz po co zostawac na drugim treningu, ale napisz jeszcze ile te treningi trwają za to mozesz dołączyc cwiczenia, gdyz wyrobią one mięsnie, które przyspieszają metabolizm , ale nie czesciej niz co drugi dzien, aby dac jeden dzien przerwy na regeneracje mięśni

jeden trening trwa 45 minut wlasnie tak myslalam zeby przed spinningiem robic silowy trening, tyylko pytanie czy to nie bedzie zbyt obciazajace dla miesni ktore po silowym maja sie zregenerowac? juz nic nie wiem.

Gość najamka1
w ostatnim poście w zasadzie sama sobie odpowiedziłaś na pytanie co do diety to jeśli waga jest stała to raczej nie ma potrzeby zwiększania aczkolwiek przy regularnym wysiłku powinnaś spożywać te 1800 przy bardzo dużym spalaniu zapotrzebowanie może wzrosnąć do 2500-3000 kcal a bywasz głodna?

Gość najamka1
sądzę również że trening siłowy 2 razy w tygodniu da więcej korzyści zwłaszcza że mięśnie rosną wtedy jak się nie ćwiczy tzn po treningach 2 dni nie ćwiczyć siłowo tylko jakieś aeroby czy pływanie które rozciąga i wysmukla sylwetkę

najamka, dzieki. bywam glodna :( ale "boje sie" przekraczac te 1500. jakas blokada w glowie :O co do rozplanowania silowych jeszcze dopytam trenera na silowni zatem

Skoro się boisz to dodawaj 100-200 tygodniowo. Spalasz dużo kalorii więc twoje zapotrzebowanie wynosi teraz jakieś 2500 kcal minimum. Nie przytyjesz na tym:)

exception, dzięki! chyba to by bylo dobre.. stopniowe dodawanie:) no zobaczymy :)

Gość EwaBis
Aby uniknąć zbędnych błędów w treningu warto zapoznać się z literaturą fachową. Zapraszam w tym celu na www.trenujmadrze.pl Ewa Bis eRzecznik pulsometrów Timex Ironman