Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w potrzebie....:(

jadłospis - POMOC!!!!

Polecane posty

czy mógł by mi ktoś ułożyć jadłospis na cały tydzień ??? bardzo prosze bo sama nie potrafie:( ktoś kto sie na tym zna. tylko taki dokładny ile i o której godzinie powinnam jeść. wstaje koło godz 7.30-8.00 a spać kłade sie o 22.00-23.00. nie pracuje, zajmuje sie dzieckiem w domu. 1200kcl dziennie. z uwzględnieniem bo te produkty mam i lubie: biały ser, kefir, jaja, chleb razowy tylko rano, chuda wędlinka warzywa na patelnie, ogórek pomidor sałata pekińska jogurt nat. mleko, gotowana szynka schab bez panierki kapusta kiszona shake białkowy bede bardzo wdzięczna za pomoc:)

no to wpisz w google "tabele kaloryczne", żebyś mogła sprawdzić, co ile ma kalorii. Idz na zakupy, kup ciemny chleb (sprawdz, zeby w składzie nie miał mąki pszennej), oliwe z oliwek, biały ser półtłusty, serki wiejskie, chudą wędlinę drobiową, pomidory, ogórki, paprykę, sałatę, rzodkiewki, szczypiorek, jajka = z tego możesz przygotowywać sobie śniadania (kanapki z wędliną lub białym serem z dużą ilościa warzyw, omlety z dużą ilościa warzyw (bez mąki), jajka na miękko/ twardo do tego chleb maczany w oliwie np. bazyliowej i sałatka ze świeżych warzyw. Albo serek wiejski z rzodkiewkami, pomidorem i szczypiorkiem + kromka chleba. Jak lubisz sniadania słodkie to: ciemny chleb (nie bułki!) z plastrem białego sera i niskosłodzonym dżemem, ugotuj płatki owsiane na mleku, dodaj żurawinę, banana, kiwi, kakao, truskawki/ do wyboru. Albo jogurt naturalny niesłodzony ze świeżymi owocami i kilka orzechów/ migdałów do tego. Obiady: najlepiej kasze wszelkiego rodzaju, czasem ryż brązowy albo razowy makaron. U mnie sprawdzało sie szybkie smazenie warzyw na niewielkiej ilosci oliwy (cukinia, marchewka, cebula, por, kukurydza, bakłazan, papryka, pieczarki, pomidory + kilka łyżek gotowego bezśmietanowego sosu ze słoika jak nie miałam czasu) i do tego kasza lub ryż lub makaron (ok. 1/3-1/2 woreczka). Do tego czasem surówka. Lepiej dać mniej ryżu a więcej surówki. Albo ryba pieczona z surówką Kolacja białkowa- tu już nie jedz ani węgli, czyli chleba, ryżu, kaszy etc. ani owoców- najlepiej warzywa z tuńczykiem lub warzywa z gotowaną/ pieczoną piersia kurczaka= rób z tego sałatki. Albo biały ser z warzywami. Przekąska między posiłkami: jogurt naturalny, owoc, kilka plastrów wędliny z warzywami, filiżanka zupy. Do picia: woda, herbaty ziołowe/ owocowe, zielona, czerwona. A jadlospisow w necie masz pelno: wpisz sobie dieta 1000, 1200, 1500 kalorii i Ci wyskoczy masa tego razem z przepisami :)

Gość Jowittta
8.00 sniadanie owsianka z mlekiem lub woda, do tego mozesz dolac kefiru do smaku i dorzucic owocow, albo w jakis inny sposob zrobic na slodko 11.00 kanapka z razowcem plus chuda wedlina/jajko/ogorek.pomidor/gotowana szynka 1400warzywa na patelnie/schab/salatapekinska/pomidor/ogorek/kefir/kapusta kiszona 17.00 bialy ser plus cos zeby bylo na slodko albo z warzywami jak wolisz 20shake bialkowy/kefir/bialy ser Wszystko oprocz obiadu mozesz zamieniac miejscami, shake bialkowy powinnas pic jesli cwiczysz,jak nie to odpusc albo rob sama z twarogu i mleka.owoce do poludnia

tylko Ja wiem co mam jeść ale nie wiem ile tego wszystkiego. próbowałam już nie raz ułożyć sobie jadłospis z tabelą kalori i nigdy mi nie wychodziło bo na oko nie wiem ile co waży. ok. poszukam jeszcze raz:) dzieki

owsianka odpada nie lubie:) tak zaczynam ćwiczyć minimum 30 minut dziennie. a ten shake białkowy powinnam pić na kolacje czy po cwiczeniach?

Gość Jowittta
ja jem platki owsiane zalane goraca woda lub mlekiem,po to,zeby bylo cos na cieplo, nie gotuje ich ani nic,do tego dorzucam jogurt, dzem, migdaly otreby, orzechy, musli, owoce. shake teoretycznie po treningu,ale zalezy co nazywasz treningiem, bo jak pol godziny brzuszkow itd,to szkoda czasu

na poczatek pewnie nie dam rady wiecej ćwiczyć niż 30 minut choć spróbuje dłużej. mam w domu stepper, rowerek stacjonarny i twister i to głownie na tym bede ćwiczyła.

nie kumam, tego w necie pełno, po co tu piszesz zamiast poszukac? Serio, nie rozumiem. Śniadanie: 1 duże gotowane jajko(90 kalorii), 2 kromki pełnoziarnistego chleba z odrobiną masła(200 kalorii), Duży pokrojony melon(47 kalorii), Kubek mleka odtłuszczonego, oraz pół kubka truskawek(101 kalorii) Obiad: 100 gram piersi z kurczaka z ryżem i z warzywami, Lasagne 250g.(317 kalorii), 50 gram tuńczyka z puszki(50 kalorii) Kolacja: Kanapka z jajkiem i sałatą, 100 g. serka wiejskiego Light(80 kalorii), Jabłko(49 kalorii), gotowany ziemniak z gotowaną fasolą(300 kalorii), zielona sałata z marchewka duża porcja(80 kalorii), razem: 1200 kalorii Śniadanie 2 kromki chleba żytniego jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewki, groszku z dodatkiem jogurtu 0% tłuszczu lub Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z dwoma kromkami chleba żytniego razowego, 100g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek oraz szklanka kakao. II śniadanie 150 g kefiru 0% z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut lub 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora, 100 g jogurtu owocowego 1,5 % tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki Obiad Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5% tłuszczu, 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi lub Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami, 180 g gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej. Podwieczorek Szklanka kefiru, kiwi lub 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych Kolacja 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek lub 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko Śniadania (do wyboru): 1. Jedna szklanka mleka niskotłuszczowego z otrębami zbożowymi, jedna kromka chleba razowego z plastrem szynki drobiowej, pomidor. 2. 2 kromki chleba razowego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan, kefiru. 3. Omlet: z 2 jajek, łyżki mąki i mleka do tego 2 kromkami chleba razowego, Sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, kubek kakao. 4. 2 kromki chleba żytniego: jedna posmarowana dżemem niskosłodzonym, druga z plasterkiem polędwicy drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu light. II Śniadanie (do wyboru): 1. Kefir light (mały kubeczek) z odrobiną otrębów zbożowych, jeden grejpfrut 2. 1 kromka chleba żytniego z polędwicą drobiowa, pół papryki czerwonej 3. Sałatka warzywna z kapusty pekinskiej, pomidora, kukurydzy Obiad (do wyboru): 1. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami, jeden gołąbek z mięsa z indyka, 2 ziemniaki, surówka z pomidora, cebuli i papryki czerwonej. 2. Talerz zupy pomidorowej gotowanej na włoszczyźnie bez mięsa z 2 łyżkami makaronu, zabielanej mlekiem, kawałek dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy. 3. Zupa krupnik z 30 g kaszy i włoszczyzny, kawałek kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem z cytryny, natką pietruszki. Podwieczorek (do wyboru): 1. Szklanka kefiru, pomarańcza 2. 1 jabłko starte z marchewką, kiwi. 3. Szklanka soku owocowego (pomarańcza, kiwi, grejpfrut, jabłko) Kolacja (do wyboru): 1. Ryż zapiekany z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym, kukurydzą. 2. Kromka chleba razowego z sałtką śledziową (śledź w oleju, cebula) 3. 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba razowego, jabłko. Znalazłam to w 2 sekundy :O

gryzelinka skoro tak cieżko jest ci pomóc to po co piszesz? nie rozumiem takich ludzi co pomagaja z wielka łaską...! Nie chcesz nie pisz. masakra:( już nie mozna nic na forum napisać. ja chciałam jadłospis tylko z tych produktów które napisałam, i dlatego nie znajde gotowego menu z uwzglednieniem tylko tych produktów.

to sobie poszukaj w necie- są tysiące tych jadłospisów i wybierz dania, które Ci pasują z produktów, które lubisz i posiadasz. Proste. I tak jestem jedyną osobą, która Ci właściwie odpowiedziała, więc zamiast słowa "masakra" wypadałoby napisać "dziękuję". A to, że Twój temat jest niedorzeczny i wynika jedynie z lenistwa sprawia, że właśnie nikt Ci nie odpowiada na temat, nie zauważyłaś?

to nie odpisuje jak nie chcesz , proste:) a za pomoc (szkoda tylko że z wielkiej łaski ) dziękuje:) coś sie na pewno przyda z tego co napisałaś:)

to jak ide do dietetyka to też tylko dlatego ze z lenistwa nie chce mi sie ułozyć jadłospisu?????? czy może dlatego że sie na tym nie znam??? wiem co jest zdrowe ale nie wiem co z czym łaczyc. poprosiłam o pomoc osoby co sie na tym znaja badź najlepiej studiuja dietetyke:) ale zawsze na tym forum ktoś musi komuś zwrócić uwagę. dlatego zaglądam tu bardzo rzadko.

w takim razie nie wiem po co istnieje dietetyk skoro wszystko mozna znaleść w internecie:)

dla leni :D nie no żartuję, dietetyk dla tych wygodniejszych albo tych nie dających rady i myślącym, że dietetyk za nich to zrobi. Więc w sumie trochę leni. To jest bardzo proste: dajesz kasę i ktoś coś robi za Ciebie nie dajesz kasy- musisz zrobić to sam życie :)

ale niektórzy na prawde nie znają sie na zdrowym jedzeniu....:( oki dzieki za wszystko.