Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ankaaaxx

język niemiecki ! listt ! pomocy!

Polecane posty

Gość Ankaaaxx

Koleżanka z Włoch, którą poznałeś na kursie w Berlinie, jedzie na wakacje do Wiednia. Napisz do niej krótki list, w którym: *. Poinformujesz, co warto zobaczyć w Wiedniu * Opiszesz, co tobie szczególnie się podobało *Polecisz, dokąd można pójść wieczorem i jakie słodycze może przywieść bliskim Bardzo proszę o pomoc, musze przygotować to na jutro na zaliczenie, a mój poziom jest dość niski ... Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :))

Gość NieJestemTaka
liebe anna, vielen Dank fur deinen Brief. Entschuldigung, ich habe so lange nichts gescgrieben, weil ich sehr beschaftigt war. ...

Gość Toll
Geschreiben*

Gość Ankaaaxx
dzięękkuje za ten początek, a mogłabyś dopisać resztę ?:) bardzo mi zalezy

Gość Toll
Anka, napisz po polsku, postaram sie przetlumaczyc,nie chce mi sie wymyslac,i nie znam Wiednia:-)

Gość Ankaaaxx
okej, no więc tak: Wieden to największe miasto Austrii, jednocześnie jej stolica. Miasto lezy nad Dunajem. W Wiedniu możesz zobaczyc wiele interesujących zabytków np Muzeum Historii sztuki oraz ciekawą architekture np ratusz, Belweder czy też Hofburg. Mi najbardziej podobała się rezydencja Habsburgów Schonnbrun, musisz koniecznie ją zobaczyc ! Ciekawym zabytkiem jest też Katedra świętego Stefana, którą austryjacy bardzo cenią i nazywają "steffl". Austria słynie ze wspaniałych słodyczy i deserów. Sprobuj Mozartkugeln Sachetorte i Apfelstrudel. Koniecznie przywieź ją swoim bliskim, gdyż są to przysmaki charakterystyczne dla Austrii To jest najważniejsze, bo te zwroty na końcu i początku mniej więcej umiem:) Dziękujjee sedrecznie!

... ich freue mich ueber deinen Ausflug nach Wien total!! Ich bin schon selber vor 2 Jahren da gewesen, und es sind mir nur beste Erinnerungegn geblieben. Es gibt dort ein paar Plaetze, die du einfach nicht verpassen kannst! Das Besichtigen wuerde ich an deiner Stelle vom Besuch des Stephansdomes in dem Stadtzentrum anfangen... yyy... nie wiem co mozna zwiedzic w wiedniu ... (wstyd) ..... Sooo... das waeren die schoensten Sachen, an di ich mich momentan erinnern kann :) Ach, und noch was wichtiges! Du koenntest deiner Familie die Sachertorte aus Wien mitbringen! Das ist eine weltweitbekannte Spezialitaet, die man orginal nur in Wien, in dem Sacherhotel kaufen kann. Ich wuensche dir viel Spass in Wien und druecke dir die Daumen, dass alles bestens lauft :) Ganz liebe Gruesse, deine ...