Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoświadczona w temacie :(

Astma u 1,5 rocznego dziecka - kilka pytań do bardziej doświadczonych mam -

Polecane posty

Witam, mój synek ma najprawdopodobniej astmę, będzie diagnozowany u pulmonologa, czekamy w kolejce. Mam pytanie do mam, które mają maluszki z tym problemem - jak wyeliminować problem pleśniawek po sterydach wziewnych ? Synek bierze leki dopiero od 10 dni, a już cała buzia w pleśniawkach. Dostał nystatynę, ale przecież nie można jej brać cały czas. Daję mu wodę do popicia po wziewach,, nie zaszkodzi mu jak połknie ? On nie umie płukać buzi jeszcze. Jak wy oczyszczacie buźkę takim maluszkom po lekach wziewnych ?

Gość niedoswiadczona w temacie :(
Bardzo proszę..., może mu psikać do buzi wodą morską, taką jak do nosa ?

Gość niedoświadczona w temacie
up :( naprawdę nikt nie potrafi pomóc ?

nie wiem czy pleśniawki po sterydach są jakies wyjątkowe ale generalnie pleśniawki to grzyb czyli dawaj probiotyki - takie które mają dużo bakterii np dicoflor, sanprobi, lacidofil. oprócz tego woda z cytryna albo witaminą C do zakwaszenia buzi, grzyby tego nie znoszą. i jest jescze aftin i wodna gencjana. nystatyna to antybiotyk i na krótką mete pomaga ale problem będzie nawracał

Gość niedoświadczona w temacie :)
Eternal - ja to wszystko wiem, problem w tym, że ani nystatyny, ani aphtinu czy gencjany nie można stosować przewlekle nie wiadomo jak długo. To są środki doraźne. Ja pytam o sposób wypłukania buzi po wziewach - jedynie to zapobiegnie ciągłym nawrotom pleśniawek. Probiotyki podaje, ale też nie można ich podawać ciągle. Próbowałam gazikiem nasączonym wodą, ale synek mnie pogryzł tylko...

Gość niedoświadczona w temacie :)
:(

Gość uuuuuugh
pomoże ktoś ?

moja siostra ma ten sam problem z córką, jedyne co jej każą to przez tą tubę podawać ale ona nie chce tego też do buzi wziąć. i też siostra mówi że chyba nie będzie jej podawać tych wziewów bo nie ma jak

Tuby nie wkłada się do buzi. A leków wziewnych nie wolno samowolnie odstawiać, bo grozi to ciężkimi powikłaniami. Podawanie przez babyhaler jest proste. Ja nie o to pytam, nie pytam też o leczenie pleśniawek. Ja pytam jak wypłukać buzię dziecku.

Gość a ja bym chciała jechać
ja ucze córkę pluć po myciu zębów (ma 17miesięcy) to wpierw sama nabieram wody do ust, nachylam się nad zlewem i otwieram usta, córka widzi że woda się wylewa i robi to samo, chociaż nie zawsze, zdarza się jej jeszcze połknąć. Jak się jej uda to chwalę ją, uśmiecham się i mówię brawo, ona łapie o co chodzi i płukanie idzie coraz lepiej

Bardzo dziękuję, właśnie takich odpowiedzi szukam :) Spróbuję, myślałam, że synek jest jeszcze za mały na taką naukę wypluwania. Czekam też na inne pomysły.

moja córka brała wziewy przez 2 msce z przerwami. dostała Flixotide. wziewy podawalismy rano i wieczorem. po kazdym podaniu namaczalam flanelową pieluszke i przecieralam jej dokładnie język i policzki od wewnątrz. dawałam jej popic troche wody a potem myła zęby szczoteczką i pastą nie miała ani jednej plesniaweczki. mysle, ze dzieki temu ;) jesli zdecydujesz sie odstawic steryd wziewny, rób to stopniowo zmniejszając dawke. nie wolno przerywac gwałtownie

Dziękuję. Nie, nie mam zamiaru absolutnie odstawiać sterydów, czekam w kolejce do pulmonologa, na czerwiec dopiero był termin. Od listopada synek miał 5 razy ciężkie zapalenie oskrzeli, mam już dosyć tego, a w kwietniu 2 razy i do tego okropne duszności :(

Gość uuuuuugh
upu\

poproś o receptę na flumycon. Jest to przeciwgrzybiczne. Stosuje się po wziewach.Nystatyna też może być. Skoro dziecko ma 1,5 roczku to mysle ze mozesz mu czyścić ząbk(b o pewnie juz jakieś ma)

Gość i takie
nic nie pomoze naucz go plukac kobieto :-Oon ma tu wypluc !!! umyj mu zeby po tym czy to takie truden???? sama biore leki na stme wiec wiem!!!

Gość i takie
WYSTARCZY ZE ZEBY MU UMYJESZ SZCZOTECZKA I PASTA? POWIEDZ ZE MU ZEBOW NIE MYJESZ CO?od razu potym jak wzial ten lek musi myc zeby.

Gość niedoświadczona w temacie
Wkurzyłam się. Czy naprawdę nikt nie rozumie, że 1,5 roczne dziecko NIE POTRAFI nabrać wody do ust, wypłukać i wypluć ??? Zęby mu myję, ale po tym też nie płucze jamy ustnej. Zapytałam lekarza i kupiłam za jego poradą irygator do płukania buzi - przy okazji świetnie też czyszczą się ząbki. Muszę tylko uważać, żeby dziecko się nie zakrztusiło, nie wlewać mu za dużo wody na raz. Jednak korzystanie z forum odnośnie porad nie ma większego sensu, już nie raz się przekonałam. Flumykonu i Nystatyny nie można podawać bez przerwy, leki na astmę będzie przyjmował co najmniej 2-3 lata przecież. Uczę go wypluwać, na razie bez większych efektów. Nauczył się przez to jedynie pokazywać język.

Gość martin33s
Z takich ciszej pracujących inhalatorów to nasz jest okej. Polskiej marki model - Alergia Stop. Dla dzieci to ważne żeby kompresor jakiś przeraźliwych dźwięków z siebie nie wydawał, bo odstrasza. Akurat przy tym inhalatorze to nie mieliśmy z mężem problemów żeby córki przekonać do inhalacji. Wygodny, prosty w obsłudze, lekki, szybko transportuje aerozol z lekiem do dróg oddechowych.