Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Smakoszka - kokoszka

Ciasta łatwe - bez pieczenia!!!!!!

Polecane posty

Gość Smakoszka - kokoszka

Uwielbiam serniczki na zimno i inne temu podobne smakotki............ podzielmy się recepturami .Niech tu znajdą swoje miejsce wasze ulubione przepisy na ciasta,których nie trzeba piec:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Smakoszka - kokoszka
Podam od siebie przepis na pyszny sernik: SKŁADNIKI 75 dkg dobrego twarogu 3 x zmielonego 3 różnokolorowe galaretki (np.czerwona,zielona,żółta) 1 szklanka cukru pudru 15 dkg masła 30 dkg owoców 2 czekolady mleczne na polewę 20 dkg podłużnych biszkoptów WYKONANIE: Przygotować oddzielnie galaretki,do każdej używając połowę wymaganej wody.Masło ubić z cukrem na pulchną masę.Wymieszać z serem i podzielić na 3 części.Ostudzone galaretki połączyć z serem, każdą osobno z 1/3 sera.Biszkopty przyciąć na 2/3 wysokości i ustawić pionowo wokół tortownic (odciętą końcówką w dół.Pozostałymi kawałkami ściśle wyłożyć dno tortownicy i wylać pierwszą warstwę sera z galaretką np.zieloną na 10 minut do lodówki, żółtą warstwę sera - 10 min. lodówka, czerwona warstwa , 10 min.do lodówki i następnie 30min. lodówka.Po tym czasie Rozpuścić w kąpieli wodne 2 czekolady,schłodzić i polać ciasto lub wyłożyć na wierzch ostatniego sera owoce np. Truskawki i zalać jeszcze jedną galaretką dowolnego koloru.Owoce można dawać też pomiędzy kolejne warstwy sera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia
To moje ulubione!!!! Ciasto: 30 dkg podłużnych biszkoptów 5 łyżek kakao 15 dkg cukru pudru 5 łyżek spirytusu 10 - 15 dkg masła Krem: 10 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy (mały) 15 dkg masła 1 paczka wiórków kokosowych lu 150 g mielonych orzechów włoskich Biszkopty zmielić w maszynce do mięsa lub jak ktoś nie ma pokruszyć bardzo drobniutko (na mąkę) wałkiem, dodać kakao, spirytus ,10- 15 dkg luźnego masła. Dokładnie wymieszać. Jak nie będzie chciało się skleić dodać troszkę przegotowanej wody i masła. Przygotować krem. 15 dkg masła (może być więcej, to będzie więcej kremu) wymieszać dokładnie z 10 dkg cukru pudru. Dodać wiórki kokosowe lub orzechy. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na pergaminie na cienki placek. Krem rozsmarować na przygotowany placek i zwinąć jak roladę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Raczej nie nadaje się dla dzieci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam przepis na sernik gotowany, szybki,prostu i pyszny :) Sernik na herbatnikach . Składniki: 6 paczek herbatników (duże ) 1 kg sera białego( zmielony) 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 4 szt jajek 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny Margarynę wraz z cukrem rozgotować w rondelku. Mleko i budyń rozdrobnić w oddzielnym naczyniu. Do rondelka z margaryną i cukrem wrzucić wszystkie pozostałe składniki (ser, jajka, cukier waniliowy) - gotować. Wlać do masy budyń - potrzymać na ogniu przez chwilkę. Wlewać do tortownicy (warstwa herbatników, troszkę masy serowej i tak na przemian). Ostudzić i wstawić do lodówki. Czasem daję tylko herbatniki na spód ,dwie warstwy i jedną na wierchu ,wtedy sam serek jest w środku .Smakuje jak danio .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani es
"ryjekkk" :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze mi się przypomniało ,mam przepis na "ciasto "blok czekoladowy ,ale bez mleka w proszku tylko z żelatyną ,robi się go w butelce plastikowej . 1szkl mleka 1 kostka margaryny 3 łyżki żelatyny 3 łyzki kakao 0.5 szkl cukru 3 paczki herbatników Zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę.Rozpuszczoną margarynę wlać do mleka,wsypać kakao,cukier i ponownie zagotować.Kiedy masa przestygnie,dodać do niej rozgniecione herbatniki i wlać do plastikowej butelki.Gdy zastygnie rozciąć butelkę i wyjąć,kroic w plastry. Aby wlać masę do butelki,należy odciąć jej koniec z szyjką.Na noc wstawić do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
ROLADA WAFLOWA 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła lub margaryny 2 łyżki ciemnego kakao 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki 1 opakowanie suchych wafli 1 opakowanie herbatników PEPITKI lub podobne 1 szklanka orzechów włoskich drobno siekanych 100g miękkich suszonych śliwek(drobno pokrojonych) Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.Na małym ogniu zagotować masło,cukier i kakao,mieszając składniki.Do ciepłej masy dodać podstudzoną galaretkę, pokruszone drobno herbatniki,połamane b. drobno wafle,orzechy,zostawiając 2 sztuki wafli.Wafle z obu stron przełożyć mokrymi ściereczkami,aż zmiękną.Na jeden wafel wyłożyć masę,przykryć to drugim waflem i zwinąć w roladę.Zawinąć w folię spożywczą.Wstawić na 1 godz do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coś ty kobieto!!!!!!!
"veka "urwała się z choinki , czy gorzej się czujesz? Do czego to ma być.To jest twój sposób na ciasto? Wlazłaś na topik mieszać , jak inne nieszczęsne idiotki!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Czasem robię zwykły,nieskomplikowany wafel przekładany 1 opakowanie suchych wafli 1 większy słoik nutelii 3 łyżki ciemnego kakao 1 kostka masła sok z 1 cytryny 1 cukier waniliowy Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po 1 łyżce nuttelę - ciągle miksując,dodać kakao,cukier waniliowy i sok z 1 cytryny.Dobrze zmiksować , aż masa będzie jednolita.Smarować wafel na posmarowany dać następny wafel i tak układać warstwy,aż skończy się i masa i wafle.Owinąć w folię Ucisnąć np grubą książką , pozostawić na kilka godzin.Pokroić na kosteczki lub trójkąty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani es
1 opakowanie wiórek kokosowych 10 łyżek orzechów mielonych (włoskie lub laskowe) 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka w proszku( nie granulowanego tylko sypkiego) 3/4 szklanki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 25 dkg płatków owsianych sok z 1 cytryny lub 1 kieliszek spirytusu Margarynę - masło roztopić , dodać cukry,kakao rozpuścić w małej ilości wody, do margaryny wlać mleko i kakao, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.Wyłączyć ogień ,dodać płatki, dobrze wymieszać,podstudzić ,dodać sok z cytryny lub alkohol.Z masy formować małe kulki(wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe.połowę "oturlać" w mielonych orzechach,drugą połowę w wiórkach kokosowych, małym palcem zrobić otworek ,do którego wlać trochę rozpuszczonej ( w kąpieli wodnej ) gorzkiej czekolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makowa panienka 62
Ptasie mleczko czekoladowe: Składniki: 1 szklanka mleka 1 litr słodkiej kremówki 3 łyżki żelatyny 300 gram gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 15dkg cukru W 1/2 szklanki mleka zagotować 1/2 litra śmietanki kremówki.300 gram czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej + 1 cukier waniliowy. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklance mleka wymieszanego z drugą połową śmietanki. i połączyć obie masy śmietanowe.6 żółtek ubić z cukrem na kogel mogel ( nad kąpielą wodną)Do masy jajecznej dolać przez sitko mleko ze śmietanką i żelatyną i dobrze wymiksować,dodać rozpuszczoną czekoladę.W tortownicy 20 - 25 cm średnicy,wyłożyć dno biszkoptami namoczonymi lekko w pitnej czekoladzie.Boki wyłożyć połówkami podłużnych biszkoptów.Wylać ptasie mleczko - schłodzić kilka godzin w lodówce.Ozdobić wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makowa panienka 62
Czekolada domowej roboty z dawnych lat: Skladniki: 150 g masla lub margaryny 1/2 szklanki wody cukier waniliowy 4 lyzki kakao 4 szklanki mleka w proszku Maslo lub margaryne rozpuscic, dodac wode i cukier. Wszystko dokladnie mieszac do calkowitego rozpuszczenia. Wyłączyć palnik, dodac kakao, cukier waniliowy i na koniec partiami dodawac mleko w proszku. Ja do mojej czekolady dodalam jeszcze szklankę płatków owsianych.Ale można też dać wiórki kokosowe lub siekane orzechy. Mase wylozyc na blachę, talerz lub inna płaską formę. Odstawic do całkowitego zastygnięcia i zajadać.Smacznego :):):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rolada
bez pieczenia to takie które kupujemy gotowe w cukierniii !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Można w cukierni!
Ale wolę sama sobie zrobić.Widziałam jak robią to w cukierni - dzięki serdeczne.Jak sobie sama zrobię - to wiem co jem!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wielbicielka bułeczek
Ciasta bez pieczenia też są wspaniałe, podrzućcie jakieś ciekawe pomysły.Interesowałby mnie mazurek- dzięki!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Smakoszka - kokoszka
Mazurek na waflach Składniki wafle 4 szt jajka 5 szt cukier 1 szklanka śliwki suszone drobno pokrajane 50 dag masło 1 kostka kakao 2 łyżki herbatniki 3-4 paczeki orzechy rozdrobnione rodzynki Sposób przyrządzenia Jajka ubić z cukrem na parze, utrzeć masło dodając ubite jajka, kakao, śliwki, orzechy, rodzynki (mogą być owoce na spirytusie, np. wiśnie). Herbatniki rozkruszyć, wszystko razem wymieszać. Masą przełożyć wafle 2 x po dwa. Polać polewą czekoladową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy ktoś robił
ciasto "domek baby jagi - tego chyba się nie piecze - dajta przepis kobiety:):):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Ja robiłam wg tego przepisu: ładnie wygląda i co najważniejsze , bardzo smaczne :-) Składniki: - 1/2 kg tłustego sera - zmielonego - 1 kostka margaryny lub masła - 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły) - 2 łyżki kakao - 36 sztuk herbatników - cukier waniliowy Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao , a do drugiej cukier waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników , a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej , całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki. Polewa: - 1/4 kostki margaryny - 1/2 szkl. cukru - 3 łyżki mleka w proszku - 1 czubata łyżka kakao - 2-3 łyżki wody Margarynę , cukier , kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku , dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Lub polać 2 tabliczkami czekolady , rozpuszczonymi w kąpieli wodnej.Wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.:):):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wredna żona
To też jest ciekawe ciasto Masa budyniowa: 0.5 l mleka zagotować z 2 cukrami waniliowymi, 1.5 szkl cukru i 6-7 żółtek utrzeć. Po utarciu dodać 1 łyżkę mąki wrocławskiej i jedna ziemniaczanej, rozetrzeć z żółtkami. PO utarciu dodać wrzące mleko do konsystencji śmietany. Do reszty mleka dodać mieszaninę stale mieszając, do zgęstnienia. Następnie ostudzić w wodzie. 0.5 kg masła o temp. pokojowej utrzeć na pianę, budyń dodawać małymi porcjami i ucierać. W tortownicy układać warstwę biszkoptów ( San z Jarosławia, takie podłużne mięciutkie) , skropić mlekiem z alkoholem i na to masę i owoce ( latem najlepsze z malinami, wiśniami, truskawkami, zima z brzoskwiniami i ananasem w puszcze i truskawkami mrożonymi) i tak kilka warstw. Ostatnia warstwa to masa, udekorować owocami i zaląć galaretką 2 paczki na 3/4 wody z przepisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Na torcik lodowy pyszny!
Podam Wam przepis.Na święta jak znalazł:p:p:p Składniki: 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanki cukru pudru(w zależności od upodobań ja biorę tak ok.3/4 szklanki) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jajek) 1 kostka masła roślinnego w kubeczku o temp.pokojowej 30 dkg biszkoptów 3 łyżki budyniu śmietankowego 2-3 łyżki kakao 3 galaretki w zależności od upodobań np czerwona,zielona i żółta ewentualnie owoce - ananasy,brzoskwinie,truskawki,banany,jagody... Przygotować dwie galaretki (czerwoną i zieloną). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i budyniem,żeby nie było grudek. Mleko zagotować.Do gotującego mleka wlać wcześniej przygotowaną masę z żółtek,cukru pudru i budyniu.Zmniejszyć ogień pod tą masą. Trzeba mieszać dosyć energicznie,żeby nie przypalić (bardzo łatwo o to w krótkim czasie,robią się grudki).Zagotować do zgęstnienia(aż powstanie taki gęsty budyń). Wystudzić. Małą tortownicę wyłożyć biszkoptami i zalać jedną galaretką(np czerwoną) średnio płynną jeszcze,żeby część jej wsiąkła w biszkopty.Druga możliwość to maczanie biszkoptów w galaretce i wkładanie do tortownicy.Wstawić do lodówki do stężenia. Do utartego masła dodawać porcjami ostudzoną masę ciągle ucierając. Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao. Na biszkopty w galaretce wyłożyć jedną część masy-białą.Następnie wyłożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w galaretce zielonej. Odstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą warstwę masy ciemną wyłożyć na biszkopty. Na wierzch ułożyć owoce wg uznania (ewentualnie pory roku). Zalać galaretką brzoskwiniową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani es
Pyszny, puszysty sernik z owocami Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy lub upiec biszkopt z 2 jajek, 550 g serka homogenizowanego waniliowego, 2 śnieżki, 1 pełna szklanka mleka, 2 galaretki żółte, 1 galaretka czerwona, truskawki. Galaretki żółte rozpuścić w 1/2 L gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. W dużym naczyniu ubić dwie śnieżki w jednej szklance mleka, do ubitej śmietany dodać serki homo oraz lekko stężałą galaretkę. Wymieszać i wylać calość na biszkopt. Ułożyć truskawki i odstawić do stężenia do lodówki. W międzyczasie rozpuścić galaretkę czerwoną według opisu na opakowaniu. Wystudzoną wylewamy na stężały sernik i ponownie odstawiamy do stężenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość torcik lodowy z galaretki?
nie napisałaś czy to włożyc do zamrażarki? torcik lodowy powinien byc mrozony, ale z galaretką?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Na torcik lodowy pyszny!
Trzeba uważnie czytać przepis - to nie jest torcik lodowy z galaretki "lodowy" to tylko taka nazwa.Torcik składa się z biszkoptów zalanych galaretą + masa budyniowa+ biszkopty 2 warstwa+ galaretka + masa budyniowa kakaowa+ owoce + galaretka.To ma być przetrzymane w lodówce do stężenia.Gdzie tu podane ,że do zamrażarki? Zjadłabyś bryłę lodową galaretkową.Przepis jest przecież łatwy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wiecie co!!!!!
może wafel + masa czekoladowa z mlekiem w proszku I warstwa,Tężejąca galaretka II warstwa i tak na zmianę ,aż do wyczerpania składników:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wredna żona
Właśnie zrobiłam "Rafaello" na krakersach - to pyszne łatwe ciasto-polecam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×