Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powerr

robie sama chleb na zakwasie, jak macie jakies pytania - chetnie odpowiem

Polecane posty

Gość powerr

smialo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skąd wziąć zakwas?
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powerr
mozna zrobic samemu (potrzeba maki zytniej, cieplej wody i paru dni), ale wymaga to czasu i nie ma pelnej gwarancji sukcesu najlepiej wziac od kogos kto juz ma dobry zakwas :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
napisz przepis :) ale wiesz tak jak dla laika, którym jestem , prosze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MOJA NALEWKA MIETOWA
podaj jakiś swój ulubiony przepis na chleb nie skomplikowany z maką żytnią jasną lub pszenną razową, bo do takich mam dostęp oprucz oczywiście zwykłej pszennej. ja dopiero zaczynam przygodę z chlebem, mam młody zakwas dość, ale wzcoraj piekłam chleb polski pszenny i nawet dobry,, a jeszcze ciepły rewelacja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skąd wziąć zakwas?
dzięki , spróbuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powerr
ja robie chleb z mak pelnoziarnistych, ale wlasciwie mozna komponowac sklad wg wlasnego uznania najwazniejsza jest maka zytnia - jest najlepsza pozywka dla bakterii gdy chce zrobic chleb wyjmuje moj zakwac z lodowki, dodaje troche maki zytniej i cieplej wody, mieszam i czekam az "ruszy" (okolo 3-4h) nastepnie dodaje wszystkie sypkie skladniki, dobrze wyrabiam (okolo15min), wykladam do blaszek i pozostawiam chleb do wyrosniecia (kolo 6-8h) to tak pokrotce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oto przepis na chleb na zakwasie: 1 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej razowej 1 szkl otrąb pszennych 1 szkl płatków owsianych 1 szkl siemienia lnianego 1 szkl ziaren słonecznika 5 łyżeczek soli 1,5 litra wody Zakwas ze słoika Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odłożyć porcję zakwasu 4-6 łyżek do słoika i wstawić do lodówki (zakwas można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 tygodnie). Gotowe ciasto przełożyć do foremek ( 3 keksówki) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin do ciepłego miejsca (u mnie sprawdza się opcja stawiania na letni grzejnik). Podstawa sukcesu to wyrośnięte ciasto. Chleb posmarować jajkiem ubitym z wodą. Wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę, temperatura 200 C. Smacznego ! Sprawdzony, zawsze się udaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam pytanie czy 5 łyżeczek
soli to nie za dużo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ile tego zakwasu dać
bo ja mam np. mało w słoiku, jak go dokarmie to bedzie tak ze szklanka, nie za mało? czy robić z pół porcji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość njnjnjnjnj
ja tam mam maszynkę do chleba i pierd... wszystko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×