Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mitologia pomocy

MITOLOGIA pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość mitologia pomocy

proszę powiedzcie mi jeśli wiecie, w jakim micie agamnemon poświęcił córkę ifigenię za pomyślne wiatry do walki?????

Gość maturks4
Agamemnon zabił pierwszego mężą Klitajmestry, pojął ją za żonę i miał z nią córki Ifigenię, Elektrę, Chrysotemis i syna Orestesa. Menelaos, po zamordowaniu jego ojca Atreusa przez Ajgistosa, uciekł z Agamemnonem do Sparty, gdzie ożenił się z córką Tyndareosa Heleną i odziedziczył spartański tron. Podczas pobytu w Sparcie syna Priama, Parysa, Menelaos musiał wyjechać na pogrzeb. Wtedy to Parys namówił Helenę do ucieczki albo ją porwał uprowadzając do Troi. Flota grecka zgromadzona w Aulis miała wyruszyć pod wodzą Agamemnona do Troi, jednak Agamemnon zaniedbał złożenia Artemidzie ofiary, bogini sprowadziła przeciwne wiatry i opóźniła wyprawę. Dla przebłagania bogini i za radą jasnowidza Kalchasa Agamemnon złożył w ofierze własną córkę Ifigenię, którą w ostatniej chwili bogini wymieniła na łanię, ją samą zabierając do Taurydy. W Taurydzie Ifigenia została kapłanką składającą Artemidzie w ofierze zabitych przybyszów. Agamemnon był wodzem bezlitosnym i egocentrycznym. Zabrał Achillesowi jego wojenne trofeum, niewolnicę Bryzejdę, czym wywołał gniew herosa i jego wycofanie się z walki. Po 10-letnim oblężeniu Troja padła, a Agamemnon powrócił do Myken z trojańską wieszczką Kasandrą. Tam, w akcie zemsty za poświęcenie Ifingenii, został zabity przez swoją żonę Klitajmestrę i jej kochanka Ajgistosa. (Mity greckie mykeńskie)

Gość mitologia pomocy
no ja właśnie wiem, że ją poświęcił itd. ale nie wiem w jakiej to jest książce, potrzebuję przypis zrobić do pracy na google niestety nie umiem znaleźć szukam już godzinę

Gość meszugene1
mity mykeńskie

Gość mitologia pomocy
czy to ma jakiegoś autora czy wystarczy jak wpiszę mitologia grecka - cykl mykeński? nie studiuję mitologii kurcze i się uczepiła czegoś tagiego, słowo daję, że zaczynam się poddawac :(

Gość meszugene1
chyba tak pewnie watek tez wystepuje w dramacie sofoklesa elektra, ale pewnosci nie mam

Gość meszugene1
no i u homera, wiec illiada