Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

diabełkowa007

Przepisy na Wielkanoc

Polecane posty

Co pysznego robicie na święta?? Ja nie mam kompletnie pomysłu na te święta ... Co u Was jest priorytetem na stole w Wielkanoc? Przepisiki mile widziane:)

Gość ło Matko Boska czestochowska
ja nie lubie swiat bo mi zalezy ale nie myje talerzy

Gość pomysł na święta
wypij zimnego Lecha

Gość pomysł na święta
karp

ja robie sałatkwe warstwową :D ogórki konserwowe, kukurydza, groszek, marchewka, jajko, tarty ser (jakis delikatny, np gouda) i chyda szynska np pierś z indyka krojona drobno. przekladam na przemian warstwy a miedzy kazda klade warstwe majonezu mieszanego z jogurtem greckim, nie mieszam, ozdabiam ladnie i pyyyychhhaaaa :)

ja robie sałatkwe warstwową :D ogórki konserwowe, kukurydza, groszek, marchewka, jajko, tarty ser (jakis delikatny, np gouda) i chyda szynska np pierś z indyka krojona drobno. przekladam na przemian warstwy a miedzy kazda klade warstwe majonezu mieszanego z jogurtem greckim, nie mieszam, ozdabiam ladnie i pyyyychhhaaaa :)

Gość ciapciulinka
baranina w sosie musztardowo-morelowym

zurek oczywiscie:) no i jakas baba. ale najwazniejsze to-gotowane i pokrojone w kostke jajka,podsmazana kielbasa i duuuuzo chrzanu-mniam,ale watroba az po tym boli,dlatego nie mozna za duzo-jedna kielbasa i jajeczko z koszyczka ze swieconka:)

jeszcze mamy tradycje w domu,ze jedno jajko z koszyczka kroimy na czesci i glowa rodziny dzieli jak oplatkiem:P na wielkanoc w sumie same babki,no i ta potrawka z kielbasy,jajka i chrzanu-ale kazdy na nia w sumie czeka caly rok:D

barsz biały zawsze na stole biała kiełbasa serniczek napewno sałatka tradycyjna jarzynowa i napewno jajka faszerowane pieczarkami z majonezem ... pewni ebedzie pieczona karkówka i schab na kanapeczki by móc pokroić;) chciałam coś innego chociaż ale jakos ta cienko idzie

Gość mieszanina
u mnie taka "tradycja" ze wschodu- mieszanina. Gotowane jajka na twardo pokrojone na ćwiartki. Do tego różnego rodzaju pokrojone mięsa, czyli 2-3 rodzaje kiełbasy, boczek wędzony, szynki. Można dodać to, co mięsnego zostaje w lodówce. Do tego mnóstwo świeżo startego chrzanu. sól i pieprz. Spróbuj na prawdę dobre.

Gość mieszanina
aha...mięsa nie smażymy- wszystko podajemy na zimno

dlatego wlasnie nie lubie swietecznego jedzzenia ;p wszystko takie beznadziejne. nie chjcve nikogo uyrazic no ale jak tu jesc swiatecznie jak wszystko jhest zwykle i dla mnie osobiscie niesmaczne :P co fajnego w jajkach. crzanie i bialej kielbasie? :O ja odkad wybilam sobie z glowy silenie sie na tradycje, w swieta zawsze chodzilam glodna :P teraz jem to co lubie i jest git. tak samo Boże Narodzenie - karp, grzybowa, pierogi... no co w tym wykwintnego, cudownego? nie rozumiem :P

Gość mieszanina
ooo przypomniało mi się :) pieczona biała kiełbasa owinięta boczkiem (sparzona kiełbasa, po wystygnięciu owijamy plastrami boczku tak, żeby zakryć kiełbasę, wbijamy wykałaczki żeby się nie rozpadło i siup na patelnię). Jeszcze nieśmiertelne gołąbki z ryżem i mięsem z sosem pomidorowym oraz gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną polane sosem grzybowym pyyycha :)

mi sie juz ggolabki przejadły hehe jak robie nie jem nawet no chyba jednego na sprobowanie. no nie ma to jak miesko pieczone w domu :D ja w tm roku tez probuje mazurka a co tam:D znalazlam taki przepis z waflami i masa kajmakowa proste ale efektywne hehe :)

Witam, myślę,że na Wielkanoc możemy jeśc co chcemy, w końcu każdy inaczej postrzega te święta, ma inne potrzeby, możliwości i pragnienia. Wcale nie uważam,że na stole coś być MUSI. Ja przyrządzam parę potraw, ale ponieważ tak rzadko gotuję,że ich przyrządzenie sprawia mi przyjemność. W tym roku postanowiłam zrobić: jajka faszerowane pieczarkami i łososiem (dwie wersje) żur z biała kiełbasą barszcz ukraiński z kwaśną smietaną galaretkę z kurczaka, sos tatarski, roladki szynkowe z serkiem chrzanowym, półmisek wędlin i serów sałatka z wędzonego kurczaka sernik z brzoskwinią. Jestem ciekawa co podaje się w innych domach na świąteczne śniadanie. U mnie jest ono najważniejsze... potem wyjadamy wszystko z lodówki żeby święta nie były dl Gospodyni kuchenną udręką

ja upieke karkowke,schab z morelami(bo ze sliwka sie juz nam przejadl)bedzie biala kielbaska,jajka gotowane na twardo...robie zawsze taki sos z jajek gotowanych na twardo smietany i chrzanu -ten sos jada ise do pieczonych mies....choc wiem ze karpatka nie jest swiateczna ale tez mam zamiar zrobic ,bo u mnie bardzo ja lubia...no i zrobie niesmiertelna salatke jarzynowa,ktora cale swieta je moj narzeczony poza tym kupie mazurka ,babe drozdzowa i sernik .

Gość Kamara56
Co do przepisów to myślę , że mało kto myśli o samych składnikach ale czasem warto... przed przygotowaniem tych świątecznych potraw warto coś wiedzieć o jajkach bo szczególnie na Wielkanoc dużo tego idzie.... a różnie kombinują producenci i czasami boimy się o pewne rzeczy zapytać... http://finanse.wp.pl/kat,98674,title,Wszystko-co-chcesz-wiedziec-o-jajach-ale-boisz-sie-zapytac,wid,15449863,wiadomosc.html