Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tosiepolepszy

Jak konserwować zaniedbany nagrobek?

Polecane posty

Gość tosiepolepszy

Wiele lat nie byłam na grobie, wybieram się tam i nie wiem co ze sobą wziąć, żeby móc od razu choć trochę coś podrobić. Wiadomo, że po pierwszej wizycie dopiero będę wiedzieć jaki jest stan i co konkretnie muszę poprawić. Ale chciałabym już za pierwszym razem coś móc poprawić, bo to daleko. Poradźcie co zabrać ze sobą. Niestety nie jadę samochodem tylko autobusem, więc i waga i obszerność rzeczy tez się liczy.

Gość to zleży z czego ten nagrobek
z kamienia, lastriko czy jakiś marmurowaty. Na pewno przyda ci się szczotka, jakiś płyn do szorowania i szmaty plus wiaderko na wodę

Gość tosiepolepszy
Niestety nie wiem z czego a szczotka zwykła z plastiku wystarczy? zastanawiałam się nad motyczką czy jakieś stare trawska może trzebaby usunąć?

Gość teoretycznie nielegalne
ale ty w ogóle nie wiesz jak ten grób wygląda? Jeśli nie jest cały przykryty to faktycznie jakieś grabki, nożyce czy motyczka by ci się przydała. A może to w ogóle grób ziemny tylko?

Gość tosiepolepszy
myślałam o motyce, że dookoła nagrobka coś pewnie narosło i jakieś suche habazie (ch?) mogą po bokach sterczeć? W sumie to porady co do grobu ziemnego to też chętnie przyjmę, bo mam też na zupełnie innym cmentarzu do odnalezienia grób, o którym wiem napewno, że jest ziemny i też nim muszę się zaopiekować. Chcę. O tym pierwszym to wiem dokładnie gdzie jest, ale nie pamiętam z jakiego materiału jest zrobiony.

Gość pełen relaks
Jeżeli na murowany grób to butelka ciepłej wody, miotła (zmiotka), szufelka, worek na śmiecie, szmatki, ze dwie, do mycia, i do wytarcia czy do polerowania Są takie małe gracki, małe grabki, można to w torbę zapakować, przydatny jest taki zestaw właśnie do porządkowania grobów Na ziemny, wiadomo, gracka obowiązkowo, do tego coś do zamiatania, worek, rękawice do wyrywania badyli. NA ziemnym możesz próbować zasadzić coś, co samo rośnie, nie znam się, ale u mnie np. na starym ziemnym grobie rośnie barwinek i nieduży krzak tujki. Ludzie na ziemnych grobach często robią sobie śmietniki, albo ścieżki.. przykre to. Ja z mamą ziemny grób otoczyłyśmy kamieniami - bo ktoś postąpił bardzo neiełądnie i na części postawił pomnik :(

Gość tosiepolepszy
Dzięki za rady, już sobie notuję co muszę sobie zgromadzić :-) Ale z ciepłą wodą to chyba będzie problem na cmentarzu? Wydaje mi się że tam to tylko zimna może jest... A jechać jeszcze z termosem to chyba za dużo tych wszystkich rzeczy do jazdy autobusem:-( No właśnie boję się co zastanę na tym ziemnym grobie :-(

Gość pełen relaks
O ciepłej wodzie napisałam, bo ja mam blisko i często biorę :) jak masz daleko, to faktycznie, wystygnie, więc musi Ci wystarczyć lodowata z kranu :)

Gość Zakupoholiczka :(
Tam pewnie sa chwasty, znam swietny sposob na pielenie mianowicie lyzka, a jak chcesz zeby nowe nie rosly posyp sola do samego nagrobka szczotka i zwilzona szmatka z plynem

Gość tosiepolepszy
łyżka może być dobrym pomysłem na taką pierwszą podróż, bo mała , dzieki za pomysł :-) A co do tego płynu czy na początek zwykły Ludwik wystarczy? czy muszę szukac czegoś specjalnego , zwłaszcza że nie wiem z czego grób jest zrobiony ...

Gość tosiepolepszy
łyżka może być dobrym pomysłem na taką pierwszą podróż, bo mała , dzieki za pomysł :-) A co do tego płynu czy na początek zwykły Ludwik wystarczy? czy muszę szukac czegoś specjalnego , zwłaszcza że nie wiem z czego grób jest zrobiony ...

Gość tosiepolepszy
Dzięki za porady i wesołych świąt.

Gość pełen relaks
dziękuje i wzajemnie :)

Gość gość
Zaniedbany nagrobek to dość ciężki temat i zalezy od tego jak bardzo jest zapuszczony. Moim zdaniem najpierw warto ocenić czy próbować go odratować czy może po prostu wymienić. Koszta tego są większe, ale z pewnością to inwestycja na kolejne lata. Ja też zaniedbałem nagrobek i u mnie w grę wchodziła tylko wymiana przez to, że kamień zaczął mieć dziury. Nowe nagrobki nie są aż tak drogie - patrząc na przykład na ceny - http://www.granitlux.pl/nagrobki, szczególnie, że dowozem i montażem też nie musisz się przejmować.

Gość gość
Siostrze postawiłam pomnik, który zamówiłam w zakładzie Witwicka i dogadałam się z panią na cmentarzu, która dla mnie go przeciera co jakiś czas. Niestety nie mieszkam już we Wrocławiu więc ciężko mi się regularnie zajmować grobem.

Gość Gobin44
A jeżeli będziecie również planowali wykonać go na nowo, jednak środki na to nie pozwalają to polecam zwrócić uwagę na opcję i-Raty od https://www.platformaratalna.pl/ dzięki czemu będziesz mogła liczyć na wygodną opcję jego spłaty dopasowaną pod możliwości i przynajmniej raz a porządnie na lata zadbasz o nagrobek.