Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

królikov

Jakie są według was narodowe cechy Polaków?

Polecane posty

Z czystej ciekawości, cechy które nas charakteryzują to? Jeśli możecie podajcie co według was przyczyniło się do ukształtowania danej cechy (wydarzenia historyczne/ludzie/inne wpływy).

Gość płaci się
ta niby ciekawość to pewnie tak na prawdę jest zadanie domowe, co?

Gość ggggggggadafdsa
Za poważny ten temat i wymagający zbyt dużego zaangażowania jak dla mnie :P Ale jak wszyscy wiem Polacy to marudy.Chociaż wiadomo że nie wszyscy.

Gość płaci się
to wszyscy wiemy, czy wiadomo że nie wszyscy?

Gość narzekanie pieniactwo
zlosliwosc, wrednosc, dokopywanie kazdemu (na zasadzie: moglbym miec ale mi sie nie chce wiec sasiad miec tez nie moze).

Gość płaci się
polki mają przekonanie że są najładniejsze

Gość ggggggggadafdsa
pijany kjójićek Same negatywne? A co z patriotyzmem, honorem, dumą? To cechy co najwyżej naszych dziadków.

Można by też dorzucić kryterium geograficzne, ale to trochę bez sensu, bo rdzenne ziemie Polan to tylko województwa Wielkopolskie, Łódzkie, Świętokrzyskie i Małopolskie. Reszta to ziemie przez Polan podbite. Województwa Pokarpackie, Lubelskie, Podlaskie to historycznie ziemie ruskie. Województwa Zachodnio-Pomorskie, Lubuskie, Dolnośląskie, Opolskie i Śląskie to ziemie historycznie niemieckie. Pomorskie i Kujawsko-Pomorskie to ziemie plemiom Pomorzan i Kujawiaków. Mazowieckie to ziemie plemion Mazowszan. Warmińsko-Mazurskie te dawne ziemie plemion Prusów.

Gość są podli i czują się bezkarni
niestety, do tego są nieprzewidywalni

I obowiązkowo bezinteresowna złośliwość ;) Wszystkie wartościowe cechy zanikają wraz z nowszymi pokoleniami? Czyli dramatyczne wydarzenia jak wojny, powstania kształtują pozytywne cechy?

Gość khagern
skrajny egoizm chyba w zadnym narodzie nie ma takiej obojetnosci wobec innych jak w polszy zawisc zazdrosc obluda chamstwo duma(jestem przeciez najwazniejszy) ozieble stosunki z innymi i wiele innych ktore sa wynikiem naszej smutnej egzystencji na tej planecie w tym szarym kraju

Gość są podli i czują się bezkarni
a ja zapytam inaczej: który naród uważacie za najbardziej wartościowy (najlepszy)? może macie jakieś typy?

Gość nie wiem, nie znam ich.
myślę, że potrafimy się jednoczyć w ciężkich dla nas chwilach a to wynika z faktu, że jesteśmy państwem dość doświadczonym przez historię robienie zapasów żywności w ilościach hurtowych- naleciałości z okresu komuny gdzie ciężko było kupić cokolwiek

Gość nie wiem, nie znam ich.
jestem w szoku jak Polacy (tu obecni) mówią źle o sobie :-(

Do X wieku w Polsce panowały tradycyjne wierzenie religijne Słowian. Słońce było bogiem. Wstając rano, kłaniano się Słońcu i pozdrawiano je wyciągając w jego kierunku ręce*. * - Co ciekawe, Słońce było uważane za boga już 6 tysięcy lat przed naszą erą w starożytnym Egipcie. Polecam obejrzeć film "Belfegor - Upiór Luwru". W X wieku polski książę Mieszko I ochrzcił się i wraz z nim do przyjęcia chrztu zobowiązani zostali wszyscy Polanie (aby uniknąć podboju przed chrześcijańskich władów dzisiejszych Francji i Niemiec). Jakkolwiek tradycyjne wierzenia Słowian zachowały się w Polsce do dzisiaj. A skąd się wzięła starożytna wiara w Boga-Słońce ? Cóż. Bliżej nie wiadomo, ale mówi się że z gwiazd przybyli Panowie w statkach o kształtach podobnych do piramid (i na kształach ich statków piramidy wzorowana, wierząc że Panowie zabiorą pochowanyc w nich ludzi ze sobą do gwiazd jako swoich synów). Panów tych wyznawano jako bogów. Aż pewnego dnia wybuchło na Ziemi wielkie powstanie przeciwko bogom, w wyniku czego opuścili oni Ziemię, odgrażając się jednak że wrócą. Wtedy też przestali być dla ludzi bogami, a stali się upadłymi aniołami. My, dzisiaj, znamy ich jako Obcych.

Chrześcijaństwo (pomijając kolejne rozłamy do których na przestrzeni dziejów wśród Chrześcian doszło), w dużej mierze bazuje na owych dawnych wierzeniach. Papież/Faraon - namiestnik boga na ziemi. Odlot Panów - Wniebowstąpienie Pana. Spodziewany powrót Pana - Spodziewany powrót Panów z gwiazd. Oczywiście Obcy tak naprawdę nie są bogami. To jakaś bardziej rozwinięta od nas cywilizacja kosmiczna, w stosunku do której w ciągu ostatnich 8 tysięcy lat większość zapóźnienia nadrobiliśmy (chodź wciąż jesteśmy w tyle). Wydaje się też pewne że istnieje niematerialna siła najwyższa, która jest ponad nami, ponad Obcymi, i która ma władzę nad siłami wszechświata. Bóg - pan wszechrzeczy, który zesłał Jezusa Chrystusa.

Dlatego też obecnie środowiska konserwatywne robią wszystko co w ich mocy aby nie dopuścić do ujawnienia prawdy o obecnej aktywności Obych na Ziemi. Aby czasami ludzie nie uznali ich ponownie za bogów. Oczywiście my wiemy że jedynym prawdziwym Bogiem jaki stąpał po tej planecie jest Jezus Chrystus.

Master chyba troszkę odbiegasz od tematu, a Jezus Chrystus w chrześcijańskiej religii jest uważany za syna Boga Jahwe.