Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzuzu.................

coraz czesciej myślę o drugim dziecku nie wiem co robić

Polecane posty

jesteśmy 11 lat po ślubie i mamy 8 letnią córkę dziecko było zaplanowane poród długi i trudny i wtedy powiedziałam sobie nigdy więcej ciąż teraz coś mnie tknęło to tych 8 latach nie wiem co robić ? mąż nie chce drugiego dziecka a ja mam niepewną pracę (umowę do końca listopada ) której nienawidzę więc i tak z niej odejdę albo mnie i tak zwolnią moja sytuacja materialna na pewno się pogorszy jak nie będę pracować po urodzeniu dziecka jest wiele przeciw a tak mało za nie wiem co już robić ?

?

Gość kokoko1
najlepiej zajść...

Gość wariatka jak ich mało....
sama zdecyduj . ale ja bym sie raczej zdecydowała na drugie

najbardziej boje się o sytuacje materialną teraz wszystko jest w porządku wiadomo do dnia porodu mam zagwarantowana pracę i ewentualnie zasiłek dla bezrobotnych przez pół roku, ale później trudno mi będzie znaleźć pracę

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Gdybys teraz zaszla, to nie moga Cie w listopadzie zwolnic. macierzynski spokojnie dostaniesz tez.

umowę o prace mam na cały etat od 1 września 2010 r i mam na czas określony do 31 listopada 2011 roku to już moja 2 umowa

Gość porady mamy
polecam wszystkim przyszlym i obecnym mamom strone z poradami, ciekawostkami, przydatnymi artykulami: www.poradymamy.com.pl

Gość ale jak mozna
ale i tak by ci przedłuzyli do dnia rozwiazania gdybys była wciazy.tylko zawiadom dopiero po 3 miesiacu bo wczesniej nie jestes chroniona.

zawsze myślałam, że od pierwszego dnia ciąży kobieta jest chroniona

Gość lisalisa
Jeżeli kobieta zatrudniona jest na czas określony jest objęta ochroną od 3 miesiąca ciąży. W przypadku kiedy koniec umowy wypada po upływie 3 miesiąca ciąży, zostaje ona automatycznie przedłużona do dnia porodu.

a załóżmy jak od początku ciąży dałabym pracodawcy L4, że jestem w ciąży to co wtedy ?

Gość lisalisa
to chyba może Cię zwolnić

Gość buhahaaaaaaaaaaa
nic. Po prostu, jeśli koniec umowy przypadłby przed ukończonym 12 tyg ciązy, umowa wygaśnie.

Gość buhahaaaaaaaaaaa
Jeśli umowa jest na zastępstwo to jest jeszcze gorzej, bo w takim wypadku nie podłega przedluzeniu w ogole

Gość lisalisa
najlepiej idź na zwolnienie po 3 miesiącu, wtedy nie może Cię już zwolnić

ale przecież pracownika na L4 nie można zwolnić tylko jak wróci do pracy a jak kobieta w ciąży dalej będzie chorować ?

Gość buhahaaaaaaaaaaa
zwolnienie nie ma nic do rzeczy. Po prostu, jęśli przed końcem umowy na czas określony ciąża będzie starsza niż 12 tygodni, to umowa automatycznie zostanie przedlużona do dnia porodu. To już obojętne czy będziesz na tym zwolnieniu czy nie. Dostaniesz też zasiłek macierzyński i ekwiwalent za niewykorzystany urlop (jeśli nie wykorzystasz)

Gość buhahaaaaaaaaaaa
tu nie skutkują p[rzepisy o wypowiedzeniu umowy, bo ona samoistnie WYGASA Z UPŁYWEM CZASU NA JAKI ZOSTAŁA ZAWARTA. Nie ma nic do rzeczy chprpwanie.

Jesteś chroniona od początku ciąży!! Pracodawca może jedynie nie przedluzyc umowy jesli z dniem zakonczenia jej nie ukonczylas 3 m-ca. Na chorobowym mozesz byc od poczatku przeciez zwolnic Cie nie moze-nawet po

Gość ale jak mozna
"ale przecież pracownika na L4 nie można zwolnić tylko jak wróci do pracy a jak kobieta w ciąży dalej będzie chorować ?" a to zakladasz ze bedzies do konca ciazy chorowac? mozesz dostac zwolnienie albo i nie. wiec najlepiej nie chwal się ciaza przed upływem 3 miesiaca. taka prawda.kobieta jest chw\roniona po 3 miesiacu a nie od 1 dnia ciązy.

ok ale jak mam umowę do końca listopada a powiedzmy dowiem sie w maju że jestem w ciąży i np źle będę sie czuła i dam pracodawcy L4 od ginekologa i napisze on że jestem w ciąży to pracodawca może mnie zwolnić ? dodam, że już na pewno nie chciałabym pracować u tego pracodawcy i donosiłabym kolejne L 4 to co w takim wypadku ?

Gość ale jak mozna
"chroniona"-mialam na mysli,ze automatycznie zostaje jej przedłuzona umowa do dnia porodu,jesli jest umowa na czas okreslony-o takiej"ochronie" pisalam.

powiem wam szczerze że rzygać mi sie chce tą moja pracą i mobbingiem w pracy dlatego zakładam, że od 1 dnia ciąży poszłabym na L4

Gość ale jak mozna
ale skad wiesz ze bedziesz donosiła ciagle zwolnienia? moze lekarz nie da ci zwolnienia bo stwierdzi ze jestes zdrowa a ciaz to nie choroba.no niewiem,ja bym poczekala az minie 3ci miesiąc ciaży.

tak wiem ale który lekarz za kasę nie wypisze L4 ? poza tym w poprzedniej pracy miałam koleżankę, która przez 9 m-cy była na L4 a świetnie sie czuła tylko nie chciało jej się pracować

Gość buhahaaaaaaaaaaa
nosz piszę ci cały czas, ze umowa zostaje automatycznie przedłużona, czyli nie moze cię zwolnić wcześneij, to chyba logiczne? Czego ty tu nie rozumiesz? Jak będziesz dłużej niż 180 dni na zwolnieu to czeka cię komisja lekarska i zasiłek pielęgnacynjy, który wynosi 100% tego co zasiłek chrobowy a w ciązy wynosi on 100% wypłaty

Gość buhahaaaaaaaaaaa
idę już bo dziecko mi płacze. Polecam ci lekturę kodeksu pracy

tak już wszystko jasne dzięki