Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dylemat przyszłej matki

Miejsce na poród - co wybrać?

Polecane posty

Na czerwiec mam termin porodu. Mam dylemat, które miejsce wybrać na poród. Mogę rodzić tam gdzie aktualnie mieszkam lub w swoim rodzinnym mieście oddalonym o 60 km. Rodzice zaproponowali mi abym na jakiś czas przed porodem przeprowadziła się do nich i rodziła w świeżo wyremontowanym szpitalu gdzie położną jest siostra mojej mamy. To ona odbierałaby mój poród nawet jeśli nie miałaby wtedy dyżuru. Miałabym osobną salę zarówno porodową jak i poporodową, wannę do dyspozycji i te wszystkie gadżety pomocne przy porodzie. Najważniejsze jest to, że ten szpital dysponuje całym sprzętem potrzebnym w razie komplikacji więc opiekę miałabym zapewnioną super. Praktycznie miałabym jak w prywatnym szpitalu. Problemem jest tylko to, że musiałabym się potem tłuc samochodem z noworodkiem przez 60 km i przy porodzie prawdopodobnie nie byłby obecny mój narzeczony bo pracuje i nie wiadomo czy będzie mógł się zwolnić na kilka dni. Z drugiej strony mogłabym rodzić tu gdzie mieszkam ale jak czytam opinie o tym szpitalu to mam aż gęsią skórkę. Większość kobiet nie jest zadowolona z opieki. Pod względem porodu i opieki to ten pierwszy szpital jest sto razy lepszy ale przeraża mnie taka długa podróż z malutkim dzieckiem i fakt, że mojego narzeczonego mogłoby nie być przy mnie. Czy możecie mi coś poradzić? Bardzo proszę o opinię.

Gość olamary
Hej!Ja bym na Twoim miejscu wybrała ten szpital z ciocią!60 km to wcale nie tak daleko.U nas w mieście nie ma prywatnego szpitala położniczego i znam bardzo dużo dziewczyn, które rodziły w prywatnym oddalonym o 70km, także myślę ,że dzidzi nic nie będzie a pewnie całą drogę prześpi!A co do narzeczonego to myślę, że jak byś zadzwoniła do niego jak się zacznie to też pewnie by zdąrzył w końcu jak mi to wszyscy mówią poród nie trwa pół godziny.Takie jest moje zdanie mam nadzieję, że pomogłam:)

Dziękuję za odpowiedź:) No właśnie mnie ta podróż przeraża. Już mniej to, że narzeczonego nie będzie bo jednak ktoś bliski będzie mnie wspierał, znaczy się ciocia:) Gdyby nie ta odległość to bym się nie zastanawiała w ogóle. Będę rodzić pierwszy raz i nigdy nie jechałam z noworodkiem w taką długą podróż więc nie mam zielonego pojęcia czy nie będzie to dla dziecka zbyt męczące.

Gość wybrałabym
szpital w miejscowości rodzinnej. A noworodkiem się nie przejmuj, bo zapewne pięknie prześpi ci całą podróż, bo takie małe dzieci przeważnie śpią podczas jazdy.

Gość ja bym wybrała cesarkę
:D żeby nie mieć urazu psychicznego i wiadra między nogami :o porozrywane pocięte krocze to nic fajnego ale kto co lubi

heh, a nad cesarką też się zastanawiałam ale wybili mi to z głowy:)

Gość jaka długa podróż????
to tylko 60 km!!!! oczywiście, że w tym szpitalu w rodzinnej miejscowości!

mamy kiepski dojazd i przebycie tej trasy może trwać nawet 1,5 godziny. Zwłaszcza jak są korki.

Gość olamary
Ja co prawda rodzę w swojej miejscowości, ale mieszkam we Wroclawiu, więc też nie wiadomo jak będziemy wracać ze szpitala czy nie będzie korków.Mam do szpitala 20min., ale jak miasto zakorkowane to może potrwać i z godzinę!Nie przejmuj się dacie radę, a tak jak pisały poprzedniczki maluszek pewnie prześpi całą podróż, a ty przynajmniej będziesz miała wsparcie bliskich osób przy porodzie, co w dzisiejszych czasach jest naprawdę ważne:)

Gość 60 km to nie jest daleko
ja z moim 4 tyg dzieckiem przejechałam 250 km autem, podróż trwała 8 godz z korkami, także wybierz lepszy a dalej, 60 km narzeczony moze nawet dojeżdżać codziennie w ostateczności