Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agatkja

prosze, pomóżcie - Świnka Morska

Polecane posty

witam, dzis kupilam swinke morską, przynioslam do domu, wlozylam do klatki, dalam wode, jedzonko i inne potrzebne rzeczy. Minelo juz kilka godzin a ona ciagle siedzi w jednym miejscu i nic nie je :( co mam robic? czy to normalne? martwie sie o nią, jest malutka. prosze pomozcie.

witaj :) tak, to zupelnie normalne. swinka sie boi, bo znalazla sie w calkiem nowym otoczeniu, musisz pozwolic jej sie przyzwyczaic. nie radze jej na razie brac na rece bo ja wystraszysz. niech spokojnie posiedzi sobie w klatce, cos zje. zostaw ja sama w pokoju. :)

wlasnie tez tak pomyslalam - ze sie boi, podroz i to wszystko, ale mimo wszystko zaniepokoilam sie ze tak dlugo siedzi w jednym miejscu

nie nie martw sie. swinka i tak juz miala zbyt duzo stresu. hmm a kupilas jej moze maly domek? ja polecam takie rozwiazanie, gdyz w ten sposob zapewniasz swince jej male mieszkanko, gdzie moze sie schowac, spokojnie spac itd. moja swninka po kilku dniach zaczela wychodzic z domku, jesc, pic i to wszystko juz w mojej obecnosci :) wtedy mozna ja zaczac brac na rece, puszczac po pokoju :)

Gość jarmużątko
nie bierz jej na ręce na razie :) za kilka dni zobaczysz, że sama do Ciebie wyjdzie zaciekawiona :) i zacznie normalnie się zachowywać. Polecam Ci karmić ją o stałych porach, wtedy jak tylko zbliży się godzina karmienia, ona zacznie Ci o tym śmiesznie przypominać :)

blagam ludzie opanujcie sie :( ja mozna dodawac tak debilne komentarze? jesli nie macie nic ciekawego do powiedzenia, to lepiej milczcie. wlasnie takim zachowaniem podkreslacie, jaki poziom reprezentujecie, czyli totalne DNO!

Gość zza rzeki
Jeśli nie masz domku, to możesz włożyć do klatki odwróconą dnem doniczkę, która spełni role schronienia. Oczywiście trzeba w niej wyciąć coś jakby wejście. Możesz także zrobić jakieś schronienie z tektury. Albo po prostu włóż do klatki sporo sianka - świnka się w nim zagrzebie chroniąc się przed nowym otoczeniem. Pamiętaj, żeby sianko było ZAWSZE. Świnki ścierają sobie na nim ząbki - często przerośnięte, a więc nie starte ząbki często są przyczyną ciężkiej choroby.

wlozylam jej do klatki kartonowe male pudeleczko, ale ona sie nie chowa w nim, tylko po drugiej stronie klatki siedzi odwrocona do sciany

Gość zza rzeki
Spokojnie, w nocy, gdy w domy będzie cicho, świnka zacznie badać teren i wtedy znajdzie domek. Na razie jest po prostu przerażona. Świnki są zwierzątkami strachliwymi. Nawet bardzo dorosłe świnki potrafią się wielu rzeczy przestraszyć. Staraj się w stałym miejscu w klatce kłaść miseczkę z ziarenkami oraz warzywka - żeby poczuła się z czasem jak u siebie i żeby miała swoje stałe miejsca.

Gość liopuyi
daj jej jabłko swinki lubia albo marchewke

daj jej czas ;) zobaczysz, co będzie za kilka tygodni :D oswoi się i będzie za Tobą chodziła jak pies :)