Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uszy mnie bola od tego ehhhhhr

Czy zauważyliście iż osoby, które niepoprawnie wymawiają 'r' są przemądrzałe ?

Polecane posty

tzn. zamiast 'r' wymawiają 'ehr' lub 'ł' od dziecka wszystkie osoby jakie poznawałam z tą wadą wymowy były cholernie przemądrzałe, zarozumiałe i zadufane w sobie, dosłownie każda ! obcy ludzie w tv też - chociażby spójrzmy na polityków niepoprawnie wymawiających tą literę... lub inne znane osoby :O dlatego z czasem zaczęłam mieć pewnego rodzaju uprzedzenia do takich osób, lecz kiedy później spojrzałam na to obiektywniej - tak jest naprawdę! i to w każdym przypadku ja nie wiem, czy ta wada wymowy jest jakoś powiązana z mózgiem czyniąc tą osobę 'nadętym mędrkiem' czy jak? :O a was nie irytuje to 'ehhhr' ?

Gość coś w tym jest
właśnie myślę o osobach, które znam i które mają tę wadę wymowy - i rzeczywiście :-D

Gość Mitolotto
To się nazywa "Francuskie R"

Gość jak można na to spojrzeć
"obiektywnie"? :D O ile wadę wymowy można obiektywnie stwierdzić, to w jaki sposób sprawdzisz, kto jest przemądrzały, kierując się czym innym niż własnym odczuciem?

Gość coś w tym jest
A zauważ, że w dawnych wiekach grasejowanie - bo tak to się nazywało - było zarezerwowane dla wyższych sfer i świadczyło o statusie społecznym! Może stąd to się wzięło? Specjalnie się tego uczono....

Gość Miszkkaa
Rzeczywiście - znam trzy takie osoby, wszystkie mają się za półbogów co najmniej . ; )

Gość coś w tym jest
Niewinny fiołek Słodki aniołek Śliczny puszysty kiciołek To ja Facetów mnóstwo Patrzy jak w bóstwo Nie jest to żadne oszustwo A Ha! Ta babska tłuszcza Podle przypuszcza Że się Ewusia puszcza Klnę się na duszę Wcale nie muszę Bo każdy leci jak głuszec A Ha! To erotycznie brzmiące R Straszliwy postrach męskich sfer Prawdziwy postrach męskich sfer To perwersyjne R To erotycznie brzmiące R Prawdziwy postrach męskich sfer Straceńców pcha na żądzy żer To perwersyjne R Kto nie docenia Takiego brzmienia Łatwo się zmienia w jelenia A Ha! Choć się indyczy Złości i syczy Łazi jak węgorz na smyczy A Ha! Cuda nie cuda Zawsze się uda Taka już ze mnie paskuda Także na scenie Mam powodzenie Niepowtarzalne szalenie A Ha! To erotycznie brzmiące R Prawdziwy postrach męskich sfer Straceńców pcha na żądzy żer To perwersyjne R To erotycznie brzmiące R Prawdziwy postrach męskich sfer Straceńców pcha na żądzy żer To perwersyjne R

Gość egtwth32q
znam jedną osobę z wadą i faktycznie jest przemądrzała;)

akurat te 'przypadki' przez inne osoby też często były uznawane za przemądrzałe

Gość Premier Donald Plusk
Nie zauważyłem. Pozdrawiam. :classic_cool:🖐️

Gość ta wada
wymowy nazywa sie reranie. sprawdź sobie geniuszu co to tak naprawdę jest

Gość Bufetowa Ghonkiewicz Waltz
Ja też nie..... Pozdhhhawiam hhhównież!

coś w tym jest - masz ty rację! ''grasejować - wymawiać spółgłoskę r gardłowo, z wibracją języczka, na sposób paryski'' to już wiem czemu tak mi się kojarzą (i nie tylko mi widzę) właśnie tuska miałam głównie na myśli pisząc o politykach, a tak to jeszcze jan maria rokita, senyszyn(tu nie jestem pewna, ale czasem zdarza jej sie wymówić dziwnie r) no i tak najbardziej to mi się z kazimierą szczuką kojarzy - ona ma chyba najbardziej słyszalną tą wadę i adekwatnie do tego jest najbardziej przemądrzała :D

Gość wkurzonnna ona
ja mam taka jedna kuzynke z ta wada i jest b. przemadrzała:O

Gość Phemiehr Tusk
wcześniej to był mój podszyw :classic_cool: 🖐️

Gość coś w tym jest
Grasejowanie - to nie wada wymowy, tylko specyficzny sposób wymawiania r (to do "ta wada") Przecież tu nikt nie wysmiewa się z wady wymowy - tylko autorka rzuciła ciekawe spostrzeżenie i parę osób już je potwierdziło. :-) Może trzeba opatentować? Do listy polityków (choć jestem moherem :-P ) dodam Jarosława Kaczyńskiego - on też nie wymawia r.

Gość reghwehrthw
dlaczego na gronkiewiczową mówi się bufetowa?

Gość hbjbgvfyhbhnj
Mam takie same spostrzeżenia :D Osoby rerające kojarzą mi się z kobietami pokroju szczuki właśnie lub jakimiś wątłymi profesorkami czy politykami mającymi za duże mniemanie o sobie , ogólnie z takimi osobami które ''wyżej srają niż dupę mają'' i przyznam, że też żywię lekką awersję do takich osób, nic nie poradzę na to że taka 'maniera' w głosie działa mi dobitnie na nerwy

Gość reghwehrthw
reranie nie jest manierą w GŁOSIE, mośku

Gość topiłem smutki
tak

Gość a ja ostatnio stwierdziłam
że takie 'fHRancuskie ehRrrr' :D mnie pociąga:D:D:D:D

Gość a ja ostatnio stwierdziłam
Tuskowe rr mi się nie podoba, on ma jakies 'inne' niż ja lubię :P

Gość Kazimieehra Szhczuuka
Zaghraajmy w najsłaabsze ogniwo :classic_cool:

Gość hbjbgvfyhbhnj
wiem MOŚKU, dlatego napisałam to w cudzysłowiu

Gość reghwehrthw
pisze się w cudzysłowie a nie w cudzysłowiu, MOŚKU!

Moja koleżanka z liceum miała tę wadę wymowy, ale ona akurat nie była przemądrzała. Wręcz przeciwnie. Dość wstydliwa. A innych nie znam.

Gość reghwehrthw
a poza tym nie chodziło o samą maniere a o to że nie dotyczy ona GŁOSU a nie w cudzysłowiE napisałaś MANIERĘ