Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mimiii.

Bardzo słabe zęby,kruszące szkliwo pomocyy

Polecane posty

Gość Mimiii.

Ktoś tak miał ? Da się coś z tym zrobić ? :( Szkliwo mam popękane a moje zęby kruszą się cały czas jeszcze trochę i zostane bez zębów a mam dopiero 30 lat :/

może masz zakwaszony organizm, zbyt kwaśny odczyn śliny niszczy szkliwo, unikaj lodów, mleka, słodyczy, cytryny itp.

Gość Mimiii.
Unikam :( Mleko tylko do kawy,słodyczy nie lubię.

Gość prawda 00009
pewnie odziedziczyłaś słabe zęby po jednym z rodziców Niestety w takim przypadku taka twoja uroda. Pozostają kontrole u dentysty co 3miesiące i ewentualnie jakieś kosmetyczne poprawki :classic_cool:

Gość emilka*
może uda mi sie pomóc, podaj gg

Gość Mimiii.
Może i odziedziczyłam,sama nie wiem. Moja babcia miała bardzo słabe zęby. Pytanie co z tym robić? Jak zapobiegać ? Może znajdzie się ktoś kto ma/miał podobny problem do mojego? W sumie to powinnam poradzić się dentysty ale mieszkam w małej miejscowości. A stomatolodzy w okolicy raczej mi nie pomogą bo nie leczą takich rzeczy. Raz pytałam to w sumie żadnej odpowiedzi nie dostałam. Odniosłam wrażenie,że lekarka nie wie co z tym zrobić.

Gość kapiel goraca
dieta dieta dieta, wywalic wszelkie cukry ( powoduja zmiane ph we krwi i organizm podkrada wapn z zebow zeby to uregulowac ) zero alkoholu, nikotyny, oranzad typu cola, sokow z kartonika, slodyczy, ciast, kupnych rzeczy typu dosladzany ketchup ( czytaj etykiety a zdziwisze sie ile wszedzie dosypuja cukru i roznych E ) gomasio- garsc sezamu prazysz na suchej patelni z plaska lyzeczka dobrej nieoczyszczonej soli morskiej, tak zeby zapachnialo ale sie nie przypalilo, nastepnie mielisz i do sloiczka- lyzke dziennie ( odbudujesz szkliwo w ten sposob ) szkliwo pomoze odbudowac bardzo systematyczne i dlugotrwale ssanie oleju- lyzke oleju do buzi "bublasz" miedzy zebami i wypluwasz po 20 min, po czym pluczesz buzie woda a najlepiej naparem z szalwii. Po paru miesiacach beda juz efekty, powodzenia

Gość ewiii
Mimiii -----ja Ci polecam pastę ELMEX mineralizuje zęby i chroni przed próchnicą koszt 10zł oraz do tego możesz sobie zakupić ELMEX żel z aminofluorkami koszt 25 zł

Gość zosmos
Zgadza się pasta z aminofluorkiem to super sprawa. Tańsza będzie na pewno pasta Adent. Ja używam i polecam :-)

Gość kwiat lodu
aaa-nka. mleko jest zdrowe na zęby.

Gość ratunkuuuu
Znalazło się grono znawców chorób stomatologicznych! sorki wielkie każdego urażonego! nie taka intencja moja była. Autorkę proszę o wizytę w gabinecie stomatologicznym jeśli nie na prowincji to w zapewne w nieopodal położonej miejscowości , gdzie odpowiedni fachowiec znajdzie się. Takie wirtualne diagnozy mogą narobić więcej szkody niż pożytku. . . . .

Gość Malmys
Taka uwaga! Mleko nie ma odczynu kwasnego tylko zasadowe. Nalezy tak zjadac rzeczy zeby byla roznowaga kwasowo-zasadowa.

Gość anna kulczyk
Niestety, ale podstawowe metody tutaj nic nie dadzą, zbyt późno, ale polecam wizytę u specjalisty - podejrzewam, że problem leży gdzieś głębiej. Gdybyś jednak dbała o zęby, była systematyczna, to skala tego o czym piszesz byłaby znacznie mniejsza :(

Gość Poganka veganka
Mleko owszem ma odczyn zasadowy dopoki jest w szklance,w momencie trawienia jego odczyn zmienia sie na kwasny,ludzie pojecia nie maja a bzdury wypisuja.mleko i jego produktu zakwaszaja nasz organizm w silny sposob.

Gość Poganka veganka
Dodatkowo po zjedzeniu slodyczy nie powinno sie od razu myc zebow bo to zle wplywa na szkliwo,nalezy wyplukac usta woda by zalkalizowac odczyn powstaly po spozyciu slodyczy i dopiero wtedy umyc zeby.

Gość Poganka veganka
Malmys zeby byla rownowaga kwasowo zasadowa nalezy spozywac 70 procent produktow zasadotworczych( wiekszosc warzyw) i 30 % kwasotworczych,niestety czlowiek spozywa 80 procent kwasotworczych i 20 zasadotworczych.niektore typy raka rozwijaja sie w srodowisku kwasnym czyli to co jemy jest tego przyczyna.zle sie odzywiamy i sprawiamy ze nasze zdrowe geny modyfikuja sie.naszym dzieciom przekazemy nic tylko choroby wspolczesnego swiata.

Gość Poganka veganka
Malmys zeby byla rownowaga kwasowo zasadowa nalezy spozywac 70 procent produktow zasadotworczych( wiekszosc warzyw) i 30 % kwasotworczych,niestety czlowiek spozywa 80 procent kwasotworczych i 20 zasadotworczych.niektore typy raka rozwijaja sie w srodowisku kwasnym czyli to co jemy jest tego przyczyna.zle sie odzywiamy i sprawiamy ze nasze zdrowe geny modyfikuja sie.naszym dzieciom przekazemy nic tylko choroby wspolczesnego swiata.

Gość Poganka veganka

Gość Poganka veganka

Gość monia miks
Otóż to, wprowadzenie systematyczności, dobrej pasty, najlepiej bez fluoru, powinno temu zapobiec, a tak masz problem. Ludzie, dbanie o zęby to taka podstawa dzięki której eliminujecie wiele problemów. Wykorzystajcie to - wtedy tych problemów będziecie mieć znacznie mniej.

Gość gość
tez mam kruszą ząb, a dziąsło tego zęba jest długo spuchnięte i tez nie wiem co robić.

Gość gość
no to co sztuczne?

Gość gość
Kluczowe znaczenie ma tutaj dobra dieta - nie zadbasz o nią, to nawet nie licz że będzie lepiej. A szczotkowanie powinno być systematyczne, porządną szczoteczką i pastą. Wtedy dopiero stopniowo wzmacnia się te zęby.

Nie zawsze dieta jest przyczyną złej kondycji zębów. W moim przypadku zęby były słabe bo tak, tak słabe szkliwo i koniec kropka. Coraz częstszą metodą jest wzmacnianie zębów włóknem szklanym, dokładny opis można przeczytać tutaj http://zaufanekliniki.pl/wzmocnienie-zeba-wloknem-szklanym Zawsze można zadać pytanie specjaliście na forum ;)

Gość gość
ja też mam bardzo słabe zęby, od szkoły podstawowej ciągle chodze do dentysty, mam tzw. próchnice wtórną, psują się zęby już wcześniej wypełnianie, psują się obok plomby, pod plombą itp. Mniej więcej po dwóch, trzech latach od wypełnienia chodze z tym samym zębem do dentysty, czyli po gwarancji. Zmieniałam już dentystów, ale to nic nie dało, niechce mi sie wierzyć, że można mieć aż tak słabe zęby, piaskowanie odpada, bo więcej mam plomb niż zębów, ostatnio miałam robiony ząb kanałowo, po dwóch latach bok zęba zaczął się ruszać, zaproponowano mi koronkę, ponowne leczenie kanałowe spowodowało, że cały ząb sie pokruszył i nadaje sie do usunięcia, były już trzy wizyty, każda wizyta to opatrunek za 60 zł, zaproponowano mi most za 2000 zł lub implant za 5000, ja tylko pracuje na zęby, jestem młodą osobą, nigdy nie mam normalnego wypełnienia tylko skomplikowane zabiegi, np idąc z małą dziurką okazuje sie, że to kanałowe leczenie, mam po 5 plomb w jednym zębie, chce mieć ładny uśmiech, ale kiedy to sie skończy, skąd brać pieniądze ? za jedną plombę w którymś zębie zapłaciłam 450 zł, bo pękł w środku i był odbudowywany, standardowo na wizycie płacę po 250 zł, bo u mnie zawsze coś dochodzi. Zastanawiam się czy dentyści nie wykorzystują takich pacjentów ze słabym uzębieniem, to czysty zysk, nic nie mówią o profilaktyce i dziwne, że ząb zaplombowany po jakimś czasie pękł na pół przez środek,trzeba było go odbudować za 450 zł, czy czasem nie pękł podczas borowania ? albo przychodze z malutką dziurką,a po 6 latach od ciągłego wymieniania plomb ząb nadaje sie na koronkę, to jakby niszczenie zębów przez dentystów, już sama niewiem, im więcej chodzę do dentysty tym gorzej, ale my pacjenci możemy tylko ufać, bo sie na tym nie znamy

Gość gość
Mam to samo, b.slabe żeby, każdy do plombowania, naprawiamy na maksa. Jak idę z zębem i lekarz sprawdza inne zęby to jak dotknie to za jakiś czas albo dziura albo pęknie, jakieś czary mary. Na to idzie masę pieniędzy a nie zarabiam milionów, a leczenie kasę chorych jest chore i miija się z misją leczenia. Pozdrawiam slabozebnych. Może coś wymyśla abyśmy mieli piękny usmiech

Gość gość
Też tak mam niestety, mleczaki to miałem całe czarne a stałe od samego powstania już były z próchnicą. Teraz mi brakuje 3 zebów a reszta polepiona i końca nie widać.. Teraz sobię wstawie dwa implanty bo pod jednym który był kanałowo leczony powstał torbiel bakteryjny i sieje na cały organizm serce, nerki, watroba. Ale powiem wam co jest główną przyczyną tego g****a.. Cukier!! tak cukier teraz jest wszędzie, kolejną przyczyną to brak witaminy D siedzimy w domach przed kompem i dalej brak witaminy K, E, A. to jest główna przyczyna słabych zębów. Trzeba pić tran najlepiej rano i wieczorem a może i częsciej, będą zdrowe zęby i dziąsła. Dentysta wam tego nie powiem bo na tym g*****e co macie w mordzie on zarabia dużo kasy. Powodzenia!.

Gość gość
Odstawcie wszelkie suplementy plynne, Odstawcie soki owocowe, smoothie, z używek zostac przy jednej albo kawa albo herbata, zielone, matche itd, to jest straszne dla polskich zebow, palenie to wiadomo, że jest straszne, alkohol - najlepiej pic biale wino, okazjonalnie wodke, drinki i koktajle masakruja zeby ciaza i tabletki hormonalne tez niszcza zeby

Gość gość
wit. D!!! wbudowuje wapn z pozywienia-najlepiej czerpac ze slonca-koniecznie skonsultuj to z lekarzem zanim potracisz zeby