Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjfhfhkjfhkjf

Praca- wypowiedzenie umowy PRACODAWCY z jego winy. Pomocy!

Polecane posty

Gość kjfhfhkjfhkjf

Witam, tydzień temu rozwiązałam umowę o pracę na czas nieokreślony z PRACODAWCĄ. Powód- nagmienne uchylanie się od zobowiązań pracodawcy tj. niewypłacanie wynagrodzenia na czas ( np. raz na 2 miesiące). w wypowiedzeniu napisalam, że korzystam z 14 dniowego okresu wypowiedzenia ( chcialam wykorzystac urlop wypoczynkowy). Szybko znalazlam nowa pracę, potrzebuję zmienić ten okres wypowiedzenia na krótszy. Czy mogę napisać pismo do Prezesa Spółki, że zmieniam okres wypowiedzenia umowy?

Gość kjfhfhkjfhkjf
proszę pomóżcie

Gość kjfhfhkjfhkjf
Fajnie że tyle tu ludzi, a chetnych do pomocy -ZERO

Gość czy mogą mi dać na nią
raczej chyba nie możesz tego zrobić,

Gość kjfhfhkjfhkjf
Raczej nie moge? Tzn? Jezeli wiem, ze nie dostane i tak i tak za to wynagrodzenia to czemu ten tydzien musze jeszcze pracowac? dodam ze to JA rozwiazalam umowe - nie pracodawca. Chce po prostu skrocic czas okresu wypowiedzenia.

jedyne co możesz zrobić to rozwiązać bez wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych

napisz jeszcze jedno pismo o natychmiastowym rozwiązaniu z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków wobec pracownika art.55 Kodeksu Pracy

Gość kjfhfhkjfhkjf
ale rozwiazalam juz umowe za 14 dniowym okresem wypowiedzenia. traf okazalo sie ze na drugi dzien znalazlam prace i nie na reke mi to wypowiedzenia ktore sama sobie wzielam ;/

Gość nie słuchaj tej wyżej
wypowiedzenie wypowiedzeniem, natomiast wiekszosc osob i tak na wypowiedzeniu sie nie stawia w pracy, szczegolnie jesli to duza firma.

Gość kjfhfhkjfhkjf
jak moge rozwiazac teraz umowe bez wypowiedzenia, skoro rozwiazalismy ja za wypowiedzeniem? ie rozumiem. Wiem, ze jest cos z art.36 par.6 ze w szczegolnych przypadkach mozna skrocic okres wypowiedzenia. Wystarczy napisac pismo i wyslac ?

Gość dosdoij
weź l4 i zacznij nwą pracę

Gość kjfhfhkjfhkjf
to nie duza firma. Rozwiazalm umowe o prace z winy pracodawcy poniewaz nie wyplacal wynagrodzenia na czas, co jest naruszeniem prawa. Chcac wykorzystac urlop, zgodnie z umowa przystalam na 14 okres wypowiedzenia ( Prezes nie chcial tego wypowiedzenia, z wscieklosci chcial natychmiastowo sie rozstac) Teraz chce sie roztsac natychmiastowo, bedac na wypowiedzeniu. jak tego dokonac? wystarczy pismo wyslac poczta czy osobiscie musze? ( do siedziby mam 70 km) Dodam ze wyplaty nadal nei dostalam :D a nawet dwóch.... ;/

Gość dosdoij
skoro chcesz wykorzystać urlop w tym okresie, to jaki masz problem, boi nie rozumiem? Dla przyszłego pracodawcy już będziesz dostępna.

ale to skrócenie jest na mocy porozumienia stron,jeszcze jesteś pracownikiem,

Gość kjfhfhkjfhkjf
wypowiedzenie 14 dni - urlop mam 6, jutro sie konczy. nie chce pracowac tam przez koeljne 8 dni.

Gość dosdoij
to weź zwolnienie od lekarza i nie kombinuj bez sensu

Gość kjfhfhkjfhkjf
jakie porozumienie stron? Umowa zostala rozwiazana za wypowiedzeniem z winy pracodawcy. Tak jest w naglowku.

Jeżeli w dalszym ciągu nie dostałaś dwóch wypłat a jeszcze jesteś pracownikiem,to rozstań się natychmiast w trybie 55 art.to jest naruszenie podstawowych obowiązków pracodawcy,l

pierwsze co to do sądu pracy się zgłoś. a skoro nie płaci to ja bym miała w głębokim poważaniu przychodzenie do pracy

Gość kjfhfhkjfhkjf
nikt mi nei da zwolnienia. nie jestem an nic chora a wiem ze lekarze niechetnie daja L4 chyba ze macie pomysly :)

Gość dosdoij
:D ale Ty sierocisz.

Gość kjfhfhkjfhkjf
ja wiem ze w glebokim powazaniu wszyscy na moim miejscu mieliby chodzenie do pracy ale chodzi o to ze cce to zrobic formalnie zeby on z zawisci pozniej nie powiedzial ze uchylilam sie od obowiazkow pracowniczych. Musze miec jakis papier na to ze zrobilam to zgodnie z prawem. Znajac tego palanta to wymysli cos ze jeszcze kasy nie dostane a to prawie 6,000. ;/

Gość kjfhfhkjfhkjf
Ale jak to : TO JA MOGE ROZWIAZAC PO RAZ DRUGI UMOWE O PRACE Z ART.55 pomimo iz umowa zostala juz rozwiazana ???????????

Gość dosdoij
idż jutro do sądu pracy, bo inaczej nic nie wskórasz.

sąd pracy, dokładnie :)

jeżeli do tej pory nie zapłacił ci dwóch pensji,to jak najbardziej możesz rozwiązać w trybie art.55 . jest nawet na to orzeczenie Sądu Najwyższego z 2005r. pisz takie pismo i zanieś je im jutro

Umowa jeszcze nie została rozwiązana tyh jesteś cały czas pracownikiem w okresie wypowiedzenia.

Gość kjfhfhkjfhkjf
ale moge zaniesc im to pismo mimo iz przees juz podpisal rozwiazanie umowy? Rozwiazanie umowy z winy pracodawcy - tak ustalilam w umowie dodajac ze za 14 dniowym okresem wypowiedzenia. Rozumiem ze zeby teraz te pozostale 8 dni wypowiedzenia znieść musze napisac taki aneks do rozwiazania umowy ze zaniecham okresu wypowiedzenia z art.55? Kurcze wytlumaczcie mi to jak krowa na rowie, jak moge znowu rozwiazac umowe bez wypowiedzenia skoro ON juz PODPISAL rozwiazanie umowy za wypowiedzeniem????????

umowa rozwiąże się z upływem okresu wypowiedzenia,cały czas jesteś pracownikiem,wobec którego cały czas naruszane są podstawowe obowiązki pracodawcy,czyli są podstawy do zastosowania art.55 Kodeksu Pracy

cały czas jesteś pracownikiem, i jeżeli w dalszym ciągu nie wypłacił ci dwóch pensji to znaczy,że nie spełnił wobec ciebie podstawowych obowiązków