Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszkaaaaaaaa

krzywa cukrowa

Polecane posty

Gość myszkaaaaaaaa

hej, mam do was pytanie. Dzisiaj odebralam wyniku badania na cukrzyce-na czczo i po obciazeniu 50 g po 1 h. Wyniki: na czczo-88ml/dl po 1h-158ml/dl Czy sa one prawidlowe?prosze o odpowiedz

Gość Górna granica normy
ale prawidłowe. Nie powinien lekarz kazać Ci robić dużej krzywej czyli z 75 mg.

Gość taaaa, coroczny
Jaka górna granica normy? Ja miałam 145 po godzinie i lekarz wysłał mnie na 75 glukozy, więc 158 to na pewno za wysoko, lekarz Ciebie pewnie też wyśle na kolejne badanie

Gość myszkaaaaaaaa
ja sie spotkalam z roznymi stwierdzeniami-ze 140 to maximum ale rowniez spotkalam sie ze jesli bedziepowy zej 180 to wedy powtorzone badanie,a nawet czytalam ze jesli po godzinie wyjdzie dwarazy wiecej niz na czczo to dopiero wtedy. To na peewno tez zalezy od lekarza

mi po 75g i badaniu po 2h wyszło 144 ! granica jest do 140 więc zaraz miałam skierownaie do diabetologa, dieta a później insulina. 158 to według mnie za dużo cytat "W przypadku testu z 50g glukozy (w ciąży) stężenie cukru po godzinie powinno być mniejsze niż 140mg/dl. Jeżeli jest wyższe, należy powtórzyć test z 75g glukozy z zastosowaniem się do wszystkich zasad jego przeprowadzenia. Jeżeli po dwóch godzinach od obciążenia 75g glukozy jej stężenie będzie wynosić 140 mg/dl, rozpoznaje się cukrzycę ciążową."

Gość Górna granica normy
Ja po godzinie miałam 180, a po badaniu 75 też, a po dwóch około 130 i lekarz powiedział, że to nie jest cukrzyca ciężarnych. Owszem, mam uważać na to co jem, ale nie mam insuliny ani nic.

Gość myszkaaaaaaaaaaaa
mam nadzieje ze nie jest to cukrzyca ciazowa. Wolalabym rowniez nie miec drugiego badania, bo strasznie mi niedobrze po glukozie i boje sie ze tym razem zwymiotuje(poprzednim powstrzymywalam sie przez godzine, ale 2 godzin nie dam rady)...

górna granica normy- tak dobrze lekarz powiedział , że nie jest to cukrzyca ciążowa bo po 75g wyszło ci 130 a to jest poniżej normy . myszkaaaaaaaaaaa na 99% lekarz da Ci skierowanie na drugie badanie z 75g jeśli nie to ja bym je sobie sama zrobiła bo z cukrzycą nie ma żartów. ogólnie to dla mnie bezsensu robić to 50g bo wyniki wychodzą różne i póxniej trzeba robić drugi raz z 75g... mi lekarz dał od razu na 75g.

Gość myszkaaaaaaaaaaaa
i np u mnie babka powiedziala ze nic nie moge jesc, ani pic przez 1 h,nawet chodzic! tylko siedziec. A przy 2 godzinach to nie wytrzymam...

Gość myszkaaaaaaaaaaaa
a mi ta babka robila glukoze i to z goraca woda! i nie pozwolila ani jesc ani pic wiec cytyna odpada

też piłam gorącą - inaczej się nie rozpuści. sok z cytryny wyciskasz do glukozy żeby lepiej smakowało to nie zmienia wyniku. a jeść i pić owszem nie mozna ale to już inna bajka

Gość taaaa, coroczny
myszkaaaaaaaa pocieszę Cię, że na 75 nie jest dużo gorzej niż na 50 - też muli pierwszą godzinę, ale druga już jest znośna, przynajmniej ja tak miałam ;)

Gość Górna granica normy
A ja byłam tak zaskoczona, że to jest gorące i mnie prawie parzy, że zapomniałam o tym, że pewnie mi będzie niedobrze ;) A jak już wypiłam, to nic mi się nie działo i faktycznie, wcisnęłam sobie cytrynę. Kobieta powiedziała, ze to nic nie daje, ale ja się z nią nie zgodzę. Nie miałam czym zamieszać i pod spodem była za słodka woda, a to co cytrynka dotarła było do przeżycia. I zgodzę się, że badanie 50 mg jest bez sesu. nie dało całego obrazu i musiałam robić drugie. Strata czasu, kasy i nerwy, ze znów muszę to pić... Ale ja mam delikatny żołądek i byłam pewna, że mnie zmuli, ale nie. I im dłuzej tym lepiej, już się nie czuje tego. Miałam książkę ze sobą i sobie siedziałam i czytałam. Aha, a cytrynę miałam już ze sobą w woreczku przeciętą połówkę, bo to połówkę się wciska. Poradził mi tak lekarz, że wtedy łatwiej to wypić, a nie ma wpływu na wynik.