Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna z Warszawy

Wypadanie włosów androgenowe! Jakie hormony powinno się padać?

Polecane posty

Witajcie, mam nadzieję że tu znajdę pomoc. Od 4 lat systematycznie wypadaja mi włosy. Lekarze olewają sprawe. Morfologia w normie. Zwalali to na stres, ale od 2 lat, go nie mam! Podejrzewam, ze moze chodzić o hormony! Tylko jakie badania powinnam zrobi? Robilam TSH i jest w normie. Mysle o zbadaniu androgenów.... i testosteronow... czy powinnam coś jeszcze? QWypadaja mi nawet te króciutkie...juz nie ma na to sił...

Gość jeśli chodzi o badania
To zrób też hormony tarczycy ft3 i ft4, przeciwciała anty-tpo. Z płciowych w drugim lub trzecim dniu cyklu estradiol, LH, FSH, wtedy zrób też testosteron i prolaktyne -test czynnościowy. W 20 dniu cyklu progesteron

Dziękuje za odpowiedź. A te dni są bardzo istotne? Jak je dokladnie odliczac?

Gość jeśli chodzi o badania
Tak, te dni sa dosyć istotne. Co prawda znajdziesz też normy dla innych dni, ale takie najłatwiej interpretować. A dni liczysz normalnie, czyli od pierwszego dnia okresu. Czyli 2 lub trzeci dzień cyklu to 2 lub 3 dzień miesiączki jednocześnie, a 20 to pierwszy dzień miesiączki plus 19 - chyba że masz długie cykle to później się takie badaie robi, ale powinno byc po owulacji

Wlasnie dostalam skierowanie do poradni endykrynologiczno-ginklogicznej :) ylko sie zastanawiam ile bede czekać :) Ale moze nie bedzie az tak zle :))

Gość Dziewczyna..
A moze ktoś Was mial podobny problem?

Gość Siuup
Do tych co napisałaś to jeszcze tarczyca ale i też idź do trychologa na badania mikro kamerą. Badania takie dużo pokazują co się dzieje z włosami/cebulkami włosów/mieszkami włosowymi. Może sprawa jest zupełnie gdzieś indziej ;/ https://www.youtube.com/watch?v=dxU4g21YEuI