Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do mam nie raczkujących dzieci

do mam nie raczkujących dzieci

Polecane posty

jak szybko( w którym miesiącu?) wsze dzieci zaczęły chodzić pomijając raczkowanie? czy przemieszczały się w jakiś inny sposób?

Gość Tritollo
Ja myślałam, że moje dziecko nie będzie już raczkować. Miało jakieś 10-11 miesięcy i nie raczkowało, zaczęło się podnosić do stania, mówię, koniec , teraz już do chodzenia będzie się garnąć. Ale nagle, w 13 miesiącu życia zaczęło raczkować. Nie chodzi nadal sam, ale raczkuje. Tak że nigdy nic nie wiadomo.

mój syn nie raczkował w ogóle tylko jakoś dziwnie się czołgał ,miał niecałe 10 mies jak nagle przeszedł się po pokoju ,po czym dalej się turlał i zaczął chodzić jak miał 13 mies.

Gość ja nie daje bo mam alergika
moje pelzalo (to jest, czolgalo sie i to najczesciej w tyl). a czaczelo chodzic jakos w 10 miesiacu, ale nie powiem ci dokladnie, bo to dawno bylo.

moja nie raczkowała. zaczęła posuwać się tak smiesznie na pupie i wyprostowaną nogą jak miała 12 miesięcy. Zaczęła chodzić jak miała 15 miesięcy. teraz biega i wszędzie wlezie :P

Gość zroznicowana
Moja corka nie raczkowalatylko tak na jednym poldupku ze tak powiem sie przesuwala,a zaczela chodzic samodzielnie pod koniec 9 miesiaca

czyli jest sporo takich maluchów którym nie podoba się raczkowanie:) mój ma 9 miesięcy, nie raczkuje, stoi już od miesiąca ale żadnych kroków nie widać

mój syn raczkował raptem 3 dni, bo babcia złapała pod pachy i pokazała jak jest fajnie pochodzić no i skończyło się, miał skończone 10 miesięcy wtedy

moze jeszcze ktoś się wypowie?

Gość syn nie raczkował chodził w
11 miesiącu, córka podskakiwała na pupie, chodziła w 10

Gość coś kolo 13 miesiaca
sama już chodziła. Wcześniej chodziła ale przy meblach, jak się mogla przytrzymać. Tak od 11 miesiaca.

Gość mój starszy nie raczkował
teraz mi się wydaje, ze to przez to, ze za bardzo go pilnowaliśmy, podnosiliśmy przy każdym marudzeniu czy przewrotce.....bo młodszy bez problemu - sama nie wiem kiedy- w 8 miesiącu czworakował po całym mieszkaniu.... ...w każdym razie starszy dostał w wieku ok 10 mies, taki jeździk do odpychania nogami i wydaje mi się, że to przesadziło los raczkowania... gdyż przemieszczał się na tym jeździku - w pozycji siedzącej odpychając się nogami.... później po prostu zaczął złazić z tego jeździka i samodzielnie chodzić zaczął jak skończył 13 miesięczny.... ...młodszy zaczął chodzić wcześniej - jeszcze przed roczkiem i ogólnie jest bardziej sprawny, dlatego myślę, ze to raczkowanie jest jednak ważne i wato dziecku dać więcej swobody aby sie nauczyło...