Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majaaaja

Oliwka ziaja

Polecane posty

Gość majaaaja

Hej :) ostatnio kupiłam sobie oliwkę z ziaji (tą do masażu witaminową). Zastanawiam się czy mogę jej użyć do twarzy. Boje sie że zatka mi pory.. Mam 16 lat i cerę mieszaną ;] Jak myślicie?

Nie radzę zdecydowanie, do ciała też zresztą bym nie stosowała, to nie żadna "oliwka" a praktycznie czysta parafina, po co sobie to pchać na skórę (pomijam przypadek atopików)?

Gość majaaaja
słyszałam o niej same pozytywne opinie... fajnie nawilża :) do ciała ją stosuję od jakiegoś czasu i jest ok. poza tym dlaczego ta oliwka miałaby być zła do ciała? :P

Gość majaaaja
"parafina płynna jest właściwie obojętna dla skóry, jest powszechna w kosmetykach dla dzieci, dla wrażliwców, dla cer suchych oraz w preparatach dermatologicznych robionych w aptekach na podstawie recepty lekarskiej. działa okluzyjnie, tzn. hamuje utratę wody z naskórka na drodze parowania." - to chyba dobrze :P

http://www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce.php#ropa Olej mineralny Produkty pochodzące z oczyszczonej ropy naftowej są tanie, bezzapachowe, nie jełczeją, czyli mają własciwie same zalety dla przemysłu kosmetycznego. Ale czy również dla skóry? Olej mineralny jest surowcem naturalnym, ale, w przeciwieństwie do wszystkich innych substancji naturalnych nie działa korzystnie na skórę. Dla skóry pozostaje on ciałem obcym. Organizm nie potrafi go rozłożyć na przyswajalne czynniki ani wydalić. Jeśli połknie się parafinę, na przykład ze szminki, to odkłada się ona w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych. Dla organizmu ludzkiego parafina to chemiczne śmieci, które tylko szkodzą. Parafina tworzy na skórze nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę. Skóra pod tą warstwą czuje się miękkka i gładka. Ale co tak naprawdę dzieje się pod tą warstwą? Oddychanie skóry jest zablokowane, chłodzenie powierzchni skóry przez wydzielanie potu jest uniemożliwione. Skóra jest rozgrzana i wydziela coraz więcej potu. Wszystkie wydzieliny skóry zostają pod warstwą parafiny. skóra puchnie i dusi się, niektórzy mówią, że znikają zmarszczki ;-). Warstwa parafinowa jest trudna do zmycia, takie normalne mycie zmywa ją tylko częściowo. Wówczas powstają dziury w warstwie i cała wilgotność skóry ulatnia się. Pozostaje sucha odwodniona tkanka. Stosowanie kremu z parafiną przez dłuższy czas powoduje przesuszenie i szybsze starzenie się skóry, ale zobaczyć można to dopiero po zaprzestaniu używania kosmetyków z parafiną i dokładnym zmyciu warstwy parafiny. Przedtem "uduszona" skóra jest wciąż napięta i spuchnięta. Parafina jest komedogenna. Warstwa parafinowa skutecznie zapycha pory, sebum nie może się wydostać i tworzą się zaskórniki i pryszcze. Należy jednak dodać, że wazelina czy olej parafinowy stanowią barierę ochronną, która ma za zadanie chronić skórę przed niekorzystnym wpływem otoczenia, zwłaszcza w przypadku chorób skórnych (np. łuszczyca) lub w ekstremalnych warunkach. Jest masa lepszych dla skóry rzeczy ;)

Gość majaaaja
oj ;/ nie wiedziałam ;| w takim razie kupie sobie jakiś dobry balsam do ciała :) ale oliwkę i tak i tak musze stosować na moje rozstępy na pośladkach (zalecił mi dermatolog) :/ jestem osobą szczupłą, a teraz w czasie dojrzewania robią mi się "krągłości" i skóra nie wytrzymuje :P oprócz tego smaruje sie kremem na rostępy, także z ziaji. może znacie jakieś inne sprawdzone sposoby na rozstępy? ;)

Gość majaaaja
buu! ;)