Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam maly duzy problem

Dwulatek nie mowi...

Polecane posty

Maly ma nie cale 2 lata, jego jedyne slowo, ktore wie co znaczy jest "AM" i, ze o jedzenie chodzi.... Jeszcze tata mu wychodzi, ale nawet znaczenia nie wie... Cwicze z nim, duzo mowie, wyglupiam sie i w formie zabawy probuje sprzedac jakies slowo mama, daj itp, ale on nic... Zaczynam sie martwic, czy z nim ok wszystko...

konsultowałaś to z neurologiem lub logopedą? miał bdany słuch w poiradni foniatrycznej? oglądał go foniatra? mogą to być zaburzenia mowy wynikające z zaburzeń centralnego ośrodka nerwowego najpierw zapisz się do neurologa i on dalej Cię pokieruje

Jak maly mial 15 mc to bylismy u neurologa bo nie chodzil samodzielnie tylko przy meblach, wtedy neurolog go badala i wyszlo, ze jest wszystko ok... Myslisz, ze trzeba powtorzyc badanie?

Gość 232abc
Nie masz absolutnie powodu do niepokoju. 2 lata to jeszcze maluch. Są dzieci, które w tym wieku ładnie mówią kilka słów, są takie co zdania wypowiadają, ale większość tylko mowi po swojemu. Mój syn za 3 mies skonczy 2 lata i mowi obecnie: "mama, nie, tata, tak" :) zobaczysz jak zacznie mowic niebawem. A probuje cos po swojemu? Jestes pewna ze ma dobry słuch? Rozwija się prawidłowo?

Gość kasia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mam to samo......z tą tylko różnicą, że jesteśmy pod opieką neurologa ( synek miał niegroźny wylew i obniżone napięcie mięśniowe). Niby wszystko jest ok ale martwię się nieziemsko o mowę. Na dzień dzisiejszy mówi tylko AM i ma ma . Gwoli wyjaśnienia - ma 20 miesięcy. Badałam niedawno słuch ( po raz kolejny) i konsultowałam się z laryngologiem w celu wykluczenia ew patologii w budowie narządu mowy. Nie obyło się także bez konsultacji logopedycznej. Pozostaje czekać bo na chwilę obecną nic innego nie mogę zrobić.

Gość atramika
słuchaj u mojego syna było tak samo! W marcu skończył dwa lata i mówił mama, tata, baba i bardzo nic więcej. I dosłownie w ciągu miesiąca zaczął tak nawijać, że teraz całymi zdaniami mówi! Także spokojnie ie i bez obaw :)

mysle ze trzeba pojsc raz jeszcze. moja corka ma 2 lata i od ponad roku jest pod opieka neurologa wlasnie z powodu wiotkosci zaburzen snu i miedzy innymi opoznionej mowy bo ona mowi pojedyncze slowa niestety duzo mniej niz dzieci w jej wieku i to neurolog nas kieruje na rozne badania u nas jest tak ze ona malo mowi ale wszystko rozumie nie wiem czy wiesz ale 2 letnie dziecko powinno skladac zdania z 2 wyrazow na zasadzie mama pic

Lekarze mnie uspokajają i mówią, że nie ma powodu do niepokoju bo chłopcy zazwyczaj rozwijają się później i często mowa jest opóźniona.

Gość atramika
dodam jeszcze, ze córka siostry w maju skończy dwa latka i od dobrego roku już coś tam mówiła, jakieś słowa pojedyńcze itd. Zawsze jej zazdrościłam, a teraz mój synek w porównaniu z jej córeczką mówi o niebo lepiej! I to wszystko w ciągu 1-2 miesięcy! :)

Gość 232abc
Każde dziecko ma na wszystko swój czas. Moj synek zaczal chodzic jak mial prawie 14 miesiecy.. dzieci znajomych chodzily juz mając 10 . A teraz mój maluch jest najszybszy i najbardziej sprawny na placu zabaw/basenie. Moze Twoj synek rozwija sie wolniej po prostu? To normalne. Oczywiscie jak sie obawiasz czegos to idz do lekarza ale sądzę ze wszystko jest ok. Ostatnio bylam na placu zabaw. Obok mojego syna bawiło się dziecko. Malutkie. Sądziłam ze ledwo skonczyl roczek, byl znacznie mniejszy od mojego, nic nie mowil, chodzil bardzo niepewnie. Zaczęłam z jego mamą rozmowę, okazało się ze jest starszy od mojego syna o miesiąc! Spokojnie, jeszcze będą mieli czas na wyrównanie poziomu.

Gość atramika
także moja rada - kontroluj sytuację, ale bez obaw - jak "przemówi" to buzia mu się nie będzie zamykała! :D

Gość .Logopeda.
skoro był już diagnozowany w przeszłości przez neurologa to tym bardziej nalezy badanie powtórzyć; być moze ma słabe napięcie mięsniowe, nie wiem to trzeba zbadać. Nalezy też zrobić badanie słuchu (bardzo ważne!).Dobrze by było pójść potem z wynikami do logopedy, chociażby po to, by Panią uspokoił. Jednak na pewno powinna Pani coś robić, bo może być tak, ze dziecko potzrebuje więcej czasu i w końcu tak mowa się pojawi, ale może też być tak, ze dziecko ma poważniejsze kłopoty i im prędzej rozpocznie się terapię, tym lepsze są rokowania.

Luiza... i tutaj się z tobą nie do końca zgodzę. Owszem masz rację ale mówisz tylko o tej "górnej granicy" nie wspomniawszy, że na mowę jest czas przynajmniej do 2,5 roku...ta granica wieku powinna niepokoić rodziców. Tak samo jak jest z chodzeniem....do 16 miesiąca ( to jest ta dolna granica) dziecko ma prawo samodzielnie nie chodzić i jest to w granicy normy.

Ogolnie probuje cos tam po swojemu, jak wypowiadam jakies slowa, tak aby mial szanse jakos je powtorzyc to czasem dostaje az nerw, ale nie probuje ich powtorzyc... Sluch mial badany tylko po porodzie... Rozumie, ze jak mowie, ze mam am to chodzi o jedzenie, jak mowie, ze ma dac nozki to ubiore buty tez rozumie... Ogolnie ciezko go cos nauczyc... na upartego do dzis nie zrobi pa pa, kosi- kosi jak sie nauczyl, to co chwila robil, a teraz jest taki czas, ze naprawde rzadko zrobi...

Gość luiza dziewczyno skad ty masz
te madrosci, ze dwlulatek POWINIEN skladac dwuwyrazowe zdania! To jest kompletna bzdura!!! Jedne dzieci mowia w wieku 2 lat, a inne 3! Tak samo jak z raczkowaniem, chodzeniem, sikaniem na sedes i innymi czynnosciami. Kazde dziecko rozwija sie wlasnym tempem! Dziwne, zeby matka dwuletniego dziecka tego nie wiedziala :o Poza tym chlopcy zazwyczaj mowia pozniej od dziewczynek. Oczywiscie nie jest tak ZAWSZE, ale takie uogolnienie mozna sformulowac. Nie sadze, zeby konieczny byl neurolog lub inny specjalisty. Jeszcze nie. I mowie ci to jako matka trojki, z ktorych kazde jest inne, mowilo, chodzilo i robilo wszystko w innym czasie, a teraz wszystkie moje pociechy to zdolne i normalnie rozwiniete nastolatki :), takze cwicz z malym, obserwuj i nie daj sobie wmowic, ze z twoim dzieckiem jest cos nie tak przez w ogole niedoswiadczone matki!

kasia!!!!!!!!!!!!!!!!! walczę o prawidłowy rozxwój mojego dziecko w zasadzie od urodzenia i nie zgodze się z Tobą że do 16 miesiąca chodzenie a raczejjego początek jest w normie. Konsultowałam moje dziecko u wielu lekarzy zarówno w moim mieście jak i w centrum zdrowia dziecka w warszqawie i górna granica normy na chodzenie to 14 miesięcy a w opóźniejszym czasie opóźnienie jest opóźnione tak samo z mową dziecko około półtora roku powinno mówić pojedyncze słowa a dwulatek powienien mówić zdania z 2 wyrazów. mowa jest dziwna u dzieci bo to że dziecko dzis nie mówi nie znaczy ze za miesiąc czy 2 nie rozgada się na całego w każym razie jeżeli 2 latek nie mówi należy skonsulować z neurologiem logopedą foniatrą i zbadać słuch

dziewczyno to że masz 3 dzieci nie znaczy że wiesz wszytsko najlepiej bo niby sama tego doświaczyłaś jest coś takiego jak norma i tam są wytyczne co dziecko w jakim wieku powinno robić oczywiście są górne i dolne granice ale dziecko powinno robic określone czynności w tych granicach

Gość ta twoje zdrowe to jej tez będ
głupia jesteś jak hbut :-O to ,że Twoje dzieci rozwijały się ok i są super zdolnie i zdrowe to pięknie, ale nie zniechęcaj dziewczyny do czuwania nad rozwojem i zdrowiem jej dziecka :-O jak mozesz tak pisać w ogóle :-O skoro napisała t5utaj, tzn. że ją coś niepokoi i szuka pomocy. Oby wszystko było w porządku, ale nie dowie się tego tu na forum od takich jak Ty, tylko musi iść i skonsultować to :-O jak mnie wkurzają takie tępe matki, które uważają się za najmądrzejsze na świecie :-O i co z tego że urodziłaś 3 bachorów, uważasz, ze już wszystko wiesz i pozjadałaś wszystkie rozumy?

Gość ewelkannnn
ważne jest czy jest kontakt w dzieckiem, czy rozumie polecenia, czy pokazuje palcem jak coś chce? Mój 2,5 latek mało mówi i dlatego chodzę z nim do logopedy

Luiza,czy twoje teksty i wymadrzanie sie pomoga autorce???? jak myslisz, tak czy nie??? bo jesli nie, to spadaj mamusiu za dyche! Jesli merytorycznie nie potrafisz odniesc sie do dyskusji tylko powtarzasz do znudzenia nieprawdziwe teorie!

Gość ta twoje zdrowe to jej tez będ
ewelka i bardzo mądrze :-) nie daj sobie wmówić, ze to za wcześnie! jak pisał ktoś wyżej im szybciej zaczniesz pomagać dziecku tym większa jest szansa na wyrównanie

kolejna która wie najlepiej bo babcia albo mama jej tak powiedziala, niestety czasy się zmieniłyu i skoro można coś zdiagnozować wcześniej to lepiej to zarobić a nie później płakać... Moje teksty mogą autorce nakierunkować Ją do ewentualnej dalszej pracy z dzieckiem

Gość ewelkannnn
masz rację, bardzo dużo nam dają zajęcia z logopedą, nie tylko ćwiczy z dzieckiem, oczywiście na tyle ile się da ale mi te zajęcia dużo dają bo mówi jak ćwiczyć z dzieckiem, jak do niego mówić ja mówię dużo ale chyba źle bo trzeba mówić wolno i krótkie komunikaty (typu: daj, chodź) i jak masować usta i podniebienie