Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irylella24

twardy brzuch w ciąży. czy to normalne>

Polecane posty

Gość irylella24

jstem w 5 miesiącu ciazy i czasami mam wrazenie napietego brzucha. czy to cos powaznego

Gość Kasia22.....
a i sorki za to pierwsze pytanie - ja z kolei jestem bardzo rozkojarzona w ciąży :P

Gość tezz czekam
to nienormalna, skurcze przepowiadajace sa normalne po 33 tc, u ciebie za wczesnie do lekarza!!!!

Gość Kasia22.....
ale napiety brzuch to nie skurcze przepowiadające... Odpocznij i powinno być lepiej :)

Gość bardzo się martwię
witajcie dziewczyny ja jestem w 28 tyg ciąży i od 23 tyg mam twardnienie brzucha i czasami mi się wspina biorę nospe forte 2 razy dziennie 1 raz scopelan i magnez 2 tabletki 3 razy dziennie. Bardzo się boję przedwczesnego porodu :(

nie, to nie jest normalny objaw. skonsultuj to z lekarzem. jeszcze za wcześnie na skurcze przepowiadające.

Gość Kasia22.....
To trzeba dużo odpoczywać i leżeć - to na pewno wydłuży czas ciąży :) No i lekarz też na pewno coś na ten temat Ci doradził :)

Gość Kasia22.....
I po co straszycie ? Pisze dziewczyna, że ma "czasami wrażenie napiętego brzucha" a wy jej o skurczach przepowiadających. Racja, skonsultuj to ze swoim lekarzem, żebyś się nie denerwowała. Ból brzucha w czasie ciąży jest NORMALNY bo macica rośnie, skóra sie napina itd. Ja mam bardzo fajną dr ginekolog i rozumiała moją panikę i poleciła mi następnym razem nie czytać forum, bo tylko bardziej będę się stresować. Wytlumaczyła mi dokładnie skąd się takie bóle biorą i dlaczego brzuch jest napięty. Ostatnio jak byłam na wizycie spytała mnei o te bóle, odpowiedziałam jej, że nie zwracam już na to uwagi. A ona: "no, to przynajmniej skoro pani już wie, że to jest normalne to i spokojniej pani to znosi". Ale oczywiście swojego lekarza o tym powiadom. I taka rada - nie ma co pytać na forum o takie sprawy, bo nikt z nas nie jest tu lekarzem specjalistą. Ja Ci napisałam jak to było u mnie - a wiadomo każdy jest inny. Poza tym to Ty jesteś Matką i jak coś Cię niepokoi to nawet dla własnego spokoju powinnaś to sprawdzić.

Gość gość
Ja odczuwałam twardnienie brzucha od 16 tygodnia ciąży a urodziłam w terminie w 39 tygodniu.

Gość gość
Ja mam tak pod koniec dnia myślałam że to normalne :/ nie mam skurczy ale wrażenie że brzuch taki napięty naciagniety jest. 17 tc

Gość gość
Miałam tak samo - byłam u lekarza i w szpitalu dlatego powiem jak to jest. Może to być groźne ale nie musi natomiast ZAWSZE trzeba skonsultować to z lekarzem i się przebadać. Twardnienie brzucha/tkzw. stawianie się macicy (czyli skurcze) może występować po 20 tc...natomiast nie powinno się to zdarzać częściej niż kilka razy dziennie - do ok. 10 w ciągu dnia. Natomiast tak jak pisałam wyżej trzeba niezwłocznie iść do lekarza żeby sprawdził czy przypadkiem te skurcze nie powodują u Was skracania się szyjki. Jeśli nie to pewnie lekarz powie by brać magnez, spazmolinę, ewentualnie luteinę no i oczywiście polegiwać i odpoczywać więcej niż zazwyczaj. Jeśli natomiast przez to stawiania się macicy/twardnienie brzucha/skurcze będzie się skracać szyjka - wtedy już grozi to porodem przedwczesnym. Mnie zatrzymali w szpitalu na obserwacji. Natomiast u mnie nie skracała się szyjka więc wypuścili do domu po ok. tygodniu. Teraz po prostu biorę ww. leki i więcej odpoczywam. Jednak wiem, po wizycie w szpitalu, że dziewczyny z takimi samymi objawami co moje niestety tyle szczęścia co ja nie miały, bo te skurcze (nazywane twardnieniem brzucha, stawiającą się macicą) miały wpływ na szyjkę. Im późniejsza ciąża tym te skurcze będą pojawiać się coraz częściej, a po 30 tc podobno to już norma, bo macica musi przygotować się do porodu. Mam nadzieję, że pomogłam :)