Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werty0101

bardzo proszę o radę

Polecane posty

Gość werty0101

Witam, piszę bo mam do was takie pytanie. Około dwa lata temu stwierdzono u mnie zmiany chondromalacyjne, czyli zanik chrząstki w kolanie. Brałam tabletki. Uspokoiło się, kolano już nie bolało. Teraz stwierdzono u mnie zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie, torsje kręgów, skrzywienie lędźwiowe i różne takie. W sierpniu idę na rehabilitację. Jakieś dwa miesiące temu kiedy wracałam ze szkoły i schodziłam po schodach poczułam jakby najpierw mi coś pękło po prawej stronie pleców koło łopatki a potem rozpierający ból że trudno mi było wziąć oddech nie mówiąc już o staniu czy podniesieniu rąk. Trwało około 30min. Teraz kiedy chcę obrócić tułowiem w lewo czuje ból i coś mnie "hamuje". Na dodatek doszły bóle w obydwu kolanach, kiedy leżę czuje jakby mi ktoś rozciągał ścięgna. Kiedy idę bolą mnie i czuję w nich niesamowitą słabość. Do tego dochodzą bóle z odcinka lędźwiowego. Jakie badania zrobić? I czy ktoś miał podobnie? Mam 18 lat i martwi mnie to ponieważ jestem wyłączona z aktywnego spędzania czasu i czuję się coraz słabsza.

Gość werty0101
up

Gość werty0101
uupp

Jeśli chodzi o kolana, to rtg pewnie miałaś robione.. więc moze usg by coś jeszcze wykazało.. a jeśli chodzi o te bóle w kręgosłupie.. to trudno stwierdzic po opisie, czy to problem ortopedyczny czy w narządach wewnetrznych..

Gość no to po kolei
oj dziewczyno zadbaj o siebie bo to będzie postępować zacznij od wizyty u ortopedy na to musisz mieć skierowanie od rodzinnego, no chyba że już leczysz sie u ortopedy i masz założoną kartotekę.... plecy koneicznie trzeba prześwietlic by zobaczyć co dzieje się z kręgosłupem, być moze wypadł Ci dysk i stąd ten ból po diagnozie ważne być wzmacniała mieśnie pleców i ćwiczyła codziennie co do kolan: oszczędzaj je, nie dźwigaj cieżarów, nie noś obcasów, nei ćwicz na stepperze ani nie biegaj prawdobodobnie masz coś z więzadłami, usg lub rezonans powinien wykryć jeśli więzadła są uszkodzone tymczasem kup sobie suplement z wapnem, tran i wit C (500 lub 1000mg), będą wzmacniać stawy i kości