Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona ona

Rchunek Oszczędnościowy oprocentowanie

Polecane posty

Gość zaciekawiona ona

czy oprocentowanie na takim r-ku jest w skali roku czy miesiąca? tzn czy jak np jest 3% to mi te 3% naliczją co miesiąc od danej kwoty na koncie czy po roku te 3% dopiero narośnie? :O

Gość sciemkaaa
a właściwie co to znaczy, że w skali roku? Mnie odsetki na koncie oszczędnościowy naliczane są miesięcznie.

Naliczane może i są co miesiąc, ale jakieś grosze. To oprocentowanie o jakim ona pisze to na pewno w skali roku. Wyobrażasz sobie co miesiąc 4% ? Takie cuda to chyba przy milionowych sumach i negocjowanych indywidualnie.

Gość sciemkaaa
tak to grosze, więc w skali roku oznacza, że pod koniec roku to zostanie wyrównane? niech ktoś wyjaśni o co chodzi z tym w skali roku, najlepiej na przykładzie.

Nic nie zostanie wyrównane. Albo masz naliczane co roku np 4% i wtedy tyle dostajesz minus podatek albo masz naliczane co miesiąc i wtedy wyliczają ci grosze co miesiąc i doliczają do rachunku. Jedno i drugie gów... warte. Dobre jeśli i tak się trzyma kase w banku, ale na pewno nie ma co się nastawiać na żaden zarobek.

Gość sciemkaaa
Czy ja dobrze rozumiem. Mam np. 5 tysiecy na koncie oprocentowanym na 4%. Co miesiąc będą mi przelewali po 5 zł, 8zł czyli grosze. tak że po podliczeniu pod koniec roku wszystkich tych smiesznych kwot, wyjdzie mi 4% z 5 tysiecy tak?

Gość sciemkaaa
tak?

zazwyczaj podaje sie oprocentowanie w skali roku. ale też liczy się ilość okresów składkowych

Gość sciemkaaa
a można prościej?

oprocentowanie w skali roku czyli tyle ile dostaniesz jeśli twoje pieniądze będę leżeć rok na koncie jeśli jest jeden okres składkowy w ciągu roku okres składkowy czyli czas po jakim nalicza się odsetki jeśli są 4 to co 3 miesiące się nalicza jeśli więcej to po prostu dzielisz 365 przez ilość tych okresów. a i jeśli jest więcej niż jeden okres składkowy wtedy oprocentowanie też się dzieli

Gość kuliss
Specjalnie sciemniaja piszac ze np 3 miesieczna lokata na 4 proc .Bo to jest wskali rocznej czyli nalezy podzielic te 4 proc na na 4 okresy 3-miesieczne i wyjdzie ci ,ze oprocentowanie po oszczedzaniu 3-miesiecznym wynosi 1 procent!

Gość sciemkaaa
dziękuję :) więc można prosto wyjaśnić o co im chodzi, bez wprowadzania dodatkowej, komplikującej wszystko terminologii, myślę że już kumam :P

wiele lat temu dawali nawet 20%, potem 6% to już było dobrze a teraz ? Za to za kredyty to potrafią brać, co ?

Gość sciemkaaa
a co myślicie o lokacie overnight oferowanej przez z alior bank? biorą połowę tego co jest na koncie a na nastepny dzień roboczy zwracają z odsetkami, i proponują właśnie 4%