Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Putika

Kiedy pierwsza miesiączka? Prosze o pomoc! :(

Polecane posty

Gość Putika

W tym roku skończę 15 lat. Mam od kilku miesięcy owłosienie na łonie, I coraz więcej włosów pod pachami. Śluz mam od 1,5 roku. Ostatnimi czasy zrobił się przeźroczysty (przedtem był biały) no teraz nawet też jest biały ale często przeźroczysty. Nosze wkładki, bo czasami upławy sa tak duże że całe majtki bym miała mokre. Ale czasami co (5 dni mniej więcej) śluzu jest niej. Chciałabym wiedzieć kiedy będę miała pierwszą miesiączkę? Ostatnim tygodniem boli mnie brzuch. Moja mama miała w wieku 17 lat. W tamtym roku o tym z nią rozmawiałam więc wiem... ale powiedziała mi że do miesiączki daleko... (ja tak wcale nie uważam) no i piersi... podczas kwietnia wydaje mi się że znaczenie urosły, i śmigłam w górę ze 2 cm. Możecie mi napisać jak to i wogóle... No i kiedy będę mieći jakich podpasek używać i wogóle kiedy się normalnie dostaje. Jeśli macie jeszcze chwile to napiszcie mi kiedy wy dostałyście pierwszy okres i jak to było...

Gość spokojnieee
Oj różnie z tym dojrzewaniem...ale jak masz oznaki dojrzewania, to jest dobrze, nie masz co się martwić :). A to że Twoja mama dostała w wieku 17 lat, to nie ma duże znaczenia...wydaje mi się, że jednak dostaniesz niedługo. Ja dostałam pierwszy okres w wieku 12 lat, to był początek lipca, a pamiętam, że jeszcze rok wcześniej w wakacje, nie miałam żadnych oznak dojrzewania, bo to przecież cię pamięta...dosłownie w przeciągu był roku urosły mi piersi, owłosienie, zaczęła się wydzielina i dostałam okres, od zawsze regularny, no więc miałam szybki rozwój w krótkim czasie...No ale różnie z tym jest czasem, to trwa latami od pierwszych oznak do okresu...

Gość spokojnieee
Możesz dostać go w każdej chwili :), ale spokojnie pierwsze są skąpe, więc bez obaw nie zaleje Cię, wystarczy wkładka...ja od początku czuła też charakterystyczny ból brzucha, inny niż taki jak zawsze. Podpasek różnych jest pełno, wybieraj te cienkie ze skrzydełkami, albo takie jakie Ci będą pasować :).