Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irethpepper

Czy ciężka biegunka osłabia działanie tabletek antykoncepcyjnych?

Polecane posty

Gość irethpepper

Witam! Właśnie rozpoczęłam trzecie opakowanie tabletek C******. Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Według zaleceń lekarza pierwszą tabletkę, pierwszego opakowania rozpoczęłam w pierwszy dzień miesiączki. Współżycie rozpoczęłam dopiero przy stosowaniu drugiego opakowania. Regularnie przyjmuję każdą tabletkę o stałej porze między godz. 17-18. Kilka razy zdarzyło mi się przyjąć tabletkę kilka godzin później niż zazwyczaj. Nigdy nie pominęłam przyjęcia żadnej tabletki danego dnia. Po drugim opakowaniu okres pojawił się prawidłowo ok. 3 dnia przerwy. Siódmego dnia przerwy doszło do zatrucia. Wymiotowałam. Jednak był to jednorazowy incydent. Pierwszego dnia trzeciego opakowania z blistra, przyjęłam tabletkę o godz. 18. W nocy pojawiła się ostra biegunka. Praktycznie leciała ze mnie sama woda. Rano udałam się do lekarza.Okazało się że złapałam wirus. Przepisał mi gastrolit oraz multicol. Biegunka utrzymywała się do popołudnia. Ustała gdy przyjmowałam kolejną tabletkę o podobnej porze i już się nie pojawiła. Przez następne cztery dni nie oddałam żadnego stolca, tabletki zażywałam regularnie. W tych dniach współżyłam ze swoim chłopakiem. Trzeciego dnia użyliśmy prezerwatywy lecz piątego już nie. Stosunek przerywany to żadna forma antykoncepcji, lecz zaznaczę że uważaliśmy aby nie doszło do wytrysku we mnie. Niezła ze mnie panikara, jeśli chodzi o te sprawy i boję się, że biegunka mogła osłabić działanie tabletek. Skrupulatnie dostosowałam się do zaleceń lekarza. Mam obawy że mój stan zdrowia mógłby znacznie wpłynąć na ich działanie tym bardziej że biegunka utrzymywała się przez ok. 24 godziny. Czy jest możliwe w moim przypadku, że tak wlaśnie się stało? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

nie jest to raczej możliwe chyba że połknęłaś tabletkę i odrazy wydaliłaś w całości ...pfff ....

dodam że przy przewlwkłych biegunkach może osłabić się działanie ale nie rzy wszystkich tabsach, jeden dzień biegunki nie czyni ją przewlekłą.

Gość zajrzyj do ulotki
jesli biegunka (lub wymioty) pojawi sie w czasie nie krotszym niz 4 godziny od zazycia pigulki, nalezy przyjac zaraz kolejna. Jesli to samo zdarzy sie po 4 godzinach ryzyka nie ma, bo pigulka zdazyla sie juz wchlonac.

Gość irethpepper
Na ulotce jest informacja że jeśli w przeciągu czterech godzin wystąpią takie anomalia, może to osłabić działanie tabletek. Czyli teoretycznie powinno być ok :) Ale niestety, z ciekawości zajrzałam na kilka stron z podobnymi pytaniami jak moje. Przeróżne odpowiedzi tak namieszały mi w głowie, że już sama nie wiedziałam co jest prawdą a co nie. Pojawiła się panika i stąd moje zawile wyjaśnione pytanie ;) Dzięki za odpowiedzi.