Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maniczka

Pracownik młodociany = czy ma jakies prawa

Polecane posty

Gość Maniczka

Jestem pracownikiem młodocianym.Od ponad roku odbywam przyuczenie do zawodu. Skończyłam juz 18 lat , natomiast umowa kończy mi się w sierpniu. Nie jest to długo , ale nie jestem zwolenniczką tych właśnie praktyk. Meritum sprawy jest takie. Mam 3 dni szkoły oraz dwa praktyk. Mało tego jeszcze dochodzą mi 2 soboty w miesiącu , choć nikt mnie o tym nie uprzedzał... Druga sprawa jest taka ; kiedy tylko jest jakieś wolne od szkoły ja muszę pojawić się na praktykach , chodzi tu o np ferie czy nawet matury.. Wielokrotnie protestowałam , ale zdało eis na nic. Czy zajdę osobę znającą się na prawie na tyle , aby mi pomóc ? Z góry dziękuje...

Gość cvdfvbftgrbrba
ale chodzi o to, że masz praktyki w ferie? To chyba nic dziwnego, zakład pracy nie ma żadnych ferii czy wolnego z powodu matur. Ja nie wyobrażam sobie, zeby praktykantka nie przyszła, bo akurat mają w szkole dzien nauczyciela, matury, czy rekolekcje. A co do sobót, to musisz sprawdzic w szkole w regulaminie praktyk w jakim wymiarze godzin mają być one odbywane.

Gość cvdfvbftgrbrba
a i nie jesteś pracownikiem młodocianym, bo jest nim osoba niepełnoletnia, która dostaje pieniądze za pracę. Ty jestes pełnoletnia i kasy nie dostajesz, bo to praktyki.

Kodeks pracy stanowi, że z pracownikiem młodocianym można zawierać umowę, która ma na celu jego przygotowanie zawodowe. Umowa ta musi być zawarta na piśmie i powinna określać w szczególności: rodzaj przygotowania zawodowego (nauka zawodu lub przyuczenie do wykonywania określonej pracy) czas trwania i miejsce odbywania przygotowania zawodowego, sposób dokształcania teoretycznego, wysokość wynagrodzenia. rodzaj przygotowania zawodowego (nauka zawodu lub przyuczenie do wykonywania określonej pracy) czas trwania i miejsce odbywania przygotowania zawodowego, sposób dokształcania teoretycznego, wysokość wynagrodzenia. Przyuczenie młodocianego do wykonywania określonej pracy może trwać od 3 do 6 miesięcy. Czas trwania, zakres oraz programy przyuczenia do wykonywania określonej pracy są ustalane przez pracodawców.

Gość Maniczka
cvdfvbftgrbrba własnie dostaję ... :) a co do praktyk to mam je juz ponad rok , a pytam gdyż znajomi mają zupełnie inne hmm zasady niz ja

Gość Maniczka
poza tym skoro mam praktyki dajmy na to we wtorek i czwartek a w środę jest wolne od szkoły , to z jakiej kurna racji ja mam przychodzić na praktyki ?

Gość cvdfvbftgrbrba
w takiej sytuacji nie powinnas przychodzić. Myślałam, ze chodzi o to, że masz praktyki dajmy na to w ten wtorek i czwartek, w czwartek wypada wolne od szkoły, to nie przychodzisz na praktyki.

Gość cvdfvbftgrbrba
i wydaje mi się, że firma po prostu znalazła sobie tanią siłę roboczą. Ile ty w ogóle dostajesz kasy za te praktyki i kto ją płaci, pracodawca czy szkoła?

Gość Maniczka
wynagrodzenie to 110 złotych miesięcznie .. Tez mi się tak wydaje. I oczywiście wakacje - jeden miesiąc mam mieć przepracowany . Tylko z jakiej racji ? Pracować 6 dni w tygodniu po osiem godzin , naprawdę to jest niepojęte ..Na dobrą sprawę mogłaby już znaleźć NORMALNA PRACE Niestety nie znalazłam żadnego kodeksu którym mogłabym się zasłonić i bronic swoich racji :/

Gość Maniczka
Pieniądze płaci pracodawca , ale o ile wiem korzysta z dofinansowania

Gość cvdfvbftgrbrba
a szkoła? Bo wydaje mi się (przynajmniej na moich studiach tak było), że szkoła ma jakąs umowę z firmą i mają to jakoś uregulowane. Może idź do szkoły i zzgłoś, że każą ci przychodzić w weekendy i w dni wolne, bo to paranoja jakaś i masz z tego całe 110zł:/ Śmiech na sali, praktyki to mają być praktyki, ty się masz tam uczyć, a nie pracowac za darmo na etat.

Gość Maniczka
Byłam , tyle ze hmm szkoła bardzo zaprzyjaźniona jest z moim miejscem pracy , gdyż maja niezłe korzyści. Właśnie wprawdzie umowa kończy mi się niedługo , ale myślę ze rzucę to w diabły , tyle ze oni będą nadal wykorzystywać no chyba ze znajdę jakiś konkretny argument ..

Gość gość
mam takie pytanie ukończyłem sql zawodową i muszę chodzić na.praktyki przeniosłem się rok temu do.innego zakładu i miała.. skończyć praktyki w sierpniu A na umowie mam do 5 października . jaka karę dostanę jak zerwe umowę

Gość gość
Idź do PIP-u . Tam ci wszystko powiedzą i ewentualnie zajmą twoją sprawą.