Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drakon mya 00

wyniki badań - morfologia - czy ktoś mógłby zerknąć na to okiem?

Polecane posty

Gość drakon mya 00

Erytrocyty 4.66 mln/ul 4,0 5,2 Leukocyty 7.65 tys/ul 4 10 Hemoglobina 14.3 g/dl 12 16 Hematokryt 42.8 % 38 45 MCV-sr. obj. erytrocyta 91.8 fL 80 98 MCH-sr. masa Hb w erytr. 30.7 pg 26 32 MCHC-sr. stez. Hb w erytr. 33.4 g/dl 31 36 RDW-CV-współcz. zmiennosci 13.6 % 11,5 14 RDW-SD-odchylenie stand. 44.7 fL 37 50 PLT-płytki krwi 293 tys/ul 150 400 PCT- płytkokryt 0.32 % 0,200 0,500 MPV-sr. obj. płytki krwi 10.9 fL 8 12 PDW-dyspersja wielkosci płytek 13.4 fL 9 17 P-LCR - wsk. megatrombocytów 33.2 % 13 43 NEU%-neutrocyty 69.7 % 50 70 EOS%-eozynocyty 0.3 % 1 5 L BAS%-bazocyty 0.1 % 0 1 LYM%-limfocyty 21.8 % 25 45 L MON%-monocyty 8.1 % 1 10 NEU-neutrocyty 5.33 tys/ul 2,25 7,35 EOS-eozynocyty 0.02 tys/ul 0,04 1,00 L BAS-bazocyty 0.01 tys/ul 0,05 1,95 L LYM-limfocyty 1.67 tys/ul 1,12 4,73 MON-monocyty 0.62 tys/ul 0,05 1,95 Niedojrzałe granulocyty IMG% 0.3 % 0,00 2,5 Niedojrzałe granulocyty IMG 0.02 tys/ul 0,00 0,25 PODANE NORMY UWZGLEDNIAJA WIEK I PŁEC PACJENTA Retikulocyty RET% 1.38 % 0,5 2,5 Retikulocyty RET 0.0643 tys/ul 0,02 0,10 IRF% frakcja niedojrzałych retik. 5.5 % 2 17 Ret L%-ret. o niskiej zaw.RNA 94.5 % 80 100 Ret M%-ret. o sred. zaw.RNA 4.9 % 5 20 L Ret H%- ret. o wys.zaw.RNA 0.6 % 0 10

Gość fgdgdf
a Ty myślisz, że tu ludzie po medycynie siedza i będą czytać i sprawdzać? to chyba po to robisz badania by iśc je skonsultować z lekarzem do gabinetu nie?? kur wa ja nie moge z tymi ludźmi z cafe wkleja wyniki miliona badan i myśli, że ktoś jej sprawdzi czy są w normie

Gość masz stan zapalny
czegoś, o czym świadczy podwyższona ilość leukocytów.

Autorko, przyjrzyj się temu świstkowi. W każdej linijce masz podane: czego - ile masz - przedział, ile być powinno Czyli np.: Hemoglobina 14.3 g/dl 12 16 - dobry wynik jest w przedziale między 12 a 16, czyli Twoje 14,3 jest w porządku. I tak dalej...

Gość znawczyni taka jedna
Jaki stan zapalny?? CO jest podwyższone?? Lekuocyty 7,6 norma 4-10. Autorze, wyniki są książkowe, wszystko jest ok, ale chyba sam możesz to zauważyć, bo nawet normy wkleiłeś... tak ciężko zobaczyć czy dany parametr mieści się w podanym przedziale??

Gość drakon mya 00
wiem co mam podwyzszone a co nie. umiem rozroznic. ale zauwazylam ze mam czegos tam niski poziom, jutro ide do lekarza, ale chcialabym wiedzieć o co chodzi

Czego jest niski poziom??

Gość drakon mya 00
eozynocyty mam obnizone i pare innych.

Gość drakon mya 00
EOS-eozynocyty -bazocyty

To są tak minimalne odchyły, że nie mają żadnego znaczenia. Był robiony ręczny rozmaz, ilościowy czy tylko te wyniki komputerowe w %? One są mało wiarygodne, jeśli już to patrzy się na rozmaz oceniany okiem.

To nie ma żadnego znaczenia, wyniki są super, nie czepiaj się jakichś setnych cyferek po przecinku, daj spokój. Jak coś jet nie tak to raczej sa podwyższone i to znacznie, a nie o 0,04 :)

Gość masz stan zapalny
jaki stan zapalny No właśnie. Ma normy, więc co się pyta :O Dziewczyno, jutro idziesz do lekarza i się dowiesz wszystkiego, wyluzuj.

Gość drakon mya 00
tylko wyniki komputerowe. czyli moja krew jest ok tak ? i nie musze isc do lekarza?

Skoro jestes umowiona to idz skonsultuj się, bo nie wiem czy masz jakieś objawy, czemu robiłaś badanie. Jeśli tylko kontrolnie to nie ma potrzeby bo wyniki są bardzo dobre. Jeśli coś Cie niepokoi to trzeba szukac dalej

Gość drakon mya 00
to byly kontrolne badania. a co to są te wszystkie co mam troche obnizone?

Gość drakon mya 00
a niskie limfocyty o czym moga swiadczyc/

to jest rodzaj białych krwinek. Takie obniżenie nic nie znaczy, tak naprawdę znaczenie ma ich zwiększenie i to znaczne. Komputer wylicza ich % ilość w stosunku do wszystkich leukocytów, więc ten wynik komputerowy nie jest wiarygodny. Jest wszystko ok, nie szukaj dziury w calym

to nie są niskie limfocyty tylko nieznacznie obnożone :P Tak moze byc jesli chorowalas w ciagu ostatniego miesiaca, katar czy biegunka cokolwiek

Zobacz, ze jeden wynik limfocytow jest troche obnizony, ten %, zas ten w przeliczeni una jednostki jest juz ok. To naprawde nieistotne

tak samo bbazocyty, w jedym mas zobnizone o jakies tam setne czesci a w % jest ok bo masz 0,1 a norma to 0-1