Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beaattka

FILOLOGIA GERMAŃSKA

Polecane posty

Gość Beaattka

Cześć wszystkim:)! Mam mały problem,ponieważ chcę się wybrać na studia(niestacjonarne) na Filologię Germańską. Moje pytanie to czy trudno jest się dostać? Czy trudno się utrzymać? I czy to prawda że większość przedmiotów prowadzona jest w języku niemieckim? Jeżeli tak to czy jeżeli zna się podstawy języka to da się jakoś radę zrozumieć co mówią wykładowcy? Proszę o wszystkie informacje na temat tego kierunku!!:)

Gość fdhfgjf
a zdawałąs niemiecki rozszerzony czy podstawowy?

Gość nie wiem co robic i gdzie szuk
to wszystko zalezy.. jaka uczelnia, miasto.. jaki poziom.. wszystko sie tak naprawde zaczyna dostosowywac do studentow i ich poziomu. juz na najlepszych uczelniach zaczyna spadac poziom, bo coraz mniej ludzi decyduje sie na mature z niemieckiego. ale generalnie prowadzi sie mozliwie wiekszosc zajec po niemiecku, przy czym i tak sa czesto wtracane polskie slowa, bo wiadomo ze nie wszystko w stanie sa studenci na raz ogarnac. nie jest trudno sie utrzymac moim zdaniem, wg mnie problemem nie sa same przedmioty nazwe to kierunkowe- a wiec praktyczna nauka jezyka np. tylko te obok jak historia niemiec, literatura.. czesto sprawiaja wiecej problemow niz sama nauka jezyka. no coz, takie uroki studiow filologicznych. Szkoda, ze idziesz na niestacjonarne, bo jednak sporo stracisz. Ja studiowalam germe na podrzednej uczelni w podrzednym miescie, ale duzo dalo mi to, ze obcowalam z jezykiem obcym codziennie i codziennie niemalze musialam cos robic na zajecia, a to bylo sprawdzane na biezaco. studia filologiczne maja to do siebie ze trzeba byc systematycznym, tu sie sprawdza na biezaco wypracowania, jakies grubsze eseje itp. nie ma mowy o leserstwie

Gość germanistka
Na germanistyce w zasadzie wszystkie zajęcia kierunkowe prowadzone są w języku niemieckim. Uważam, że mając podstawową znajomość ciężko zrozumieć wykładowców, ponieważ są przedmioty typu gramatyka opisowa, literatura niemiecka i masz tam mnóstwo już fachowego słownictwa. Czy trudno się dostać? Pewnie zalezy na jaką uczelnię. Dobrze się zastanów nad tym kierunkiem i co chciałabyś po nim robić?

Gość nie wiem co robic i gdzie szuk
Kingusia_124.. :O ale yntelygentna uwaga, ktora duzo wnosi do dyskusji.

Gość Beaattka
no niestety podstawowy, bo nie myślałam wcześniej o tym kierunku, wiec nie chcialo mi sie bawić w rozszerzenie. :) no ale podstawe napisałam myśle na 90 % :)

Gość fdhfgjf
no własnie ja tez podstawe bede miec na jakies 90% :) i ustny zdałam na 20 punktów:) chciałabym germanistyke studiowac na politechnice radomskiej, tam jest specjalnosc translatoryka:) nie zmieniłam deklaracji na rozszerzony poziom w terminie, bo zapomniałam i zdawałam podstawe:D

Gość Beaattka
chciałabym być tłumaczem :) no ewentualnie uczyć języka niemieckiego w szkole :)

Gość Beaattka
ja się boję tylko że nie poradzę sobie z tym że większość przedmiotów będzie w języku niemieckim...

Gość fdhfgjf
Wiesz co, mysle ,że nie bedzie źle. Ja sama mam plan na wakacje- słuchac niemieckiego z płyt, mp3 itp.. Żeby jak najwiecej sie osłuchiwac:D Moja kolezanka zdawała podstawe i jest gdzies na mazurach na germanistyce na UWM chyba i daje rade:)

Gość Beaattka
jest też filologia germańska od podstaw.. no ale to w sumie bawienie się nauki języka od początku.. a ja juz jakies tam podstawy posiadam i niestety ten kierunek jest na Uniwerytecie Wrocławskim,więc trochę daleko :)

Gość pw23
WITAJCIE!!!! TROSZKĘ PÓŹNO PISZE ,ALE SAMA BORYKAŁAM SIĘ Z TYLOMA PYTANIAMI. MIAŁAM DŁUGĄ PRZERWĘ WIĘC MIAŁAM WĄTPLIWOŚCI;-((((WYBRAŁAM FILOLOGIĘ GERMAŃSKĄ OD PODSTAW. NO I MUSZE PRZYZNAĆ, ZE WCALE NIE JEST ŁATWO. TO TYLKO Z POZORU "OD PODSTAW" POZWALA NA SZYBKA POWTÓRKĘ WSZYSTKIEGO-CAŁEJ PRAWIE GRAMATYKI PRZEZ PIERWSZY ROK , WYKŁADY W 1 ROKU PO POLSKU- OPRÓCZ KONWERSACJI. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA , PONIEWAŻ MYŚLĘ, ZE IDĄC NA "ZWYKŁĄ " FILOLOGIĘ CHYBA BYM SIĘ SZYBKO ZNIECHĘCIŁA I NIE DAŁABYM RADY. A TAK SZYBKA POWTÓRKA I DO PRZODU!!! POLECAM TEN KIERUNEK Z CZYSTEGO SERCA;-)))

Gość gość
Gdzie jest germanistyka od podstaw ?

Gość gość
Np. we Wrocławiu, w Poznaniu być może też

Gość gość
Interesuje mnie poziom filologii niemieckiej na UZ Jakie są wymagania, czy od razu są prowadzone wszystkie zajęcia w j.niemieckim?

Gość gość
Witam Forumowiczow, Parcuje w agencji rekrutacyjnej i poszukujemy pracwonikow mowiacych plynnie po niemiecku, z dobrym angielskim do pracy w Irlandii! zainteresowanych porsze o kontakt na: kasia@canduco.com