Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edyciak

Jak zasuszyć tulipany?

Polecane posty

Hej :) Pytanie jak w temacie... Wiem, że to jest prawie niemozliwe, żeby tulipany zasuszyły się tak jak np. róże... ale chcę spróbować... tylko nie wiem, czy je suszyć jak róze czy jakims innym sposobem..

Gość 22031959
też tak myśle, ze się nie da

Tak tez podejrzewałam... a pytałam, bo moja mam posadziła jesienią tulipany i własnie kwitną, a ona jest w szpitalu i nie może ich zobaczyc .. ;( i mówiła, żebym zasuszyła...

Gość Edyciaczku kochany
jedyna mozliwość utrwalenia piękna tych tulipanów, to sfotografowanie ich,wtedy mamusia będzie widziała ich urodę.Buziaczki za to ,że chciałaś zasuszyć dla chrej mamy😘😘

Gość khymkhymkhym
Mozesz zasuszyc platki - pojedyncze wkladasz w zlozona bibulke/papier i wsuwasz do ksiazki, mozesz polozyc kilka ksiazek na wierzch (obciazenie) po 24 godzinach sa pieknie zasuszone.

Gość piszą, że nawet tulipany
Większość roślin, a szczególnie kwiaty, można suszyć za pomocą różnych środków pochłaniających wodę z ich tkanek. Należą do nich żel krzemionkowy, boraks i piasek. Świetne wyniki osiąga się, susząc tą metodą piwonie, lilie, róże, narcyzy, storczyki, a nawet tulipany, frezje, amarylis i kamelie. Przed użyciem któregokolwiek z wyżej wymienionych środków trzeba się upewnić, czy jest on całkowicie suchy. Kryształki żelu krzemionkowego pod wpływem wilgoci tracą swój charakterystyczny ciemnoniebieski kolor i stają się różowe. Najlepiej je wtedy umieścić w formie do pieczenia ciasta i wstawić na godzinę do piecyka rozgrzanego do temperatury 150-200C. Wyjmujemy je, gdy ostygną. Wszystkie środki pochłaniające wodę przechowujemy w szczelnych naczyniach. Boraks możemy wymieszać z suchym (wyprażonym) piaskiem. Zbyt duże kryształy żelu krzemionkowego należy najpierw rozdrobnić w młynku do mielenia kawy. Po tym zabiegu młynek trzeba bardzo dokładnie umyć. Rośliny można też suszyć w samym piasku. Kwiaty przeznaczone do suszenia powinny znajdować się w pełnym rozkwicie i nie mogą być uszkodzone. Przed suszeniem łodygę, która potem i tak staje się krucha, zastępujemy drutem. Kwiaty umieszczamy na dnie naczynia, np. metalowej puszce po czekoladkach, do którego wcześniej nasypaliśmy środka odciągającego wodę. Następnie całe kwiaty obsypujemy tą substancją w taki sposób, aby dostała się ona między płatki i do wnętrza kielicha. Wszystkie części rośliny dokładnie przykrywamy. Susząc w żelu krzemionkowym pożądany efekt zyskujemy już po 48 godzinach. Nie należy przedłużać tego procesu, gdyś rośliny mogą stać się zbyt kruche. Suszenie w boraksie z piaskiem trwa nieco dłużej, od 10 dni do dwóch tygodni, a w samym piasku nawet do trzech tygodni. Zawsze sprawdzamy, czy roślina została dostatecznie wysuszona. Wyjmujemy ją ostrożnie, by nie uszkodzić płatków. Rośliny suszone tą metodą wyglądają niemal jak żywe. Doskonale zachowują pokrój i barwę. Wadą jest mała wydajność i znaczne koszty, związane z zakupem środków pochłaniających wodę. http://cyklamen.blox.pl/2008/11/Sposoby-utrwalania-kwiatow-12.html poszukaj jeszcze w necie - suszenie kwiatów, tulipanów itp. Może coś znajdziesz

Bardzo wam dziękuję za rady :** na razie wstawiłam je do wazonu z woda... widziałam gdzieś w internecie, że jakaś dziewczyna je tak właśnie zasuszyła... bo jeśli po kilku dniach będą nadal wygladały na świeże, to wyleję wodę i zobaczę, czy tak się będą trzymać..

Gość khymkhymkhym
Mialam tak zasuszone tulipany - wyjechalam na jakies 2 tygodnie i zapomnialam o nich. Po powrocie zero wody, bukiet nawet w miare w calosci i fajnie moze by wygladal gdybym go nie wziela do reki - wszystkie platki opadly. Wiec jesli uda Ci sie tak wlasnie zasuszyc, to raczej ich nie ruszaj, beda musialy poczekac na powrot Twojej mamy. Teraz mozesz zaniesc Jej swiezy bukiet :)

Gość devena
Tulipanów generalnie nie da się zasuszyć. Tutaj http://florexpol.eu/313-tulipany można zakupić różnorodne cebulki. Jeśli ktoś lubi te kwiaty, to może je wsadzić do donicy i mieć je w domu. Nie polecam ich suszyć.