Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

myszakota

Co podajecie swoim 4miesiecznym dzidziusiom ?

Polecane posty

Mamusie ale robicie problem z ulewaniem. Trzymajcie butelke tak zeby caly smoczek wypelniony byl mlekiem. I zageszczajcie kleikiem a nie jakims zageszczaczem.

Moja córcia (3mies) jadła mleko zagęszczane nutritionem bo ulewała. Po tym było lepiej choć czasem jednak się zdarzyło. Za zgodą pediatry wprowadziłam (w niewielkich ilościach) kleiki i kaszki do zagęszczania - narazie tylko ryżowe bądz kukurydziane, z tymi smakowymi (owocowymi) to tak jeszcze z 2-3tyg wole poczekać. Pare razy piła też już sok marchwiowy i march.-jabłkowy, nic się nie działo :) Jest po tym lepiej (tzn z kleikiem i kaszkami) jeśli chodzi o ulewanie :) Natomiast od prawie tygodnia mała zjada nie więcej jak 500ml na dobę :( A jadła już po ponad 800ml (tego zagęszczonego). Nie wiem czy to może przez upały czy to jakiś skok rozwojowy? :o

Ja nie robię problemu. Wiesz, inaczej jest kiedy dziecko ulewa normalnie a inaczej kiedy ulewa tak jak ulewała moja. Ulewała kilka razy po każdym jedzeniu. Ulewała i noskiem i buźką co raz skończyło się prawie tragicznie. Nie pomagało nic. Ani smoczek wypełniony cały mlekiem, ani noszenie po pół godziny po każdym posiłku, ani podawanie częściej jedzenia, ale w mniejszych ilościach. Uwierz mi, że próbowaliśmy wszystkiego. Pod kontrolą lekarza. I dlatego wylądowaliśmy na zagęszczaczu. Ulewaniu ulewaniu nie jest równe.

myszakota ulewanie nie ma nic wspolnego z tym czy smoczek jest caly wypelniony mlekiem... zageszczam 1x1 czyli 1 miarka kleiku na 1 miarke mleka

A może ktoś mi powiedzieć jak zagęszczać tym kleikiem? Nigdy tego nie robiłam więc nie wiem. Czy wsypuje się tak jak zagęszczacz do gotowego już mleka? I ile łyżek? Np na 4 miarki mleka ile łyżek kleiku?

a i wszystkie mleka nastepne, czyli 2 sa od 6 miesiaca zycia ja teraz daje bebilon, bo po bebiko byly zielone kupy

robi sie normalnie mleko i dodaje sie 1 miarke kleiku a kaszki 2 miarki

Endlessly na poczatku dawalam 2 miarki kleiku kukurydzianego na 5 miarek mleka +150 ml wody, mieszasz i gotowe :) stopniowo zwiekszalam ilosc kleiku, bo widzialam, ze samym rzadkim mlekiem sie nie najada, tylko zaspokaja prakgnienie i rozciaga zoladek a do picia jest woda, herbatka czy sok.

Spróbuj najpierw od jak najmniejszych ilości - w końcu to nowość dla maluszka. Ja na 120ml wody+ 4miarki mleka sypię 3płaskie łyżeczki kleiku/kaszki i małej tyle wystarcza żeby jedzenie nie lądowało na ścianie :P A zaczynałam od sypania 1 łyżeczki, nie pomogło bo dalej ulewała - sypnęłam dwie - różnie, teraz jak już pisałam sypie 3 łyżeczki i jest ok. Pamiętaj aby zmienić smoczek bo dziecko nie uciągnie.

kaszke tez daje 1x1, nawet pediatra tak zalecila... na sniadanie i kolacje podawac gesta kaszke...

Fajnie, więc może też się zaopatrzę w kleik i spróbuję a zagęszczacz już odstawię.

Gość bzdurne jest
Myslenie ze jak zagesci sie dziecku mleko,to od tego lepiej przesypia noce..Mam dwojke dzieci i zadnej zageszczanie nie pomoglo,to od dziecka zalezy ,a nie od posilkow..

tak jak mówiłam każde dziecko jest inne... mojemu pomoglo :)

Gość kleiki
racja, to nie zalezy od zageszczania ale wiele matek chce szybko przesypiac noce i laduje. mojakolezanka zageszczala synowi jak mial 2m-ce zeby sie najadl i nie budzil w nocy a budzilo sie i tak bo chcial zeby go przytulic:) zageszczani z powodu nadmiernego ulewania jest ok.aha i nie kadze ulewanie jest normalne . pediatra powiedzil mi ze sa granice a pozniej trzeba cos robic