Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mejdi13

mam wade -3,5

Polecane posty

mam wadę -3,5 i boję się bo wada ciągle mi się powiększa. Oko rośnie do 22 roku życia, a jeżeli do tego czasu mi się będzie ciągle pogarszać to ja dziękuje...Nosze okulary od pierwszej klasy a jestem w szóstej, i noszenie okularów to nie jest dla mnie większy problem. Ale czasem ta wada jest uciążliwa, np.na w-f nie widze twarzy wyraźnie, albo nie mogę przeczytać czegoś z daleka. ostatnio wymieniłam sobie okulary i teraz mam szkła z antyrefleksem. Jak myślicie czy to w czymś pomaga??? czy ktoś z was też jest krótkowzroczny???

Gość na ogół to prawda ale jak
a nie pomyslałeś/aś o soczewkach? Dużo wygodniejsze i nie ma problemów, że się stłuką, zaparują czy cos tam

Gość lhooq
a nie możesz sobie sprawić soczewek kontaktowych i zakładać je tylko na wf ? ja noszę kontakty od ośmiu lat (mam -4,5 dioptrii) i odkąd je noszę to zauważyłam że wada jakby się zatrzymała, nie pogłębia się i nie muszę co roku zmieniać sobie szkieł na mocniejsze, może spróbuj kontakty, teraz jest ich bardzo duzy wybor

Gość niby-nie-wazne
szkła z antyrefleksem są dobre do czytania, pracy przy komputerze, mniej też się brudzą od zwykłych szkieł. Nosiłam okulary przez 7 lat, zaczynałam od -1D, przez ten czas wada zaszła do -4,25D. OD 4 lat noszę soczewki i mam tylko -4,5D. Dużo zależy też od tego czy się robi ćwiczenia mięśni oczu. Nie wiem czy zdecyduję się na laser za 3 lata. Soczewki są niesamowicie wygodne, zamawiane przez internetowe sklepy wychodzą taniej, niż wymiana szkieł co pół roku. Polecam :)

Gość wszyscy sa szczesliwi
pij sok z marchwi ale własnej roboty

Gość TakJednaKtosia
dziewczyno masz pewnie dwie rece i dwie nogi, jestes zdowa wiec prosze inni tyle szczescia co ty nie maja, ciesz sie kazdym dniem i usmiechaj i pewnie w okularach tez jest ci ladnie...

Gość o ludzieeeeeeeeee
Moja koleżanka ma -7 i daje radę :D Nie jest jakaś ułomna z tego powodu ani nic. Normalna dziewczyna.

Gość doominica
ja mam wadę -6 i -4,5 jestem krótkowidzem i astygmatykiem. Nosiłam przez 5 lat okulary ale zdecydowałam się na soczewki, teraz nie wiem co bym bez nich zrobiła. Jeśli chodzi o pieniądze to w gruncie rzeczy nie są one takie drogie. Ja płace 180 zł na 3 miesiące co daje 60 zł na miesiąc, więc około 2 zł. dziennie. To tyle co na jogurt, batonik, lub małą paczę chipsów ( i zważ na to że nosze soczewki toryczne bo jestem astygmatykiem, czyli droższe)

Gość brmudy bez bermudy
ja dopiero rok temu "odkryłam" ze mam wadę wzroku nie chciałam nosić okularów wiec noszę tylko soczewki i mam pytanie czy to normalne ,ze teraz mam 19 lat a wada przez około 1.5 roku powiększyła mi się od -0.5 do -2 ?

Gość doominica
dodam jeszcze, że wydaje mi się że wada mniej się posuwa od kiedy noszę soczewki, ale to są tylko moje przypuszczenia ;p

Gość brmudy bez bermudy
doominica sama rozpoznałaś ,ze masz astygmatyzm czym to się objawia ?

Gość doominica
Astygmatyzm wykrył okulista, wikipedia mówi że: Elementy optyczne zdrowego oka są symetryczne względem jego osi. Jeżeli oko ma większą szerokość niż wysokość, to soczewka i rogówka zamiast skupiać światło w okrągłym obszarze siatkówki, będzie tworzyć obraz rozmazany w jednym z kierunków.Nie wydaje i się, żeby można samemu wykryć astygmatyzm. A do twojego poprzedniego pytania, to niepokojące, że aż tak pogorszyła Ci się wada w ciągu tego czasu...

Gość BrygidaRl
Chyba najlepszym rozwiazaniem by nie stracic na urodzie przy takiej wadzie będą soczewki. Srawdź sobie ofertę tutaj https://mylenshop.com/