Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedługo mama - lipiec

karmienie piersią a nadwaga

Polecane posty

Gość niedługo mama - lipiec

dziewczyny, w kilku źródłach przeczytałam, że matka aby wytwarzać pokarm wartościowy dla dziecka, musi przez okres karmienia utrzymywać nadwagę w okolicach 5 kg? Jak to wygląda z waszej praktyki? Bo ja drobna jestem, nadwagi nie miałam nigdy, do tej pory przytyłam niecałe 8 kg (35 tydzień), więc jakoś czarno tę nadwagę po ciązy widzę ....

Gość paasikonikkk
ja po ciąży schudłam 2 kilo, a karmie piersią do tej pory (córka ma 8 m-cy) wiec jak widzisz nie musisz mieć nadwagi by wykarmić dziecko piersią :)

Gość paasikonikkk
2 kilo w porównaniu do wagi sprzed ciąży

Gość mama niedługo w lipcu
no właśnie też mi się to wydaje przesadzone ...

Nie nazwałabym tego nadwaga.Po prostu potrzebne jest ok 300,500 kalori wiecej niz normalnie.Ja karmie i nie mam nadwagi.

Gość potrzebne jest 700kcal więcej
niż normalnie, bo tyle dziecko potrzebuje

Roznie pisza.Ja nie pochlaniam az tak duzo,a pokarm jest,maly przybiera i jest ok.Wazne tez ,zeby nie napychac sie "smieciami".

dodam, że sama w ciąży przytyłam 20 kg, ale 3 miesiące po porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą, bo jakieś 48-49 kg przy prawie 170 cm wzrostu (przed ciążą 51kg) i teraz, po czasie wiem dlaczego przez pierwsze 3 miesiące życia mój synek ładnie przybierał na wadze, a potem, gdy tak schudłam przez 6 miesięcy (od 3 do 9 m-ca) przybrał tylko 2 kg:O ciągle był niespokojny i płakał - zwyczajnie nie najadał się moim pokarmem, którego nawiasem mówiąc miałam całe mnóstwo chyba coś w tym jest, że trzeba jeść by karmić dziecko, bo co z tego, że pokarm jest skoro dziecko się nim nie najada? ja niestety mało co mogłam jeść, bo dziecko miało bardzo wrażliwy brzuszek i każde wprowadzenie czegokolwiek nowego kończyło się bólem brzucha i płaczem:(

trudno by nie tracić na wadze skoro je się ciągle gotowanego indyka czy kurczaka i gotowane warzywa:O