Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem, co tym myslec i jak

Retinopatia wczesniacza-czy u ktorejs z Was wykryto ja w doroslym zyciu?

Polecane posty

Mam 27 lat i od 3 miesiecy krwawienia w oku. Okazalo sie, ze mam zle rozwinieta siatkowke oka i lekarze podejrzewaja retinopatie wlasnie-jak sie urodzilam, wazylam ponizej kg, porod w 31 t.c, mialam przetaczana krew i w sumie nie wiadomo czy mialam w inkubatorze tlen podawany. Mam krotkowzrocznosc- i to wszystko pasuje do retinopatii wlasnie... Tylko nie wiem, z tamtych czasow nie mam zadnych wynikow badan... obowiazkowe badania w kierunku retinopatii w Polsce wprowadzono dopiero w 1991 r. I nie wiem, czy mi badali dno oka, gdy sie urodzilam, chyba tyle lat temu nie bylo specjalistycznego sprzetu. Nawet teraz nie wszystkie szpitale takim dysponuja. A moi lekarze podejrzewaja u mni retinopatie wlasnie (mieszkam za granica). Czy to jest mozliwe, zeby dopiero po 27 lat ta choroba sie ujawnila?

Gość ja mam retinopatie
ale ja z powodu cukrzycy.ale z tego co wiem to przy czestej kontroli dna oka,angiografii i ewentualnej laseroterapii mozna z tym zyc

Tak, tylko ja z tymi krwawieniami mam problem teraz, wczesniej zadnych problemow nie mialam. a jak sie urodzilam, to nie wiem, czy mnie badano pod katem retinopatii. Czy moze ona sie ujawnic w doroslym zyciu? Przeszukiwalam dzis internet, ale znalazlam jedynie informacje, ze diagnozuje sie wczesniaki i w razie potrzeby leczy juz w pierwszych tygodniach zycia. a ja dopiero teraz sie dowiedzialam, ze byc moze to mam-mam zgrubienie w cialku szklistym obu oczu-w jednym to zgrubienie sie przemiescilo i pociagnelo za soba naczynie krwionosne, stad krwawienie wew. oka.

Gość zwykle badanie dna oka
wykaże , to sa zmiany zwyrodnieniowe siatkówki , jedyny sposób to laserowanie(przykejanie) siatkówki.Naczynia sa chore stad wylewy.Najgorsza sprawa to wylew całkowity dlatego nie możesz dzwigac , gwałtownie sie schyląć.Jeszcze mozesz zrobic badania naczyń w oku , ja w pl robiłam to w prywatnej klinice bo szpital nie miał sprzętu , w złotówkach ok 450 zł.

Gość skoro lekarze sugerują
retinopatię wcześniaczą, to znaczy, że jest takie prawdopodobieństwo. skoro urodziłaś się w 31 tc z masą ciała poniżej 1 kg, napewno byłaś podłączona do respiratora, a co za tym idzie byłaś poddawana tlenoterapii.

Siatkowka mi sie nie odwarstwia na szczescie... Mialam robione badania dna oka. Robili mi tez zdjecia oka po wstrzyknieciu kontrastu. I teraz robia ze mna wywiad, bo nie maja innego wytlumaczenia, tylko retinopatie wczesniacza wlasnie. Tylko jak to mozliwe, ze przez 27 lat nie mialam zadnych objawow? Mam tylko mala krotkowzrocznosc od dziecka (-2, -4), ktora moze byc tez spowodowana retinopatia.... Nie bylam pod respiratorem, nie wiem, czy mialam tlen podawany (zaraz po urodzeniu nie, ale potem w inkubatorze to juz pojecia nie mam), ale przetaczano mi 2 razy krew-a to moze tez retinopatie powodowac, z tego co wyczytalam na medycznych forach, stronach.

Pisalam na medycznym forum, gdzie wlasnie porad udzielaja eksperci i jak na razie bez odezwu-a temat zalozylam dwa miesiace temu. W czerwcu bede w PL to pojde skonsultowac sie z polskim okulista... Ale jak czytalam w necie komentarze pod artykulem o krwotokach w oku i cialku szklistym, to byly komentareze internautow... Ktorym nic z takimi krwawieniami nie robiono, tylko cerutin/Rutinoscorbin mieli przyjmowac na uszczelnienie naczyn krwionosnych. A ja nie tylko mam krwawienia ale zgrubienie w cialku szklistym obu oczu i zle wyksztalcona siatkowke. Siatkowka sie nie odwarstwia-badal mnie specjalista, lekarz, ktory operacje przeprowadza.

Ja sie dziwie, jak to mozliwe, ze objawy mam po tylu latach dopiero. Teraz sie diagnozuje i leczy juz wczesniaki w pierwszych tygodniach zycia, bo to moze prowadzic do slepoty. Zastanawiam sie tez nad tym, ze skoro teraz niektore szpitale nie dysponuja odpowiednim sprzetem, to 27 lat temu watpie, ze mieli takie cuda do badania dna oka. Naprawde nigdy wczesniej nie zdarzaly mi sie krwawienia. Teraz od lutego 3 razy krew mi wylala... Najpierw pojawia sie mazajek brazowy a potem mgla nachodzi na oko, ze widze tylko kolory, prawie zadnych ksztaltow. I gdy tylko krew sie wchlonie, widze juz ok to znow to samo. Lekarze tu w klinice (nie w PL) pierwszy raz spotkali sie z takim przypadkiem-u osoby w moim wieku. Na poczatku inne schorzenia siatkowki podejrzewali, ale takie wystepuja u osob w podeszlym wieku, ja nie mam cukrzycy, morfologia, ob i cukier w normie.

Gość lekarze to konowaly
zwlaszcza w Polsce lecz sie zagranica predzej dojda do tego co ci jest niz tu.

Gość ytdtytgg
retinopatia to choroba wczesniakow wiec jak bys ja miala od urodzenia, to bylyby objawy wczesniej a nie po tylu latach

Gość gość
Mam podobną sytuację. Autorko, napisz do mnie na maila: sylvie.bednarska@gmail.com