Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mika1234567

zmiana tabletek a skuteczność przy 7dniowej przerwie

Polecane posty

Gość mika1234567

Witam przez 2 lata brałam tabletki cilest teraz zaczynam brać kontracept . Jeżeli doszło do stosunku podczas 7 dniowej przerwy z cilest na koncracept to antykoncepcja zostaje zachowana mimo zmiany tych tabletek ? ??

Gość mika1234567
może któraś z was tez miała taka sytuacje :( ?? zależy mi na odpowiedzi bo w razie czego mogę iść jeszcze wziąć tabletkę cilestu bo nie minęło 12 h spóźnienia

Możesz podać producenta kontraceptu, bo nie mogę znaleźć ulotki w necie.

Gość mika1234567
producent to Polfa (pabianice) moge zajrzec do uloty ale tu niewiele pisze

W ulotce powinno być napisane jaka jest ochrona antykoncepcyjna przy przejściu z innych tabletek na kotracept. Niestety w necie nawet składu dokładnego nie moge znaleźć. :o Prawdopodobnie jesteś normalnie zabezpieczona.

Gość mika1234567
tu pisze tak Przyjmowanie leku kontracept należy rozpocząć dnia po zakończeniu okresu przerwy w przyjmowaniu tabletek poprzedniego środka antykoncepzyjnego ... tylko że cilest zawiera 0,0035 ethinylestradiolum a kontracept 0,02 przechodzę z mocniejszych na słabsze i nie wiem czy to dalej mnie zabezpiecza

Ale zawiera też drugi hormon, który też ma jakiś wpływ na ochronę antykoncepcyjną. Ja bym się na Twoim miejscu nie martwiła. Gdyby nie było ochrony to w ulotce powinno być to napisane. Dla pewności możesz skrócić przerwę i zacząć już branie kontraceptu.

Gość mika1234567
(Cilest 0,035*) w ulotce nie pisze o żadnych wskazaniach jednak boje się o własne zabezpieczenie, podczas przerwy stosunek wystąpił tylko raz i był to stosunek przerywany ... nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże :(

Gość mika1234567
kontracept zawiera tez 0,075 gestodenum wiem ze trochę panikuje ale poprostu naczytałam się ze takie przechodzenie zmiesza skuteczność .. wczoraj wieczorem wzięłam 1 tabletkę i poprostu zastanawiam sie czy nie iść jeszcze do apteki po cilest bo mam receptę i czy nie zażyć jej teraz bo nie minelo jeszcze 12 h spuźnienia

Gość mika1234567
dzięki uspokoiłam sie :) zostanę przy tych tabletkach a jak skończy mi się plamienie to zrobię test dla pewności :D pozdrawiam