Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Palnikowa_niunia

Chcę pociąć palnikiem stare żeliwne szamba

Polecane posty

Gość Palnikowa_niunia

Właśnie odkopałam w moim ogródku 2 wielkie 3-metrowe szamba. To są takie żeliwne grube rury wkopane na 3 metry długości. Obkopałam je z jednej strony i żeby je wyjąć musiałabym zamawiać koparkę i nieźle za to bulić :( Ale jak wezmę palnik to mogę je sama pociąć. Napiszcie jak mam ustawić tlen i acetylen i czy lepiej żeby płomień w palniku się cofał czy lepiej nie? Na jednym forum pisali że jak płomień się cofnie to lepiej palnik będzie rozcinał. Napiszcie coś o tym :)

Gość Zwyczajny Facet......
Palnikowa_niunia:D:D:D:D:D:D:D A może to nie szambo tylko UFO jakie w tym miejscu zaryło kilkaset lat temu mając awarię podczas wznoszenia się w atmosferę w chwili zakończenia ekspedycji pod kryptoninem-"Człowiek-gatunek nie znający zbiorników typu szambo"????? :classic_cool::D:classic_cool::D

Gość Casanova2012
Palnikowa_niunia-"Ale jak wezmę palnik to mogę je sama pociąć." Z jednej strony-jako mężczyzna, miałem zawszę dystans do kobiet potrafiących przejąć inicjatywę....z drugiej zaś...bardzo mnie ekscytują....:classic_cool: Jeśli chcesz to przywiozę jakiś palnik i potniemy te rury razem co Niunia?👄

Gość goood idea
ustaw naprzeciw laptopa z kafeteria

Gość foltreuer
Tak na poważnie to zawsze można próbować w ten sposób ale zawsze lepiej powierzyć tę sprawę komuś doświadczonemu-nie weżmie więcej jak firma,która usunie to maszyną ale jednak.... Pozatym musisz wiedzieć,że prace z palnikiem w pewnych warunkach nie sa zalecane...ja się nie będę silić na eksperta tu ale wiem,ze z uwagi na przeznaczenie takich zbiorników i to czym były wypełnione(niezależnie od tego czy były odkopane puste)....zawsze może być tam w pewnej objętości stężony metan a ten może doprowadzić do zapłonu...to takie bardziej teoretyczne ryzyko ale pozatym napisze Ci,że paradoksalnie przy cięciu tej blachy takim palnikiem(skoro to duża powierzchnia)to urobisz się Niunia....skołój palnik ale razem z nim do kompletu kogoś kto w tym siedzi i robi to na codzień.Powodzenia:classic_cool:ps czy zamówienie takiej koparki to faktycznie duża kasa??(pytam z ciekawości)

Gość palnikowa_niunia
około 250 zł za usługę koparką :( A te szamba chcę usunąć i oddać na złom pocięte. A metanu tam nie ma raczej. Zbiorniki nie są puste, są wypełnione ziemią i gruzem (śmieciami).

Gość fx2fx
:D :D :D Kolejne prowo:) Zbiorniki należy odparować, to prawda Najlepiej oddaj je do muzeum. Takie wielkie odlewy żeliwne muszą być warte majątek, jako ciekawostka techniczna :D

Gość Palnikowa_niunia
Słuchajcie!!:):) Kompletnie zapomniałam,ze mój nowo poznany facet wracaz urlopu-to Cybertronian-Megatron🌻❤️....rozyebie te zbiorniki i przetopi mi na kuchenkę mikrofalową w 5 minut!!! Bez żadnego palnika:classic_cool:Spoko.Dzięki za opinie!!:):)

Gość palnikowa_niunia
Ta szmata powyżej to jakaś prowokacja, ja tego nie pisałam!!! To są metalowe zbiorniki, nie wiem czy żeliwne. Możliwe że to stal. Niestety, młotkiem nie da się tego rozwalić, jedynie palnikiem albo szlifierką. Ale sąsiad radził palnikiem!