Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Violettta

prowizja dla agencji nieruchomosci - OSZUSTWO?

Polecane posty

Gość Violettta

Jestem zbulwersowana takim postepowaniem. Znalazlam ogloszenie. Zadzwonilam. I teraz chcac kupic to mieszaknie, musze zaplacic agencji ponad 3 000zl. Jestem zmuszana do podpisania umowy o usluge, majaca na celu wyszukanie dla mnie odpowiedniego lokalu. To szustwo w bialy dzien. U Was tez tak jest ;(

Gość sdfkkjhgfds
a co? myslalas ze agencja za darmo pracuje-masz profesjonalna opieke-wyszukaja,sprawdza od strony prawnej,umowia notariusza...nie wspomne o kosztach telefonow i paliwa i czasu poswieconego na wyszukanie odpowiedniej dla ciebie oferty co za ludzie! za usluge sie placi poza tym nikt cie nie zmusza do korzystania z uslug agencji-chcesz to dzialaj na wlasna reke

rozumiem ,ze znalazłaś mieszkanie , które chcesz kupić , ale jest ono umieszczone w bazie ofert jakiejś agencji , tak ? Ale to ,ze je znalazłaś to przecież efekt pracy tej agencji , ona zamieszcza oferty , dba o to ,zęby mieszkanie faktycznie istniało , sprawdza stan prawny , zadłużenie , przygotowuje mapy i wyrysy i czeka na klienta , A klient chciałby ,zeby wszystko było ok , ale żeby nie ponosić żadnych kosztów - to trochę nie fer .

Cos tu nie tak i tyle. Prowizja od obu stron... Cena mieszkania ustalona, notariusz i teraz mam podpisac umowe. Czuje niesmak. W wiekszych miastach biura wycofuja sie z prowizji od kupujacego, gdyz traca klientow.

Gość rowniez taka sama
Biura nie wycofuja sie od prowizji od kupujacego tylko cena kupna mieszkania juz jest powiekszona o ta prowizje, W twoim przypadku agent popelnil blad tzn wpierw powinnas podpisac umowe o wspolpracy z agencja i dopiero w momencie kupna mieszkania prowizja wchodzi do realizacji 50% prowizji przy umowie przed wstepnej i 50% przy akcie. To jest naprawde ciezka praca, wyszukiwanie ofert wprowadzanie je na portale reklama, juz nie mowiac o jezdzie i pokazywaniu klient ktorzy kreca nosem.. czlowiek czlowiekowi wilkie szkoda-to tez ludzie

Czyli w cenie wynegocjowanej za lokal jest juz ta prowizja? Nie sadze. I kolejnosc jest tez nie wlasciwa. A po drugie, dlaczego strona sprzedajaca nie jest informowana o prowizji po obu stronach? Moze dlatego, iz nie podpisalaby tak niekorzystnej umowy? 2,5% + vat x2

Gość taaaaa oprócz ogłoszen
i pokazania mieszkania agencje nic nie robią. Nie wiem po co taki twór istnieje.

Gość m merski
Nie macie racji - w mojej branży, obrotu magazynami, pomoc Jartomu jest niezbędna. Szukanie klienta, który wyłoży kilka milionów na nieruchomość, bez posiadania kontaktów, nie ma prawa bytu - zapewniam. Co ciekawe - chodzi o grube pieniądze a ja nie płacę Jartomowi prowizji, kiedy znajdują dla nas nieruchomość do przejęcia.

Gość Sali88
To jest jakas absurdalna sytuacja, dobrze ze ja nie zdecydowałam się na usługi agencji tylko szukałam wszystko na własną rękę przez http://www2.immobi.pl/ Nie musiałam męczyć się z dodatkową prowizja

Gość gość
ja załatwiłam wszystko bez tych pieprzonych agencji, notariusza sama bez problemu znalazłam. A obejrzeć/ pokazać komuś mieszkanie można bezpośrednio, żaden pieprzony agencik ( który często nawet nic nie wie o mieszkaniu ) nie jest potrzebny

Gość gość
Agencje nieruchomości pobierają prowizję za znalezienie dopasowanej oferty do Twoich oczekiwań. To normalne i nie uważam, aby było się tu o co złościć. Sam wielokrotnie korzystałem z agencji nieruchomości - (www.a-b-s.pl) i zawsze ta opłata mnie obowiązywała. Wzamian dostawałem dobrą ofertę lokalową według moich wytycznych i oszczędzałem czas na poszukiwanie mieszkania.

Gość banda idiotow placi
Agencje nieruchomosci, podobnie jak i agencje towarzyskie, to w rzeczywistosci banda naciagaczy. Kaza sobie placic za samo tylko bycie. Cala praca agencji nieruchomosci sprowadza sie jedynie do... zamieszczenia ogloszenia w interenecie. Nic wiecej. Na jeszcze wieksze kuriozum zakrawa fakt, ze agencje nieruchomosci kaza sobie placic nawet gdy klient skontaktuje sie bezposrednio ze sprzedajacym, bo np. zobaczyl ogloszenie na oknie z prywatnym telefonem sprzedawcy, ktore to ogloszenie wykonal we wlasnym zakresie sam sprzedajacy. Agencje nieruchomosci tak naprawde nic nie robia. Biora kase za nic. Powinno sie je zlikwidowac! Jak mozna zadac 3 tys. prowizji za samo tylko umieszczenie ogloszenia w necie? I to jeszcze na darmowym portalu gdzie kazdy moze sobie je tam umiescic. Oplata 3 tys. za 5-minutowe poklikanie na klawiaturze? HAHAHA :D :D :D

Gość gość
też kupiłam ostatnio m z agencji i też było mi to nie w smak. ale tak jest i tyle. nie chcesz nie kupuj. pisanie też że praca agenta to 5 minut to też przesada. bo klikać może już od raku. mieszkanie pokazuje też różnym ludziom i nie wiesz ile czasu je sprzedawał.

Gość gość
Typowo polskie wszystko za darmo by chcieli moim zdaniem ty jesteś oszustem,a jeśli Ci to nie w smak znajdź sama a nie przez agencje

Gość Shawdell
Takie cebulactwo polskie. Wszystko za darmo. Agent przy sprzedaży nieruchomości na przykład mieszkania, bardzo często nie dostaje nic od właściciela. Robi zdjęcia sprawdza, opisuje. Nawet doradza właścicielowi by to i owo zmienił to szybciej pójdzie. Doradza w sprawie ceny. Do tego załatwia wszystkie niezbędne papiery, odpisy księgi wieczystej. Sprawdza czy nieruchomość jest obciążona hipoteką. Do tego sporządza umowę. Do tego jeździ i pokazuje nieruchomość, często wielokrotnie zanim zostanie sprzedana/wynajęta. Prowizja mu się należy. I prowizję zawsze płacą obie strony (to chwyt marketingowy z niepłaceniem prowizji). Przy sprzedaży jest to po prostu wliczone w cenę nieruchomości, i właściciel się na to zgadza, bo nie musi wszystkiego sam załatwiać i tylko czeka na klienta który kupi. Przy wynajmie jeśli najemca nie musi płacić prowizji to tylko dlatego, ze płaci ją w czynszu, bo właściciel i tak sobie odbije prowizję dla agencji. Żadna agencja nie działa charytatywnie. Tylko że prowizje pobierane są tylko i wyłącznie przy podpisaniu umowy sprzedaży/wynajmu. Nigdy za podanie adresów czy samo wyszukanie nieruchomości, czy wprowadzenie go do bazy i ogłaszanie. Ale Polacy wszystko chcą ZA DARMO, taki naród.

Gość gość
To prawda najwieksze oszusty to nieruchomosci i ich prowizje wysokie a katowice to juz nr 1 w tym

Gość gość
AGENCJE NIERUCHOMOSCI TO BANDA ZŁODZIEI I OSZUSTÓW! Lepiej zrezygnować niż z tymi złodziejami współpracować!

Gość gość
Przykro mi ze względu na Twoje doświadczenie. Doskonale wiem, że nie jest łatwo znaleźć agencji nieruchomości, która będzie spełniała wszystkie nasze wymagania. Dodatkowo nie daj boże trafimy, tak jak Ty na oszustów. Nie brzmi to pocieszająco ani fajnie dla tych, którzy stoją przed wyborem agencji, która pomoże im znaleźć wymarzone mieszkanie. Jeśli szukacie mieszkania w Warszawie to ja z czystym sumieniem mogę polecić Pana Rafała Bieleckiego, który w branży jest od wielu lat i naprawdę zna się na rzeczy. Poza tym jest uczciwym i bardzo lojalnym facetem. Dla zainteresowanych pozostawiam numer Pana Rafała: 571 296 728.