Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Zależy gdzie. W normalnym społeczeństwie i normalnej rodzinie nikt nie zauważy różnicy.

czy gorzej ? minęły już czasy kiedy leworęcznych posądzano o kontakty z diabłem ;), mysle,zę będzie miał wiecej problemów natury technicznej . Bo nie oszukujmy się wiekszość u rzędzień początwszy od nożyczek a skoczywszy na bardzo skomplikowanych aparaturach jest jest budowana z myśla o praworęcznych , Na całe szczęscie i to podejście siezmienia - sama gdiześ swidziałam skalep z artykułami dla leworęcznych , pamiętam go bo zafascynował mnie w nim otwieracz do konserw . :)

czy gorzej ? minęły już czasy kiedy leworęcznych posądzano o kontakty z diabłem ;), mysle,zę będzie miał wiecej problemów natury technicznej . Bo nie oszukujmy się wiekszość u rzędzień początwszy od nożyczek a skoczywszy na bardzo skomplikowanych aparaturach jest jest budowana z myśla o praworęcznych , Na całe szczęscie i to podejście siezmienia - sama gdiześ swidziałam skalep z artykułami dla leworęcznych , pamiętam go bo zafascynował mnie w nim otwieracz do konserw . :)

Gość MI_zielone
Kiedy juz widac, ze dziecko jest leworeczne ???? Moja corka ma 15 miesiecy i widze, ze wiekszosc rzeczy robi lewa reka, to juz tak zostanie, czy sie zmieni ??? Bo ona czasem bierze cos tam w prawa raczke.

Gość kobitka że hej!
Raczej nie.

moge jedynie potwierdzic ze napewno leworeczni sa bardzo inteligentni, stwierdzam na podstawie obserwacji synka.mowi wszystko pelnymi dlugimi zdaniami, chodzi od 10 miesiaca, chetnie i szybko uczy sie wierszykow, piosenek, literek , liczenia... i to jest pewnie jedyny plus bycia leworecznym. niestety wiekszosc urzadzen, przedmiotow wlasnie jest dla praworecznych.:(

moj tez gdzies w tym czasie wiecej zaczal uzywac lewej raczki. i tak zostalo. rysuje lewa, je lewa...bawi sie lewa...no wszystko...ale w prawa tez bierze zabawki, kredki niestety przeklada do lewej.

Gość Krosta z całym szacunkiem
do Ciebie, ale naprawdę uważasz, że te umiejętności Twojego dziecka, które wymieniłaś świadczą o INTELIGENCJI?:O

Gość MI_zielone
Jesli chodzi o wybitna inteligencje, to moja corka rozwija sie w sumie przecietnie, mowi pare slow, chodzi od 13 miesiaca zycia, nie widze, zeby to mialo jakis zwiazek. Chociaz moja mama jest leworeczna i jako dziecko poltoraroczne mowila calymi zdaniami, chociaz chodzila jeszcze slabo. A to jest cecha dziedziczna ???? Czy taki przypadek losu ???

Gość psycholożka32
leworęczność sama w sobie nie jest problemem, potencjalnie problemy może rodzić skrzyżowana lateralizacja (np. prawe oko - lewa ręka) lub próba przestawienia dziecka na praworęczność. sama jestem przykładem osoby leworęcznej i jakoś specjalnie nie zauważyłam, że komplikuje mi to życie. pozdrawiam :)

mysle ze tak. maly spiewa ok 20 piosenek, nie tylko dla dzieci , ale i takich "doroslejszych", zna mnostwo wierszykow, ksiazeczki z bajeczkami zna prawie na pamiec, zna wiekszosc liter, liczy do 10, zna kolory....mysle ze jak na dwulatka to jest chyba cos bardziej niz przecietne umiejetnosci...moze sie myle....nie jestem obiektywna bo jestem jego mama przeciez, ale mam porownanie do innych dwulatkow i dlatego tak uwazam. a co do leworecznosci to gdzies wlasnie o tym czytalam. nie wiem czy to prawda ale cos chyba w tym jest. tesc jest leworeczny i moj wujek tez byl:(.

Gość Ala z podhala
pierdoly gadacie ze hej ja jestem leworeczna, mam 24 lata i jakos wcale nie jest mi zle. NAwet o tym nie mysle. Ale ja tez mialam normalnych rodzicow - nie robili z tego zadnego kalectwa, to bylo po prostu NORMALNE i naturalne. zapamietajcie to drogie mamuski i nie roztrzasajcie tego z trzesacymi sie portkami bo to zalosne

Gość co ja znowu tu czytam
krosta-chodzenie od 10 msc.nie swiadczy o inteligencji!!! wyzej przez ciebie wymienione umiejetnosci-rowniez nie:)

ja najwęcej problemów miałam z pisaniem w zeszycie piórem atramentowym ( wymóg szkoły ) wszystko co napisałam to sobie zaraz rozmazałam. To samo z pisaniem na tablicy. Potem już takie prozaiczne sprawy - nożyczki, otwieracz do konserw, nawet noże Ale teraz można znaleść wszystko w wersji dla leworęcznych więc to też w sumie nie taki problem :) kiedyś mieliśmy się gorzej :P

Gość co ja znowu tu czytam
krosta-ja znam kilka dzieci praworecznych,ktore umieja to co twoj syn. inteligencja objawia sie w pozniejszym wieku! to wcale nie oznacza,ze jak dziecko szybko sie pewnych rzeczy to jest nadprzecietnie inteligentne.

Leworęczność to żadne kalectwo!mówię to jako osoba leworęczna:) Faktem jest że korzystanie z wielu urządzeń jest łatwiejsze dla praworęcznych z racji ich budowy, ale da się z tym żyć Jako ciekawostkę powiem że, z myszki do komputera od samego początku korzystałam prawą ręką i jakoś nie wyobrażam sobie,że miałabym to robić lewą .

nie pisalam ze jest nadoprzecietnie inteligentny, tylko ze jego umiejetnosci nie sa przecietne jak na jego wiek! to jest tylko moja opinia. ja z nim jestem na codzien, ja go obserwuje, rozmawiam z nim a uwierz, ze nie rozmawia jak dwulatek ale jak conajmniej 4-5 latek.w sensie rozumienia pewnych rzeczy i zadawania pytan,

spokojnie, leworecznosc to nic nadzwyczajnego, bedzie zyl:-) A na powaznie sama mam corke ktora za kilka dni skonczy 2 latka. Od poczatku lapala przedmioty w lewa raczke, rysuje lewa, je przewaznie lewa ale czasem tez sobie podje prawa. Jestem na take ewentualnosc (leworecznosc )przygotowna,. Moj tata jest leworeczny, jego mama tez, ja i brat mielismy byc. Co mam na mysli 'mielismy byc?' Otoz moj brat mimo ze rocznik 83 byl lany za pisanie lewa reka, naucxzycielka (starej daty)brala linijke i po lapach, albo po lbie reka itp. Ze mna nie bylo az takich akcji ale od zawsze jak chwytalam w lewa to mi przekladali do prawej. Pamietajac przejscia brata nie oponowalam. Efekt?pisze gorzej niz kura pazurem, mam straszne pismo. Jednoczesnie bez problemu jem np lewa reka. Na studiach gdy zlamalam prawa reke przez prawie 3 miesiace robilam znowu lewa (lacznie z pisaniem w pracy). Ale mam zal o to ze moja mama tak mnie 'przerobila' na prawo. Dlatego ja corki nie zmuszam w zadna strone. Co do jej inteligencji to nie chce oceniac (nie jestem ekspertem) aczkolwiek slysze wiele opinii ze corka jest bardzo do przodu. Na zakonczenie polecam Newsweeka z tego tygodnia; jest tam artykul o leworecznych:-)

Gość co za farmazony
"co ja znowu tu czytam" - co Ty wypisujesz za durnoty, jak to inteligencja objawia sie w pozniejszym wieku? A jakim to niby, co? Nie rozsmieszaj mnie, istnieja testy badajace inteligencje kilkunastomiesiecznych dzieci, to, ze Ty o tym nie wiesz, to nie znaczy, ze "inteligencja sie objawia pozniej" :O Poza tym, sprawnosc psychomotoryczna takich dzieci jak najbardziej jest skladowa inteligencji, nie wspominajac juz o pamieci :O doucz sie, a nie wypisujesz jakies swoje teorie z dupy wysrane, bo az sie przykro robi, zazdroscisz Kroscie zdolnego dziecka, czy co?

absolutnie nie martwi mnie to ani mi nie przeszkadza ze jest leworeczny, po prostu szkod mi go ze bedzie mu troszke trudniej w zyciu z tymi przedmiotami. nie zmieniam go i nie zamierzam. rozumiem ze to tak samo jakby mnie - praworeczna -starano sie przerobic na leworeczna.

Gość Krosta z całym szacunkiem
Krosta, ale nikt nie podważa tego, że leworęczni jednak stanowią te 5% inteligencji niemniej UMIEJĘTNOŚCI, które wymieniłaś nie świadczą o tym, ze dziecko jest inteligentne, bo nie takie rzeczy świadczą o ponadprzeciętnej inteligencji i tylko to chciałam napisać

aleś sie czepiła kobieto ... teraz bycie leworęcznym jest postrzegane jako dodatkowy atut w wielu dziedzinach np w wojsku czy chirurgii . Jeśli dobrze to reozegracie to dziecko moze na tym skorzystać i to całkiem sporo . Co do inteligencji - mozecie sobie myśleć co chcecie , ale fakt jest faktem ,ze pośód wielu slawnych ludzi nauki i sztuki jest wielu leworęcznych . google - i wszystko wiecie . Autorko - pewnie zdajesz sobie sprawę ,zę twój synemk nie jest geniuszem ,zale rzeczywiście jest tak ,zę leworęczni obdarzeni sie dodatkowymi umiejtnościami ? talentami ? emocjami ? to taki bonus od losu ? Boga ? za to drobne utrudnienie w życiu . nich ci sie " lewusek " zdrowo chowa :D

Gość ddydyryr
krosta twoje dziecko rozwija sie na takim samym pozioomie intelektualnym jak inne dzieci, moja mala siostra identycznie sie rozwija jak twoj i wcale nie uważam ją za geniusza, no ale fakt,,, dla kazdej matki dziecko bedzie wybitnym geniuszem gdy w wieku 3 lat juz nie sika w majty :( Cud osiagniecie :(

Gość mmskdjnakjdasjdnhsajhajdh
mam kolezanke ktora jest leworęczna i daje sobie swietna rade. pomimo ze jak byla malym dzieckiem uplyneło bardzo duzo czasu i nie bylo takich nowych urządzeń jak teraz są. jedyne co jest w niej wkurzające to to, ze musi isc zawsze z lewej strony obok kogos, ma jakś obsesje ;p

Gość kleosia samosia
mOJ MAZ JEST LEWORECZNY I ma w dupie czy nozyczki sa dla prawo czy leworecznych dla niego w niczym nie ma zadnych utrudnien. Corka juz wiem napwno ze tez bedzie mankutem bo ma 7miesiecy i wszystko lewa raczka lapie. Wedle mnie to moze nawet stopami sobie siegac i rysowac. Robicie z igly widly...;/

Gość do co za farmazony!
ha ha to dalas popis swojej wiedzy:) trzeba najpierw zrobic badania by stwierdzic czy dziecko jest ponad przecietnie inteligentne. a kazde normalne dziecko z normalnej rodziny,bez zadnych badan ujawnia swoja inteligencej w odpowiednim wieku. Na pweno nie w wieku 2 lat. Laska,czytaj ze zrozumieniem i swoje teorie wsadz sobie glebiej niz ci sie wydaje