Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tgruisr6ui

"dwie malpy bruegla" Szymborskiej-czyznacie moze interpretacje tego wiersza?

Polecane posty

Gość tgruisr6ui

nigdzie w necie nie mam poprawnej interpretacji, jednak mis ie wydaje ze to chodzi o to ,ze malpy sa skute tymi lancuchami, a rpzed nimi ten klajobraz jest tak blisko,jednak oni nie maja do niego dostepu,pomimo tego ze jest tak blisko nich cos w tym stylu. Macie moze w zeszytach interpretacje tego wiersza?

Gość tgruisr6ui
ale tej drugiej nidzie nie ma,wiec sie pytam czy spotkaliscie sie z inna. Macie mzoe w zeszytach starysz ze szkoly?

Gość Jurita
Na tym polega interpetacja. Piszesz to, co myslisz, co twoje abstrakcyjne myślenie ci podpowiada. czy to dobrze, czy źle... nieważne. ważne że samemu sie dana ideę wymyśliło.

Gość tgruisr6ui
jurita-wlasnie ze sie mylisz.

Nie mam, ale mogę Ci napisać co ja myślę. Nie potrzebuję starych zeszytów ze szkoły by wiedzieć czym jest dla mnie jakiś wiersz... ALe na razie rozkoszuję się GP

Obie się mylicie, nie można NADINTERPRETOWAĆ, ale poezja jest uniwersalna, osobiste przeżycia każdej jednostki składają się na jego interpretacje, można tworzyć wiele analogii. Wiesz na ile Szymbosrka zinterpretowała swój WŁASNY wiersz? na 60%, wg CKE

Gość tgruisr6ui
No jesli Ci sie chce, to mzoesz go zinterpretowac

Gość Jurita
Nie, nie mylę się. Jedną i jedyną interpretację, jaka jest akceptowana w szkołach wymyślono po to, by powstrzymywać u ludzi kreatywne i abstrakcyjne myślenie. jeszcze tego nie widzisz, ale sam/sama zobaczysz, że jednoznaczna interpretacja nie istnieje, a schematyczność jest nam wpajana bo takie są wymagania.

Gość tgruisr6ui
bylabym Ci bardzo wdzieczna

Gość tgruisr6ui
to jak ?

Dobra wyścig się skończył :D Tylko że dowoloność interpretacji sprawia, ze czasami mówi się o rzeczach które w wierszu NIE ISTNIEJĄ, więc nie zawsze liczy się to, ze sie samemu na coś wpadło. Mogę ogólnie powiedzieć co myślę. Na maturę mówi się także egzamin dojrzałości, może podmiot liryczny staje przed takim wyzwaniem. Historia ludzkości jest trudna i może bolesna (to nadinterpretacja trochę) Łańcuch jest symbolem zniewolenia, panowania człowieka nad światem, małpa jego brzękiem udziela podpowiedzi, jest świadkiem tej historii a także ofiarą. Ironiczne słuchanie świadczy o tym, że małpa nie jest bezmyślnym zwierzęciem. Czyli niekoniecznie człowiek jest tym jedynym który posiada duszę, umysł itp One egzaminują podmiot liryczny, więc mimo niewoli są wyżej nad nim. A krajobraz po prostu jest, natura on trwa w ciągłym ruchu. A zwierzęta i ludzie są poza tym, człowiek przez to co zrobił a zwierzęta przez człowieka (tu też poza wychodzę chyba) Bym zaśpiewała "taka jest moja koncepcja" :D, pewnie ktoś się nie zgodzi bo też nie jestem autorytetem (wręcz odwrotnie), ale może CI pomoże :)

Gość tgruisr6ui
dziekuje ;) napewno sie przyda

Gość tgruisr6ui
A jak tam Alonso? 👄 ktory?

Gość tgruisr6ui
drugi? :D yeah, a byl trzeci :)

Gość tgruisr6ui
jeszcze takie jedno pytanie, sama to wymyslalas ? ;) czy patrzylas torvche z netu?

Gość tgruisr6ui
??

Parę razy na spokojnie przeczytałam wiersz. Jeszcze głowę jako tako wprawioną mam do interpretacji :D Ale niedługi już pustka będzie Cały czas słyszę w głowie moją polonistkę :O "Uzasadnij!, co z tego wynika", "Kto mówi do kogo mówi""po co o tym piszesz", chyba do końca życia będę to słyszeć :D