Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kimonka

Zabieg korekty wzroku

Polecane posty

Gość Kimonka

Witam, podobno są różne zabiegi poprawiające wzrok. Czy ktoś z Wasz przeszedł taki zabieg? jaki? bo wiem, że są zabiegi laserem - też podobno różne, ale i jakieś inne? Będę wdzięczna za odpowiedzi, męczę się już długo z okularami, soczewek bardzo nie lubię zakładać.

Gość Kimonka
Up :)

Oczywiście jest wiele metod np. laserowa korekcja wzorku, wszczepienie soczewki fakijnej, zależy od tego jaką masz wadę. Najlepiej jak zapiszesz się na konsultację i lekarz doradzi ci odpowiednią metodę do twojego wady. Ważne jest to że wada musi być stabilna przynajmniej przez rok i musisz mieć skończone 20 lat.

Gość sdek
jakieś dwa lata temu moja koleżanka miała laserową korektę wzroku. Z tego co pamiętam to przez trzy miesiace nie mogła się kapać w jeziorze i na basenie i musiała na siebie uważać ( nie przemęczać się). Warto jednak było, bo mogła potem swobodnie uprawiać sporty

Mój partner będzie miał korektę wzroku w przyszłym miesiącu. Jest niezbędna, bo ma bardzo cienką bodajże siatkówkę, soczewka uszkadza oko. Ma wadę 7 dioptrii. Wiem, że przez co najmniej miesiąc po operacji musi unikać wysiłku, słońca, dymu

Gość Kimonka
A taki zabieg jest bolesny? i czy po też boli i jeśli tak to ile:) Taki zabieg robi się prywatnie prawda? nie ma żadnych dopłat nfz? Ta fakijna czym się różni od zwykłej?

Zabieg w ogóle nie boli, może troszeczkę szypię - delikatnie. Ja zabieg robiłam w prywatnej klinice na grzybowskiej. Już chyba dopłat nfz nie ma, z tego co się orientuje. Lepiej jednak nie oszczędzać na to kasy, warto wybrać dobrego lekarza. Soczewka fakijna doszczepiana jest do przedniej komory oka. A laser modeluje rogówkę ( uwypukla lub spłaszcza) zależy od wady.

Gość Kimonka
Dzięki za info. troszkę mi rozjaśniłaś sprawę. Wybrałabym się tak nawet na konsultację, tylko nie wiem czy mam stabilną tą wadę, bo podobno musi być? Łatwo trafić do tej kliniki? I jeszcze jak z powrotem do pracy? trzeba brać urlop? na długo?

Hej, wadę musisz mieć stabilną min przez rok. Klinka jest na Grzybowskiej w centrum dojazd dobry, trafisz na pewno bez problemu. Do pracy możesz wrócić po kliku dniach. Zależy oczywiście jaka praca:) Potem mniej wysiłku ,kąpieli przez kilka tygodni i tyle. Szybko zleci? I co zdecydowałaś się?

Gość Kimonka
Jestem prawie zdecydowana. Jeśli nie będzie żadnych przeciwwskazań a lekarz będzie ok. to na pewno. W następnym tygodniu się przejadę i pogadam co i jak, ile te wszystkie formalności trwają itp.