Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawdziwa gospocha

wasze codzienne gotowanie

Polecane posty

Gość prawdziwa gospocha

Nie tylko obiady ale też kolacje,śniadania,desery,przekąski.Wymieńmy się przepisami i poradami.Będziemy o to mądrzejsze/mądrzejsi:D:D;;)Ale proszę tylko o przepisy z waszych doświadczeń kulinarnych,nie ściągniętych linków- linka każdy sobie sam może ściągnąć.[cześć]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje dzisiejsze śniadanie
grahamkę przekroić na pół, na jednej połówce połozyc pslater sera, na drugiej plaster polędwicy łososiowej + plaster pomidora :D w niedzielę na deser zrobiłam sałatkę owocową: jabłko + banan + arbuz = pokroić w kostkę (dużą ;) odrobina cukru waniliowego + odrobina cynamonu + łyżka miodu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak mam czas rano (tak jak dzisiaj wiec właśnie wcinam) to robię sobie omlet, do tego pokrojone w plastry pomidory (posolone, popieprzone, można rzucić szczypiorek- będą lepsze) i ser brie w plastrach obok. Pyszne i pożywne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuję tylko obiady śniadania jemy w pracy, robimy wieczorem kanapki na następny dzień obiady jadamy dośc późno, więc kolacji juz zwykle wcale, albo każdy robi sobie indywidualnie ale z takich "nieobiadowych" to nalesniki, placki na słodko, gofry, mozzarella z pomidorami, sałatka jerzynowa, ryba wędzona (zwykle makrela), jajecznica, jajka sadozne i na miękko, parówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Oj same pychoty
wcinasz ,aż ci zazdroszczę.Ja wcinam serek wiejski ze szczypiorem i papryką czerwoną w kostkę pokrojoną.Twoje lepsze;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Na śniadanie To moja
rodzina zajada zupy mleczne lub omlety,jajecznicę ze szczypiorkiem,lubimy też płatki kukurydziane lub owsiane zalane jogurtem naturalnym,do tego wkrajam drobno kilka truskawek lub jak nie mam to suszone śliwki,lubimy także serki wiejskie i sałatkę z pomidorów.Na obiad to w przewadze są zupy.Uwielbiamy zupy.Dziś będzie szpinakowa z jajkiem.A co do kolacji to tu tylko sałatki owocowe lub sałata lodowa z pomidorami i oliwą z oliwek lub pęczek rzodkiewek.Desery są rzadko - unikamy cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość śniadanie jemy różnorodne,
jajka ,tosty ,dżemy,sery żółte,białe,płatki zjogurtami lub sałatki warzywne.Obiady to też w większosći zupy- gotuję albo zupę albo II danie.Nigdy i tego i tego.W posiłkach królują warzywa i chude mięsa,ryby i surówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie sniadania jak
w Klanie;) a kto parcuje? jak sie pracuje od 7 to nie ma czasu na takie sniadania:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie u mnie sie pracuje :) dlatego śniadania j.w. mam w soboty i niedziele tylko w tygodniu - kanapki robione wieczorem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość śniadanie jemy różnorodne,
ja pracuję od 6 - dobra organizacja i wszystko można zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość my śniadań nie jemy, jak już
to rzadko i wtedy są omlety, parówki, jajecznice lub kanapki. Obiad zawsze 2 daniowy musi być, są to wszelkiego rodzaju zupy a na drugie to nie będę wymieniać bo za dużo tego, ciągle jest co innego na obiad, lubię robić wymyślne potrawy a nie tylko tradycyjne schabowe ;) Kolacje też jemy rzadko bo późno jemy obiad albo jak zostanie coś z obiadu to jest na kolacje ale czasami robimy sałatki, kanapki lub na talerz kroję pomidory, ogórki, szynkę, jakaś inna wędlina, ser camembert, pieczarki marynowane i taką sobie wcinamy przekąskę na filmie ;) Poza tym ja mam słabość do chipsów i często właśnie podjadam chipsy wieczorem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no sory, ale nie będę się zrywać w środku nocy, żeby "śniadanko" zjeść sen jest ważniejszy od napchania kałdunka koniecznie w domu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam ten luksus ,ze nie gotuje, tylko w weekendy. Lubimy omlety z pieczarkami i zoltym serem i koperkiem, albo jajecznice z oregano i pomidorami i zoltym serem, wszystkie rodzaje spaghetti. Tez nadziewany makaron, w tym mielone miesko podsmazone i pieczarki i papryka i zolty ser. czasami zamazane swieze starte warzywa, z pszenica. jejciu zawsze cos wymyslam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze kurczak z sokiem pomaranczowym i czerwonym winem i rozmarynem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Widać ,że masz potencjał
kulinarny - arpad17 - i świetne pomysły.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Na śniadanie To moja
tak zupę szpinakową podaję z jajkiem,dla podkreślenia smaku w 1/3 objętości szpinaku dodaję szczawiu.Gotuję na udku kurczaka,dodaję warzywa(marchew,pietruszkę,seler por)kilka ziemniaków kroję w kostkę.Można dodać kilka łyżek śmietany i 2 zmiażdżone ząbki czosnku.Doprawiam solą i pieprzem oraz odrobiną cukru(1/2 łyżeczki),na koniec dodaję posiekany zielony koperek.Samo zdrowie i pychota.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość seraton22
herbata i pomarancze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego akurat tutaj
macie może dobry sposób na rybę nototenię ? przepisów jest dużo ale nie pisze jednoznacznie które sa najlepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 8w9q
macie jakis przepis sprawdzony na zapiekanke?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sposób na nototenię
Ja kupuję tuszki nototeni,skrapiam ją cytryną i posypuje przyprawą do ryb,obtaczam tylko w mące i smażę na oleju,jest super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o tą nototenię się pytam
a jakie kupujesz i czy faktycznie trzeba je oczyszczać z łusek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przykladowe sniadania: - tost z serkiem kremowym i pokrojonym jajkiem lub sardynkami z oliwy - tost z plastekiem zoltego sera i na wierzch omlet/nalesnik z samych jaj - tost z pasta z jajka, tunczyka, kaparow i majonezu (piesze tost, bo z reguly mam stary chleb, wczorajszy albo i starszy z zamrazalnika, wiec milo jest go odswiezyc w opiekaczu. ale oczywiscie moze byc tez swieza bulka lub chlebus) przykladowe 'obiady' - byle jakie, bo jedzone pracy w porze wczesno popoludniowej: -kanapki -salata lub pekinka z pokrojonym miesem/jajem/ryba/serem i innymi warzywami - zupa jakas pozywna, np. soczewicowa kolacje - rozne typowe obiadowe dania na cieplo, najczesciej szybkie w stylu srodziemnomorskim. przekaski: orzechy, jogurty, kawal zoltego sera, owoce, a w dobie rozpusty czipsy, paluszki, batony (na szczescie b. zadko) desery: lody z owocami, gorzka czekolada, raz na ruski rok jakies drobne ciastko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×