Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła PM

Obiachowe "tradycje" weselne

Polecane posty

Gość to chyba normalne u kazdego
jesli wam sie te obyczaje nie podobają, to na swoich weselach nie musicie ich wprowadzac jeśli jakaś para tak sobie ustaliła, to znaczy, że im sie to podoba, a to jest ICH wyjątkowy dzień, oni urządzają imprezę i maja prawo najważniejszy dzien w zyciu przezyc zgodnie z wyznawaną tradycją. przecież nikt nie musi urządzać tych zabaw z przekładaniem jajka w spodniach itp. a jak chce - prosze bardzo.

Gość taka_sobie_marta
Ja rozumiem ze to sprawa mlodych z ustalaniem zabaw itd. tylko czemu pozniej goscie musza w nich uczestniczyc, bo jak odmowia czy migaja sie to krzywo sie na nich patrzy ze sztywniaki i wogole... sama widziala jak na weselach przy niektorych zabawach robilo sie niemal pusto na sali (goscie chowali sie po toaletach albo szli na papieroska-nawet ci ktorzy normalnie nie palą:D) a wodzirej dosłownie na siłe wyciągał ludzi do zabaw na środek. dla mnie to troche bez taktu robic zabawy w ktorych samemu nie chcialoby sie uczestniczyc

Gość a ja uważam że
to zależy też od rodziny jaką się ma.... czy potrafi się bawić, i na niektóre rzeczy spojrzeć z przymrużeniem oka....

Gość taka_sobie_marta
rodzina to rodzina, ale na weselu są dwie OBCE rodziny i przyjeciele. i tak średnio bym sie czuła jako np przyjaciolka PM i mialabym przecigac jajko przez nogawke jej podpitego wujka...

Gość bhjhgyugh
ale też trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to goście trzymają się tradycji i to że może uda wam się coś ustalić z orkiestrą to nie znaczy, że goście sami nie przejmą inicjatywy jak np. z tym całowaniem. Dla mnie żenujące jest samo śpiewanie sto lat. Nie chciałabym aby podczas naszego przyjęcia goście wydzierali się na całą restaurację i robili wiochę.

Gość a ja uważam że
też uważam, że zabawy z jajkiem nie są fajnie, ale jest wiele innych śmiesznych, w których niektórzy goście chętnie biorą udział... z naszą orkiestrą ustaliliśmy, żadnych zabaw z jajkami, przekładaniem wykałaczki z ust do ust( z takim czymś się spotkałam), ale w innych goście brali udział...rodzina mojego męża była w mniejszości, ale bardzo szybko się zintegrowali z moją i nie było problemu... tak, miałam te obciachowe przypinki dla gości, błogosławieństwo od rodziców- chodzą do kościoła, i dla nas to było wazne, a nie,że kazdy tak robi. Cudownych rodziców mam- bo sa najlepsi na świecie... Żadnych podziękowań "do mikrofonu na forum", tylko zwykłe, pełne wzruszeń DZIĘKUJĘ... Orkiestra u mnie grała-(mieszkam w domu)- sami powiedzieli że na osiedlowych blokowiskach nie grają... I może dla Was to było obciachowe wesele, ale teraz-prawie 2 lata po ślubie rodzina dalej je chętnie wspomina..

A ja bym chciała, że by orkiestra grała u mnie w domu :) znaczy, może nie orkiestra, ale mój wujek grał kiedyś na akordeonie i chciałabym go do tego namówić :) i w moich okolicach tego raczej sie nie robi już, a jestem ze wsi... Zespól w czasie, gdy PM wychodzi z domu, rozkłada swoje klamoty na sali weselnej.. zabawy z jajkami itp sa do bani rzeczywiście.. Błogosławieństwa też bym nie chciała mieć.. z tego względu, że mimo iż mieszkam z rodzicami jakoś niespecjalnie sie dogadujemy i marzę o tym, żeby się sta wyprowadzić... podobnie z podziekowaniami.. nie mam za co im dziekować..

Gość Nie znam polowy opisanych tu
zwyczajow, ale bardzo dawno nie bylam na zadnym weselu. Za dwa tygodnie mam wesele w najblizszej rodzinie, mam nadzieje, ze nie bedzie zadnych durnych zabaw.

Gość dla mnie obciachem jest
gdy po rzuceniu welonem i mucha każa sie nowym młodym całować i wrzeszczą gorzko :/ miałam taka sytuacje i wcale nie chcialam sie z jakims obcym podpitym oblechem calowac.

Gość a dla mnie obciachem są
durnowate wierszyki na zaproszeni, o kasie, albo nie przynoszeniu kwiatow ŻALLLLLLLLLLLLLLLLLL

Gość impresja_12
Jak czytam i ktos pisze, ze tradycje weselne to wiocha chetnie zapytałabym skąd..dziecko jesteś..skąd są Twoi rodzice...nie ublizajcie ludziom mieszkajacym na wsi... to ludzie inteligentni... maja wiecej kultury od tych tzw. z miasta uzywacie jakis stereotypów i myślicie, ze jesteści trendy. Jak ktos tu juz napisał..skoro nie jesteście osobami wierzącymi, a bierzecie slub konkordatowy bo tak wypada to faktycznie po co Wam moje kochane błogosławieństwo?

Gość fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj
najbardziej obciachowe to jest wbijanie się panny młodej w suknię która nie pasuje do jej figury a kupiła ją tylko dla tego, że jest modna. Jest jeszcze problem, że laski kupują sukienki trochę za małe z nadzieją że schudną a w efekcie wszystko się wylewa z gorsetu. Wygląda to obrzydliwie.

ja juz na pierwzym spotkaniu z zespolem zaznaczylam ze zabaw nie bedzie. powiem wam ze bylam raz na weselu i oczywiscie byla zabwawa nigdy sie do tego nie pcham nie lubie ale niestety mnie wybrala PM :/ cos tam bylo o skakaniu na barki partnera a ze ja mialam bardzo dopasowana sukienke a moj partner barki szerokie a jak cholera sukienka mi szczelila i tak moze z 4 cm w gore :/ nie czulam sie zbyt fajnie tam. i tez juz widzialam stringi dziewczyn bez rajstop czy nie wiadomo co. mysle ze to nie jest normalne.

Gość ja widzialam taka zabawe cos a
la krzeselka, ze sie zabieralo kolejne krzeszelko, a na koniec bylo usiasc w miske i tam na dnie bylo wysypane nieco mąki! laska sie rzucila zeby usiasc do tej miski, nie dosc ze gacie jej bylo widac, to miala ciemna sukienke i cala upierrr.... dolona ta mąka :/

Gość kasiulaaaaaaa
a ja bylam na dwoch weselach i nie bylo za duzo zabaw...u mnie raczej nie bedzie, orkiestra powiedziala, ze zrobi ze 2, musimy sie jeszcze dogadac jakie. a z tych "obciachow" ktore wymieniacie to ja chcialabym miec jednak te puszki doczepione do auta...jakos od dziecka kojarzy mi sie to z weselem i choc uwazane przez niektorych za obciachowe to jednak to zrobie;)