Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katarzyna27

Nie lubie gotować

Polecane posty

Gość Katarzyna27

Może nie tyle, ze nie lubie, ale nie mam czasu na zakupy, wymyślanie i gotowanie, a zalezy mi na dwóch daniach kazdego dnia. Jestem bardzo szczupła i nie moge sobie pozwolic na jedzenie z przypadku. Czy macie moze jakies pomysly? Dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parappapa
a dlaczego nie możesz sobie pozwolić na jedzenie od przypadku będąc bardzo chudą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna27
no bo nie chce schudnac jeszcze bardziej. Waze 50 kg bo ostatnio u mamy jadalam i przytylam 2 kg, teraz jak bede jadla slabo, to znowu schudne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parappapa
kupione warzywa i mięso na zupę możesz zamrozić porcjami, będzie łatwiej i nie będziesz musiała często kupować. pomyśl o tym jakie zupy będziesz gotować, możesz na zapas kupić buraki gotowane hermetycznie pakowane, pomidory w puszce, ogórki kiszone itp. zupy robisz tak samo dodając tylko dodatkowy składnik. żeby zupy były bardziej syte dodawaj zasmażkę :) mięso na drugie danie też możesz mrozić, jednego dnia z kaszą, drugiego dnia ziemniaki, makaron, ryż... w półtorej godziny masz zrobione 2 dania, smacznie i zdrowo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Staraj się gotować dania proste ale smaczne.Zupy to wielkie pole do popisu.Z nimi to można kombinować dowolnie.A są smaczne i pożywne.Wystarczy tylko większe zaopatrzenie w warzywa,trochę mrożonych wkładek mięsnych: udka z kurczaka,żeberka,żeberka wieprzowe.Na drugie to też nie kłopot,zapasy ryżu i warzyw(można zrobić pyszny pożywny ryż z warzywami,kawałek mięsa (cielęcina ,karkówka,szynka) można z tego zrobić pyszne bitki z sosem i do tego kasza gryczana , ziemniaki, kluski śląskie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zpy na wieprzowinie
są obrzydliwe :p fuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupy na wieprzowinie
.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A kto ci karze je gotować
lachonie - złap szczura i na jego mięsku ugotuj,będzie ekstra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna27
Dziękuje. Wymyślilam jeszcze, ze nagotuje caly gar wywaru z miesa i warzyw i zamroze w kubeczkach, co o tym myslicie? A o warzywach piszecie takich gotowych, czy kupic świeże, zetrzec i zamrozic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oczywiście,że lepiej jak sama je sobie przygotujesz.Zetrzesz i zamrozisz,zieleninę typu koerek,natka pietruszki,posiekaj drobno i zamroź w woreczkach lub pudełkach po lodach.Kup solidny kawałek mięsa (karkówka,szynka,schab),przypraw i upiecz w rękawie,będzie na co najmniej 7-8 dni i na obiad grubsze plastry z sosem+ ryż lub ulubiona kasza,ziemniaki do wyboru.Będzie też na kanapki 100 razy lepsze niż sklepowe wędliny.Zrób bigos , raz większą ilość ,włóż do słoików i zagotuj,będą zapasy w razie potrzeby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna27
Z tymi pieczonym mięsem mi sie podoba, ale jak to zrobić? Caly kawal miesa przyprawic i poprostu w rekawie upiec i potem do zamrazalnika czy jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
napiszę Ci jak ja robię, może skorzystasz:D mięso ok 1,5 kg ,dokładnie myję,osuszam,nakłuwam cienkim nożem niewielkie otwory ,w każdy otworek wkładam cienki plasterek czosnku( robię tak po całym kawałku mięsa) w odstępach ok 10 cm.Nacieram porządnie całe mięso olejem.przyprawiam do smaku solą i pieprzem, okładam z obu stron kilkoma liśćmi laurowymi i kilkoma ziarnkami ziela angielskiego.Wkładam jakiegoś naczynia lub pojemnika z przykrywką i wstawiam do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie zdejmuję liście i ziarenka.Wkładam do rękawa spinam klipsami i piekę w temperaturze 190 stopni 1,5 - 2 godziny.Mięso pozostawiam w piekarniku,aż do momentu wystygnięcia.Otwieram rękaw zlewam sok,który się wytworzył(posłuży potem jako baza do sosu).Ostudzone mięso dzielę na 2 części zawijam w folię aluminiową i daję do lodówki.Jedną część zużywam na kanapki a drugą jako mięso do obiadu.Sos zrobisz z odłożonego soku z pieczenia,podgrzejesz i masz obiad.Spokojne takie mięso wytrzyma ponad tydzień w lodówce i będzie cały czas pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pełen relaks
ja tez nakłuwam i wkładam czosnek -a myślałam, że taka pomysłowa jestem :D mięso takie jako wędlinę przygotowuję od pewnego czasu (pod wpływem forum :) ) i sprawdza się :) nawet moja córeczka nieuznająca wędlin je ze smakiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Obie jesteśmy pomysłowe Dobromilki:D - kiedyś mięso nacierałam rozgniecionym czosnkiem,ale głębsze warstwy już nie miały takiego dobrego smaku,więc sobie umyśliłam to nakłuwanie i wsadzanie czosnku na różnych głębokościach.W sklepie nie dostanie się takiej pysznej wędlinki.A jak sobie człowiek sam zrobi, to i wie co je,bez konserwantów i polepszaczy.Pozdrawiam Cię:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna27
Super dziewczyny, bardzo Wam dziekuje, tak zrobie. Zamroze bigos, lazanki, moze jakies pierogi zamroze i jakos to bedzie szlo. Kotlety mielone, czy gotowe schabowe tez mozna zamrozic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kotlety mielone już zrobione i otoczone w bułce śmiało możesz mrozić,natomiast schab to kup w plastrach i powkładaj te plastry do woreczków( po tyle plastrów ile potrzebujesz na 1 obiad) i zamroź.Jak będziesz potrzebowała mięsa na schabowy,wyjmiesz,włożysz do zimnej wody aż się odmrozi.,ubijesz i zrobisz schaboszczaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajnie się Was podczytuje
generalnie, rada jest taka: jak już gotujesz, to od razu wiecej, ta, żeby można było zjeść przez następne dwa dni np, albo zamrozić w porcjach. Wtedy rano przenosisz jedzonko z zamrażalnika do lodówki, po pracy odgrzewasz i już. albo coś co robi sie naprawdę szybko: czyli np mięso z kurczaka podsmażone + mrożona mieszanka warzywna. Przyprawiasz jak lubisz. możesz zjeść samo, z pieczywem, albo z ryżem lub makaronem. robi się 10 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna27
Acha racja z tymi schabowymi. Dziewczyny dziekuje Wam jeszcze raz, narazie musze zmykac. Ale topik sobie zostawiam wiec bede zagladac. Miłego dzionka! 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak się czegoś nie lubi, a musi się to robić to przynajmniej trzeba to sobie dobrze zorganizować, żeby zabierało jak najmniej czasu. Sprawdź kitchenwhip.pl - darmowe narzędzie online do zarządzania gotowaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proste i pyszne w przygotowaniu dania można znaleźć na blogu niebojem.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×