Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agaczar13

oduczanie od pieluch!!!

Polecane posty

Hej mój synek ma 20 miesięcy i już od dawna załatwia się na nocnik, oczywiście siku w pampersa też robił. W związku z tym ,że zrobiło się ciepło i młody może chodzić w domu w samych majteczkach i bluzeczce postanowiłam, że czas na odejście od pieluch. Na razie 2 dzień za nami i masakraaaaaaaaaaaa sika po nogach na masę. Jak zrobi siku to mówi sisi, ale po fakcie. Czasami zdarza mu się trafić i siknąc na nocnik ale w większości w majtki!!! Jak to wyglądało u Was?? Jakie macie sposoby do zachęcenia dziecka aby wołało?? Ile czasu to trwało?? dzięki za rady!!!

Gość mój synek za kilka dni skończy
2 lata i 10 miesięcy i 2 tygodnie temu nauczył się robić na nocnik trwało to jeden dzień!!! szok! z tym, że on już jest duży więc może to dlatego? po prostu któregoś ranka zdjęłam mu pieluchę i założyłam majtki powiedziałam, że od teraz będzie robił siku do nocnika SPODOBAŁO MU SIĘ TO;) kilka razy robił na stojąco, bo jak tata;) kilka razy siedząc;) tylko kupę bał się, bo zawsze robił na stojąco nie wiem jak go przekonałam ,ale usiadł na tym nocniku w końcu;) gdy już skończył i zobaczył co jest w nocniku trochę był w szoku i pytał kilka razy co to było?:D na drugi dzień myślałam, że padnę sam siadał na nocniku bez pytania:D i zrobił też kupkę siedząc na nocniku, co prawda zapomniał zdjąć majtek, ale robił ją siedząc na nocniku tylko o majtkach zwyczajnie zapomniał:D na noc oczywiście pieluchę zakładam i nie wiem jak to będzie z nocą, bo jeszcze wieczorami codziennie pije mleko, ale w dzień jest totalny luz nawet na dworze załatwia się pod drzewem;) strasznie się cieszę, że to tak gładko poszło może to był po prostu odpowiedni moment?;) może na Twoje dziecko jest jeszcze za wcześnie? ja zawsze uważałam, ze każde dziecko jest inne i wszystko w swoim czasie;)

gratulacje....może jest za mały!!! spróbuje wytrzymać jeszcze ze dwa tyg...jak nic to nie da dam sobie na luz i tyle

Ja tez mysle ze Twoj maly jeszcze do tego nie dorosl... Jak u nas przebiegala nauka ? Super :) Az sama sie dziwie ze nam to tak gladko poszlo. Zaczelismy corke uczyc jak miala 2 lata i 2 miesiace, wczesniej nawet nocnika nie mielismy w domu :P. Przez pierwsze 2 tygodnie mielismy "oswajanie z nocnikiem" tzn chodzila z pielucha, ale co jakis czas pytalismy czy nie chce na nocnik.... jak chciala to siadala i robial a jak nie to jej na sile nie sadzalismy, nawet jak wiedzielismy ze nie chce bo po prostu "nie ma czasu" ;) .... Po 2 tygodniach zdjelismy jej pampersa, zalozylismy majtki i wytlumaczylismy ze teraz juz tylko nocniczek albi kibelek (w miedzyczasie kupilismy podkladke na ubikacje) Przez kilka pierwszych dni zdarzaly sie nam wpadki (ale pod slowem "wpadka" rozumiem upuszczenie kilku kropel i dokonczenie na nocniku) a po tygodniu mala sama sobie zazyczyla ze chce spac bez pampersa ;) .... i od tego dnia pampersy z domu zniknely i jak dotad (czyli od ok miesiaca) nie mielismy ZADNEJ ani dziennej ani nocnej wpadki :) (Tfuuu, tfuuu, zeby nie zapeszyc ;) ) Z tego co opisujesz widac ze synek nie kontoluje jeszcze momentu kiedy chce mu sie sikac wiec narazie nic nie osiagniesz.... mozesz najwyzec nauczyc SIEBIE wylapywac momenty kiedy synek chce do ubikacji.... ale Jego nie nauczysz, musi SAM do tego dorosnac :) Poczekaj miesiac, dwa i sproboj znow... napewno pojdzie Wam lepiej. Powodzenia !

jak mówi sisi to super,dla mnie to jakiś sukces,wie że to co leci z siusiaka to sisi :P i potrafi zakomunikować,mój ma 18,5 miesiąca i nie mówi tyle bo nazywac jakieś rzeczy czy czynności. Ja zaczynałam tak: pokazałam nocnik,pooglądał,miał do niego łatwy dostęp potem schowałam zaczęłam potem mówić by na niegu usiadł no i to robił,teraz jak mu karzę to usiadzie jest ciepło więc na podwórko zabieram go bez pieluchy i oczywiście ubrania na zmianę,w ogródku może sikać jak chce i ile chce,jak nie chce usiąść nie zmuszam zostawiam go bo nei chce by się zraził,bez pieluchy wytrzymuje 4-5 godz-specjalnie długo trzyma Potem jak zasikał spodnie to mu mówiłam,że zrobił sisi,było widać że nie podoba mu się mokra pupa-i dobrze :D bo tak go na chwilę zostawiłam,a potem posadziłam na nocnik z suchą pupką,może skojarzy że nocnik to sucho a w majtki to mokro,nie wiem :P Gdy wkładam go do wanienki bardzo często robi siku,więc teraz będę go wyciągać w trakcie gdy będzie robił siku,bo wiem że wtedy zrobi-panuje nad siuśkami już w jakiś sposób,ponieważ gdy włożę go do wanny to patrzy na siusiaka jakby czekał na siuśki,więc wie że będzie robił,kontroluje również w nocy ponieważ z rana ma na ogół suchę pieluchę. ale co z tego wyjdzie to nie wiem,napisze jak będzie jakiś sukces :P

Saleminka - autorka mowi ze wytrzymie jeszcze dwa tygodnie tej "nauki" a jak nie to odpusci na jakis czas ;) ... i tez mysle ze tak wlasnie powinna zrobic.... tylko obawiam sie ze 2 tygodnie nie wytrzyma i wczesniej sie "zalamie" i pampka zalozy :P Ale nic to ;) , najwazniejsze to trafic w dobry moment, wtedy nauka idzie szybko i sprawnie :)