Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dla 8 osobowej rodziny

Pomysły na tanie obiady, z mięsem w składzie dla dużej rodziny

Polecane posty

Gość dla 8 osobowej rodziny

Hej ;) szukam pomysłów na naprawdę tanie obiady dla tak dużej rodziny ;) Często brakuje pomysłów, żeby chłopy pojadły ;) a pieczone udka z kurczaka, kotlety mielone już sie znudziły :( Zupy znowu to za mało jak na obiad więc szukam czegoś bardziej sycącego. Macie jakieś pomysły na tanie obiady? Cała rodzina lubi mięso ale jeśli ma ktoś przepis na coś fajnego bez mięsa to też chętnie skorzystam ;) Z góry uprzedzam, że nie reaguję na obraźliwe wpisy więc proszę się nie fatygować :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gulasz z karkowki,
potrawka z kurczka,gulasz z kurczka ,spagetti,zapiekanki z ziemniakow lub makaronu z boczkiem lub miesem mielonym,pulpety w roznych sosach.Karkowka pieczoina plasty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1kg mięsa mielonego 0,5 kg kapusty surowej 0,5 kg kapusty kwaszonej 4 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 0,5 kg pieczarek pieczarek 2 szklanki kaszy manny 4 cebule 4 jajka kilka łyżek śmietany Obie kapusty drobno pokrojone ugotować osobno do miękkości. Odcisnąć z nich wodę.3 cebule drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor.Następnie połączyć kapusty z mięsem,cebulą ,jajkami oraz kaszą manną(sypką).Dodać ok 5 łyżek keczupu (pikantnego),5 łyżek przecieru pomidorowego,doprawić do smaku solą i pieprzem.Dobrze wymieszać.Uformować małe kotlety.Otoczyć w bułce tartej i smażyć w większej ilości oleju na rumiano. Marchewki i pietruszkę oraz pora zetrzeć na grubej tarce,pieczarki pokroić w cienkie plasterki.całość podsmażyć kilka minut na oleju.Podlać wodą i dusić ,aż warzywa i pieczarki będą miękkie.Doprawić solą i pieprzem i odrobiną papryki ostrej(ale ostrożnie).W szklance wody rozrobić 1 łyżkę mąki i kilka łyżek śmietany.Dodać do warzyw z pieczarkami.Gotować ,aż sos zgęstnieje(gdyby był za gęsty dolać nieco wody.).Podawać z ziemniakami polanymi sosem warzywno - pieczarkowym. Kup karkówkę,potnij na cienkie plastry.rozbij (dość cienko)przypraw solą i pieprzem.Na rozbite wyłóż plaster dobrego boczku,i kilka "piórek" cebuli.Zawiń w rulonik zepnij wykałaczką,otocz w mące,podsmaż na patelni z obu stron,przełóż do rondla,podlej wodą lub bulionem.Duś je aż będą miękkie.Wyjmij roladki, rozrób mąkę z wodą i śmietaną i wlej do zawartości pozostałej w rondlu.Zrób sos.Mięso takie pyszne jest do klusek śląskich.Dużo,smacznie i treściwie.I w miarę niedrogo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszne też są roladki z karkówki z białą kiełbasą i pieczarkami,podane z ziemniakami lub i gotowaną kiszoną kapustą na gęsto. Gulasze wszelkiego rodzaju. potrawka z filetów kurczaka z makaronem. filet z kurczaka otaczany w majonezie czosnkowym. kotlety mielone z dodatkiem pieczarek i kaszy gryczanej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajny przepis na te kotlety z
kapustą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
dziękuje BARDZO za pomysły! :) margolko przepisy brzmią bardzo smacznie i ja sama chętnie bym zjadła nawet teraz na wieczór :p tylko, że nasi faceci nie lubią wymyślnych potraw :o nawet spaghetti jak ostatnio zrobiłam to mało kto jadł, oni sami jedliby tylko kotlety i grochówki :o Ja za to uwielbiam eksperymentować w kuchni i zapiekanki różne często robię i nie tylko a i tak sama to jem z mamą i młodszym bratem bo inni patrzą na to jak na truciznę :o Muszę ich nauczyć takich "wymyślnych" potraw bo aż do znudzenia są pieczone kurczaki i kotlety :o Spróbuję zrobić te kotlety, jak nie zjedzą to ich problem, będę miała przynajmniej obiad na dwa dni ;) Dzisiaj zrobiłam kaszankę z ziemniakami i młodą kapustą zasmażaną, było pyszne i wszystko pochłoneli, także lubią takie "swojskie" jedzienie. Ja bardzo lubię gotować więc sobie gotuję zawsze osobne obiadki bo lubię zdrowo zjeść, zupy krem ze świeżych warzyw i mięsa gotowane na parze ale rodzinka już nauczona jest jeść smażone, pieczone i koniecznie z ziemniakami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja związuję
Od kiedy to spaghetti jest wymyślnym daniem? Wiesz co, na twoim miejscu pizgnęłabym tymi garami i niech sobie sami gotują jak tacy wybredni. Ilu ich tam masz? Niech się podzielą i każdy niech gotuje na zmianę, a ty np. tylko wtedy jak ci się zachce. To niezdrowo jeść codziennie mięso, zwłaszcza tanie mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
a i zależy mi na tym, żeby po odgrzaniu było to zjadliwe :) bo wszyscy wracają o różnych porach. Ostatnio zrobiłam zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy, była pyszna ale świeżo zrobiona, po odgrzaniu już taka sucha i mi osobiście nie smakowała...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tania potrawa dla prawdziwych drwali: - 1 kg cukru - butelka oleju kujawskiego - majonez z Biedry 650g - kostka masła - 0.5 litra wódki dla smaku Na pewno będą najedzeni a ty się nie wykosztujesz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
dla nich spaghetti to wymyślne danie... przyzwyczajeni są do takiego niezdrowego jedzenia. Co do mojego gotowania to uwielbiam stać przy garach :p więc dla mnie to nie problem i szukam przepisów ;) Oczywiście nie jemy codziennie mięsa bo nieraz są zupy, jakiś ryż z warzywami, ryby itd ale nie ukrywam, że nie pojedzą takim obiadem i zaraz robią kanapki czy pieką kiełbasy. Ja odżywiam się zdrowo ale lubię dogadzać i gotować i jak chcą to niech jedzą mięcha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
Ja np uwielbiam rybę gotowaną na parze z dużą ilością ziół, do tego ziemniaki i jakaś marchewka, kalafior też na parze, rodzinka oczywiście rybe panierowaną i smażoną z ziemniakami i jakąś surówką... Niestety mamuśka ich tak nauczyła i zawsze gotowała takie tradycyjne obiadki i w efekcie nie chcą jeść "byle czego" Zrobiłam kiedyś taki makaron z kiełbasą :) Polecam bo był pyszny, podsmazylam cebule i kielbase na oliwie, do tego wrzuciłam ugotowany makaron swiderki, przyprailam solą, pieprzem i ziołami, dodałam koncenrat pomidorowy i gotowe. O dziwo wszystkim smakowało bardzo i własnie szukam czegoś prostego co by zjedli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
o właśnie, możecie też podać przepisy na jakies dania z kiełbasą bo to akurat zawsze jest w lodówce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tak na serio - Cukinia + makaron + kiełbasa i na górę mnóstwo sera, ser na końcu żeby uniknąć sytuacji z zapiekanką jak wracają o różnych porach - Placek po węgiersku - Pizza albo chamski habmurger Ogólnie mało węglowodanów, dużo białka i tłuszczu, wiem co mówię :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kachnaubachna
Moja rodzina składa się z 3 osób,ja,maż,dorosłe dziecko.Dla naszej trójki nie chce mmi sie gotowac,a jakbym miała dla ósemki gotowac,to bym sie załamała :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
o z cukinią świetny pomysł bo dużo jej zasiałam w ogródku ;) Robiłam w zeszłym roku panierowaną jak kotlety i bardzo wszystkim smakowała :) Ja kiedyś gotowałam na 2 osoby i nie mogłam się przyzwyczaić, zawsze za dużo nagotowałam i trzeba było wyrzucać. Ja osobiście uwielbiam gotować i dla 8 osob to żaden problem tylko pomysłów brak...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kachnaubachna
dla 8 osobowej rodziny ---wyrzucałaś jedzenie ;-) no to co z Ciebie za gospodyni,która gotuje w tej chwili dla 8 osób ;-) Przeciez to co ugotowane można zamrozić:-)lub w inny sposób wykorzytac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
no wyrzucałam bo wtedy jakoś chcielismy jesc codziennie co innego a nie wszystkie potrawy można zamrozic :) owszem gotowałam zawsze wiecej i mroziłam bigos, gulasz, fasolke szparagowa itd ale zupy mrozone nam nie smakowały. Teraz akurat jedynie co za dużo gotuje to makarony, kasze i ryż ale to kurki zjedzą wiec sie nie marnuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
miało być fasolke po bretońsku :p szparagową z resztą też mroziłam oczywiście :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kachnaubachna
dla 8 osobowej rodziny moja rodzina tez je codziennie co innego :-) A tak z ciekawości zapytam-ile osob w Twojej 8 osobowej rodzinie pracuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
wszyscy pracują oprócz mamy i najmłodszego brata, który jeszcze się uczy ;) Ja akurat pracę mam zaraz obok domu, wracam o 14.00 więc mam dużo czasu na pichcenie w kuchni ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kachnaubachna
dla 8 osobowej rodziny--Ty pracujesz i Ty gotujesz? A co mama,która nie pracuje zawodowo robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
też gotuje ale ja staram się gotować częściej bo bardzo to lubię :) mama zajmuje się gospodarką :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kachnaubachna
dla 8 osobowej rodziny-aha,to Ty na wsi mieszkasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
nie takiej wsi, raczej za miastem :) ale ogólnie rodzice zawsze mieli gospodarkę i mama wszystkim się zajmowała. Od niej wszystkiego się uczyłam i już jako nastolatka rządziłam w kuchni i tak jest do dziś :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Te kotlety z kapusty i mięsa możesz zrobić bez obawy,że nie będą jedli,one smakują dosłownie jak gołąbki.Więc jeśli lubią te tradycyjne,będą jeść i te.A odgrzewać można je do woli,smakują dobrze świeżo przyrządzone jak i odgrzewane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Te kotlety z kapusty i mięsa możesz zrobić bez obawy,że nie będą jedli,one smakują dosłownie jak gołąbki.Więc jeśli lubią te tradycyjne,będą jeść i te.A odgrzewać można je do woli,smakują dobrze świeżo przyrządzone jak i odgrzewane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla 8 osobowej rodziny
robiłam kiedyś takie gołąbki bez zawijania z poszatkowaną kapustą, bez kiszonej i w sosie pomidorowym :) były bardzo dobre i z pewnością zrobię jeszcze w Twojej wersji bo brzmią pysznie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrób też białą kiełbasę zawijaną w plaster karkówki.Jeśli lubią mięso i kiełbasę to takie połączenie będzie idealne.Plaster karkówki rozbij cienko , przypraw solą i pieprzem do smaku.z dobrej białej kiełbasy zedrzyj skórkę , ponacinaj ją i podsmaż na rumiano z obu stron,zawiń w mięso,zepnij wykałaczką i obsmaż na patelni aż się lekko zrumieni.Przełóż do rondla podlej wodą lub bulionem i uduś ,aż mięso będzie miękkie.I podaj z ziemniakami i surówką.Te rolady są naprawdę pyszne.Plastry wewnątrz możesz posmarować musztardą sarepską.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można zrobic coś takiego - mięso mielone podsmazyc pewnie ok 0,5 kg, 3 woreczki ryżu ugotować, 2- 3 pory pokrojone w połprążki przysmażyć na maśle, 5 marchewek startych przysmazyc na maśle, wszystko połączyć przyprawić przyprawami do mięsa miel i solą pieprzem, wychodzi cały garnek jedzenia, może tez służyć jako farsz do gołąbków, a zrobione bez mięsa mielonego - jako dodatek do np. karczka w sosie itp. Możesz tez zrobić zapiekankę ze schabu przygotuj kilka plastrów schabu, rozbij przypraw z obu stron, układaj w naczyniu zaroodpornym, cebulę w połprążki pokrojoną marchew w cieńkie plastry, na to schab - posmaruj go cieńką warstwą majonezu, i znów powtórz te czynoości - powstanie taka warstowa zapiekanka, a na ostatnią warstwę posmarowaną majonezem wrzuć starty ser żółty i wszystko zapiecz - długość pieczenia zalezy od ilości schabu i grubości rozbitych plastów naprawdę polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhgrsxh
1. Watrobka obtoczona w mące, smazona z cebulka, zeimniaki, surowka- sycacy i szybki obiad 2. leczo- 8 cebul, 2 cukinie, 4 pomidory, 3 papryki, kielbasa (parówki lub piers z kurczaka), 5 lyzek ketchupu, ze 3 zabki czosnku, listek laurowy, sol, pieprz do tego pajda chleba i chlopy pojedza :) Oczywiscie wszystko wczesniej podsmazyc osobno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×