Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietażonamatka

Kiedy ten 1 krok ? Już nie mogę się doczekać...:-)

Polecane posty

Gość kobietażonamatka

Pytanie głównie kieruję do mam, których dzieci już nauczyły się chodzić.I Moje dziecko ma rok i prawie 2 miesiące.Jeszcze sam bez podpórki nie chodzi. Chodzi sprawnie po całym mieszkaniu przy meblach, ścianach itp lub trzymane za rączki, raczkuje, postawione stoi już bez trzymankilub trzymając się czegoś puszcza ostatnio coraz częściej ręce i stoi tak bez trzymania już dość długo.No ale jeszcze nie postawił samodzielnych kroków. Ile czasu upłynęło u Waszych dzieci od momentu, kiedy właśnie były na podobnym etapie rozwoju, jak teraz mój synek, do momentu, kiedy odważyły się postawić te 1 kroki.Czy mogę liczyć, że za miesiąc już będzie chodził ?Absolutnie niczego nie chcę przyspieszać, po prostu strasznie czekam jak to matka na ten 1 krok i zastanawiam się, ile jeszcze trzeba czekać.

Kolezanki zaczela chodzic w 15 miesiacu zycia,moja pierwsza corka na roczek a druga w 9 miesiacu..Wiec jak widzisz bywa roznie...Nie denerwuj sie bo nie ma czym :)

A na Twoje pytanie ciezko jest odpowiedziec,bo np jedno dziecko chodzi przy meblach 2 miesiace i samo sie nie probuje puszczac do chodzenia a inne np raczkuja dwa tyg i od razu wstaja...

Gość kobietażonamatka
Nie używamy i nigdy nie używaliśmy np. żadnych chodzików, pchaczy itp wynalazków. Dajemy synkowi latać po mieszkaniu, swobodnie raczkować, poruszać się, upadać i wstawać i tyle.

Pchacze sa spoko :) chodziki mhy, no rozne sa opinie..Mpja chwycila pchaczyk w 8 miesiacu a tak jak pisalam w 9 sama chodzila...A pierwsza corka bez niczego jakos na roczek (tydzien w jedna czy druga juz nie pamietam)

mój syn zaczął chodzić jak skończył 15 mies. pewnego dnia puścił się stołu i poszedł...wcześniej nie chodził dużo przy meblach i rzadko stał samodzielnie bez podpórki :)

Gość Mama Nikoli
Autorko, a dlugo Twoj synek juz tak chodzi przy meblach?

Gość kobietażonamatka
No około 2 miesięcy będzie

Gość kobietażonamatka
Może 1,5 . Co miesiąc jest jakiś nowy postęp.Np. w zeszłym miesiącu umiał tylko trzymając się mebli stać, a chodzić jedynie trzymany pod pachy,w tym miesiącu już potrafi bez trzymanki stać, chodzić za 2 rączki, już nie trzeba pod pachy i coraz pewniej czuje się w pionie. Tak widzę że od jednej umiejętności do następnej zawsze około miesiąca schodzi.

Gość moja corka zaczela chodzi przy
u mnie minelo ok 2 miesiace od tego jak zaczela chodzic przy meblach. czyli ok 9 miesiecy chodzila przy meblach, niecale 11 juz chodzi sama. tez uzywalismy pchacza, ale rzadko, kiedy miala ochote to przy nim chodzila:)

Gość moja corka zaczela chodzi przy
i w miedzyczasie nauczyla sie chodzic swobodnie za 1 raczke, wlasciwie tylko trzymala sie palca, i bala sie puscic. teraz gdzie ja nie postawie tam leci sama, za raczke chodzenie trwalo ok miesiaca.