Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ucze synka sikac na nocnik

nauka sikania....jak sobie poradzic?

Polecane posty

Gość ucze synka sikac na nocnik

nie mam juz cierpliwosci....moj synek ma 2 latka i 4 miesiace i nadal sika w pampersy. jak mu zakladam majteczki, to wogole nie wola siku, czasem tylko. kupke tez robi w majteczki. na nocniczku siedzi chetnie, ale rzadko zrobi siku...:( jakie sposoby u was sie sprawdzily? jak zabezpieczacie meble- kanapy, fotele, dywany przed zasikaniem? poradzcie cos, kobietki....:(

poczekaj, sam przyjdzie i powie ze chce siku. caly czas mu pokazuj jak sama robisz na ubikacje, splokujcie razem wode w toalecie, pozwol mu wybrac majtki w sklepie, mow, ze pampersy sa dla malych dzieci a on jest duzy chlopak itd.

ubieraj mu majteczki i niech w nich biega , jest cieplo wiec nic mu nie bedzie jak posika:) zabezpieczyc przed posikaniem mebli to bedzie ciezko bo on musi poczuc ze ma mokro , wystaw mu nocniczek gdy bedzie chcial siusiu to sam usiadzie :) wymaga to czasu ale lato jest najlepsze do nauki

Ja też jestem na etapie nauki, mój szkrab ma 20 miesiecy, u nas to 3 dzień. Przez pierwsze dwa dni posikiwał sie po 5 razy, wołał jak zrobił, a dzisiaj na razie nie było bonusa, ale bardzo często go pytałam!!!

najpierw mu wytłumacz że to mokre to siku a to ....to kupa,a nie pisz że nie masz już cierpliwości,to że zdejmiesz dziecku pieluchę nie oznacza że odrazu będzie wiedział,że ma ci mówić o siku,kupie...trzeba dziecku przypominać i pytać czy chce! I cierpliwości ! raz stracisz cierpliwość,dziecko to zobaczy i nie pójdzie nic do przodu,stanie na etapie robienia w majtki albo powrót do pieluchy... mój ma 1,5 roku,nie mówi tyle bym mogła go nauczyć że ma mówić siku czy że chce kupę,uczę go że nocnik jest fajny,że jak jest an nocniku to ma sucho w majteczkach a jak nie chce nocnika to ma morkro i załapał jak narazie,bo siada jak mu karzę

ja się nie nastawiam, że oduczy się w tydzień czy dwa, jestem cierpliwa...warto wytrzymać, na dworze zrobiło się ciepło więc w domu dziecko może chodzić w samych majteczkach i bluzeczce, wiec pranie jest nie wiele. Moim jedynym na razie sposobem to jak najczęstsze pytanie synka czy chce siku....bo kupę robi na nocnik. W końcu zaczaiiiiiii

Gość myszsza jest
salemninka ma racje. Ja mam 2latka ktory nie nosi pieluchy od wtorku :) zdarza sie mu zrobic kupe w majty :O albo sie zsikac ale przewaznie wola siku. Teraz go maz przyniosl zsikanego ... :O :D no coz zdarza sie.

ja za każdym razem jak zrobi siku biję brawo i mówię mu, że nocniczek też się bardzo cieszy:):):)

Gość mama bliźniaków
moim zabezpieczeniem przed sikaniem na meble i łózka była wkładana pielucha tetrowa do majteczek. Dziecko jak się zsikało to miało mokro więc wiedziało co zrobiło a kałuzy nie było bo praktycznie cały mocz wsiąkał w pieluszkę:D

Gość mama bliźniaków
no i oczywiście za każdym razem jak dziecko zrobiło siku lub kupkę do nocniczka cała maaaaaaasa komplementów pod adresem dziecka, biecie brawa i tym podobne. u nas oduczanie trwało 3 m-ce tak więc długo! Radzę uzbroić się w cierpliwość i nie poddawać się i broń boże nie zakładać w ciągu dnia pampersa

Gość moja 3tyg, temu z dnia na dzie
n miala zdjete majtki - nauczyla sie w 2 dni - 2 lata i 3mce

Gość moja 3tyg, temu z dnia na dzie
zdjeta pieluche oczywiscie :)

Gość bogdana maaaammma
Kochane powiedzcie mi a co z nocami??

u nas dzisiaj udało się bez wpadki....na razie niuniek chodzi bez pampersa w domu. Na spanie i na dwór mu zakładam. Z nocy pieluszka zazwyczaj suchutka, a na dworze pytam go czy chce siku..no i niestety mówi nieeeeeeee. No ale tłumaczę sobie, że jeszcze jest mały:):). Mam nadzieję, że na swoje 2 urodziny pozbędziemy się pieluszek:)

Gość mama po 30
oj ja tez mam ten dylemat moja corcia ma 2 lata 2 m-ce i mamy problem by zachecic ja do siusiania na nocniku - owszem posiedzi nawet 40 min i niestety nie siusia a ubiore jej pampersa i zraz zrobi siku , na polu chodzi w majtusiach cały czas pytam czy bedzie sikac kucamy i nic z tego , ma wrazenie jakby na siłe powstrzymywała mocz , probowałam juz wielu rzeczy nawet puszczałam wode i narazie porazka ale mam nadzieje ze w koncu sie uda

Witam Moja córka w sierpniu będzie miała 2,5 lata i dopiero teraz nauczyła się sikania do nocniczka. Wcześniej chciałam ją nauczyć ale nie wychodziło jej to wiec zrobiłam przerwę na kilka dni. Posadziłam ją kilka dni temu a dokładnie 7 lipca i zaczęła sikać do nocnika. Woła o siku albo siada sama i robi. Na początku robiła po troszku a potem już coraz lepiej. Wcześniej sikała gdzie popadnie a to po wersalkach, na podłogę. Dlatego zrobiłam jej przerwę bo z tego wynika że nie była jeszcze gotowa do sikania na nocnik. Tak przeczytałam w książce żeby zrobić. A poza tym poszłam z nią do sklepu i kupiłam jej nowy nocnik sama sobie go wybrała. Może tamten po prostu był za mały. Teraz zakładam jej tylko pieluszkę na noc a cały dzień chodzi mi w majteczkach i na spacer też chodzimy bez pieluszki. Można powiedzieć że moja córeczka nauczyła się sikania w trzy dni. Dziecko żeby nauczyło się sikania musi być na to gotowe. Może też pomogło kupienie nowego nocnika może i Wam to pomoże. A zapomniałam jeszcze dodać że jak się wysikała do nocniczka tą ją strasznie chwaliliśmy i klaskaliśmy i dostawała nagrody za sikanie w kształcie naklejek i dziecko się strasznie cieszyło. U nas natomiast jest gorzej z kupkami bo robi do majteczek i może załapie że robi się do nocnika. Mam nadzieje że synek nauczy się wcześniej sikać do nocnika niż córka a ma dopiero roczek na razie się boi bo jak go sadzam to płacze wiec mu dałam spokój na jakiś czas. Pozdrawiam wszystkie mamy i życzę powodzenia w nauce sikania swoich pociech

Gość Amadella
Dziewczyny!!!niszcie co o tym uwazacie-moja niunia od 8msc życia robi kupię na nocnik,to było proste-wystarczyło sądzac ja na nocnik o tej godzinie kiedy zwykle robiła kupię.teraz ma 10msc i za nic w swiecie niezrobi kupki w pampersa,na nocniku jest po prostu fajniej i wygodniej.teraz będę ja uczyć siusiania do nocnika,powinno pójść gładko,bo tylko jak ja pisadze,to robi siusiu.no ale oczywiście nie ma mowy o wolaniu siusiu,ot poprostu sobie robi jak ja posadze.Czy niepospieszylam się?warto uczyć siusiu na nocik w takim wieku??

Gość Amadella
Dziewczyny!!!nipiszcie co o tym uwazacie-moja niunia od 8msc życia robi kupię na nocnik,to było proste-wystarczyło sądzac ja na nocnik o tej godzinie kiedy zwykle robiła kupię.teraz ma 10msc i za nic w swiecie niezrobi kupki w pampersa,na nocniku jest po prostu fajniej i wygodniej.teraz będę ja uczyć siusiania do nocnika,powinno pójść gładko,bo tylko jak ja pisadze,to robi siusiu.no ale oczywiście nie ma mowy o wolaniu siusiu,ot poprostu sobie robi jak ja posadze.Czy niepospieszylam się?warto uczyć siusiu na nocik w takim wieku??

Gość mamamam26
mój tak samo - ma prawie skończone 9 miesięcy i kupka na nocnik - poprostu jak widze że robi to go sadzam i się cieszy - i już z 3 tyg nie było kupki w pampersa - z sikaniem to rożnie bywa - wiem że nie kuma za bardzo ale przynajmniej nie będzie uciekał przed nocnikiem..

Witam Amadella jasne że nie pośpieszyłaś się ja żałuje że nie uczyłam swojego pierwszego dziecka sikania wcześniej tylko dopiero teraz. Pewnie było mi wygodnie założyć pieluchę i tyle a teraz widzę jaka jest wygoda bez pieluch. Próbuję nauczyć synka teraz sikania do nocnika ale jest uparty ma roczek ale jak go sadzam to płacze strasznie wiec zrobiłam mu przerwę ze dwa tygodnie a córka się nauczyła dopiero parę dni temu sikania. Bardzo dobrze że tak wcześnie uczysz sikania swoją pociechę. Pozdrawiam serdecznie

Gość Lovi258
my od 3 dni uczymy synka wołać dwa dni były super majteczki suche zawsze wołał a tu nagle dzisiaj mąż krzyknął na niego ze rozsypał zabawki i znowu sika gdzie popadnie. Teraz wiem że podczas nauki trzeba trzymać emocje na wodzy. Jutro jade z malym do dziadków na kilka dni i mam nadzieje ze tam sie nauczy

Gość A ja akurat mam złe
doświadczenia z nauką sikania na nocnik zbyt wcześnie. Próbowałam jak mój synek był bardzo malutki. Denerwował się płakał. Później jak miał półtora roku - znów wręcz histeria i ucieczka przed nocnikiem. Rózne gadżety, super nocniki i inne nie pomagały i tylko on był coraz bardziej zapłakany, a ja coraz bardziej bezradna. Koniec końców udało się "samo" jak przyszedł na to czas. Miał 2 lata i 8 miesięcy, ale za to nie było protestów, od początku świadomość o co chodzi i wyeliminowanie jakichkolwiek "przygód" w ciągu tygodnia. Dzieci są różne. Pozdrawiam i trzymam kciuki

jestem ponownie u nas nauka w domu poszła nieźle...od jakiś 2 tyg są dni bez wpadki, ze 2 razy siknął w majtki, ale przyszedł i powiedział. Już jestem na etapie,że ni chodzę za nim i nie pytam co chwilę czy chce siku...sam mnie informuje. Budzi się też w nocy na siku....co mnie bardzo zaszokowało, żę tak szybko zaczaił. Problem jest na dworze, nie chce sikać na trawkę, z reguły wytrzymuje ok 2,5 godz spaceru, ale po tym czasie musimy wrócić do domu bo już chce siku. Zrobi siku i wychodzimy znowu. Ale i tak jestem z synka dumna...22 września skończy 2 latka Dodam,że dywany mam zdjęte, 2 razy zasikał fotel uprałam waniszem.