Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktos o czyms takim slyszal

czy angielski BSC moze byc uznany w Polsce za magistra?

Polecane posty

Gość ktos o czyms takim slyszal

cyz ktos moze spotkal sie z takim przypadkiem gdzie angielski BSc zostal nostryfikowany w polsce i uznany za magistra?

Gość a niby na jakiej podstawie?
BSc to odpowiednik licencjata a nie magistra

Gość na takiej podstawie
http://bham.pl/poradnik/edukacja/studia-i-kursy/250-doktor-i-magister-w-uk#1 Jednakże polski magister jest w Wielkiej Brytanii odpowiednikiem tylko licencjatu! Organizacja NARIC (The National Recognition Information Centre for the United Kingdom), która zajmuje się nostryfikacją, czyli przeliczaniem i porównywaniem międzynarodowych kwalifikacji z brytyjskimi odpowiada także za brytyjskie odpowiedniki polskich kwalifikacji. Tak więc magister to Bachelors Honours degree standard, czyli brytyjski licencjat, a polski licencjat to National Vocational Qualification (N/SVQ) level 4 standard (czyli jakby nawet nie dyplom uczelni wyższej).

Gość Ok...ale w druga strone...
Podstawy podstawami...ale jesli chcesz,zeby uznali Twoj tytul nalezycie w Anglii, to radze: nie nostryfikuj! Ja mialam 3 lata zrobione na uczelni w Polsce (zanim byl podzial na 3-letnie licen. i 2-letnie magist. i ostatnio chcialam robic Magisterke w Anglii, to musze powiedziec, ze bez niczego uznali mi to jako BSc i moglam od razu robic Mastersa ;)

To zależy też od kierunku studiów. Moje licencjackie pielęgniarskie, są uznane jako BSc of Nursing.

Gość najbrzydsze sa golfy
a ja dostałam się na studia tutaj i napisali żeby nostryfikować swoje wykształcenie przez NARIC i wysłać im wynik aby sprawdzić czy spełniam entry criteria. więc chcą nie chcąc musiałam to zrobić.Czekam teraz od list od NARIC i sama jestem ciekawa jak uznają mego magistra i licencjata... Swoją drogą byłam już na interview, zaproponowano mi miejsce a tu dopiero takie wymogi:o

Gość pipi86
a na jaki univerek? bo troche sie boje sama o siebie. aplikuje wlasnie na MA, mam BA z polski. kiedy 3 lata temu aplikowalam na ba w uk to przyjeli mnie bez zadnych problemmow. durna pala zrezygnowalam z powodow osobistych- ciezka choroba, jednak kiedy aplikowalam w tym roku i dostyalam oferty zakwalifikowadno mnie jako eql co oznacza za mam juz ba zatemn za drugiego place tyle co overseas students, co w jakis sposob oznacza, ze moj polski licencjacik jest rozpoznawalny tutaj. Nie wiem co o tym muslec......

Gość szto ty gabarisz
ja ostatnio czytalam o tym . i okazalo sie ze jak sie nostryfikuje anglsiek dyplom na polski W CELACH AKADEMICKICH to jest to o wiele latwiejszy proces ,natomist jezeli w CELACH ZAWODOWYCH np. do pracy w jakims urzedzie pasntowwym w ktorym jest wymagane dane wyksztalcenie to juz jest nie jest tak latwo. i podejrzewam ,ze tak samo jest w uk. w celach akademicklhc pewnie uznaja wam to wyksztalcenie zwalszcza, jak ktos chce robic MA czy MSc bo to jest czysta kasa dla uniwerku. i nie ma co sie dziwic.

to zalezy jaka skonczylas szkole, bo jak masz inzyniera z politechniki to uznawany jest jako BSc a magister jako master, gorzej z kierunkami humanistycznymi.. tam zazwyczaj zjezdzaja o jeden stopien w dol.

nie dosc ze mamy w pl o wiele wyzszy poziom na uczelniach niz uk to jeszcze nie uznaja naszych magistrow:0

no a jak maja uznawac jak polski poziom nauczania jest przystosowany do polskich warunkow. no wyobrazasz sobie takiego prawnika albo kogos po administracji praktykujacego w uk to co sie nauczyl w polsce? dlatego studia techniczne tak a reszta niestety musi sie douczac.

Gość najbrzydsze sa golfy
kilka dni temu otrzymałam list z NARIC.Mojego magistra (administracja) uznali jako master degree, uznali również licencjat i nawet maturę jako gcse.